« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-01-29 16:58:46
Temat: Re: Placki ziemniaczaneTo mój debiut na tej liście, ale mam nadzieję, że zasmakują wam moje
przepisy. ( bo Pszemol nas ciągle przegania z wegetariańskiej, i gdzie mam
się podziać, biedna sierota ;-))
Fantastyczne są placki ze szpinakiem:
wtedy lepiej wziąć średnią patelnię, usmażyć duży placek na całej
powierzchni i jak już jest gotowy na połowę nałożyć szpinak i przykryć drugą
połową.
Przepis mojego ojca, który pochodzi z Wileńszczyzny (zarówno przepis jak i
ojciec):
jeśli zostaną jakieś nie zjedzone placki na drugi dzień (robimy mnóstwo,
więc zawsze zostają, bo wszyscy uwielbiamy je w tej wersji) to kroi się je w
kostkę, podsmaża na patelni na chrupiąco, zalewa jajkami rozbełtanymi w
kubku z solą i pieprzem i podsmaża jeszcze kilka sekund (taki rodzaj
jajecznicy).
Poza tym jada się u nas placki z surówką z rzepy:
rzepa utarta na grubej tarce + średnia cebulka pokrojona w drobną kostkę +
śmietana + sól.
Palce lizać!
Pozdrowienia
ISIA
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-01-29 21:26:58
Temat: Re: Placki ziemniaczane>
> Fantastyczne są placki ze szpinakiem:
> wtedy lepiej wziąć średnią patelnię, usmażyć duży placek na całej
> powierzchni i jak już jest gotowy na połowę nałożyć szpinak i przykryć
drugą
> połową.
>
Warto sprobowac.
> Przepis mojego ojca, który pochodzi z Wileńszczyzny (zarówno przepis jak i
> ojciec):
> jeśli zostaną jakieś nie zjedzone placki na drugi dzień (robimy mnóstwo,
> więc zawsze zostają, bo wszyscy uwielbiamy je w tej wersji) to kroi się je
w
> kostkę, podsmaża na patelni na chrupiąco, zalewa jajkami rozbełtanymi w
> kubku z solą i pieprzem i podsmaża jeszcze kilka sekund (taki rodzaj
> jajecznicy).
A jadlem i potwierdzam ze pychotka.
>
> Poza tym jada się u nas placki z surówką z rzepy:
> rzepa utarta na grubej tarce + średnia cebulka pokrojona w drobną kostkę +
> śmietana + sól.
> Palce lizać!
Ale nos zatykac. Niestety nie pachnie ona zbyt pieknie, ale w koncu sery
francuskie to tez nie Channel Nr 5. ;-)
Pozdrowienia
--
~~~~~~~~~~~~~~~~
Artur Nowacki
a...@l...home.pl
~~~~~~~~~~~~~~~~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-01-31 02:50:45
Temat: Re: Placki ziemniaczane
Artur Nowacki wrote:
> >
> > Fantastyczne są placki ze szpinakiem:
> > wtedy lepiej wziąć średnią patelnię, usmażyć duży placek na całej
> > powierzchni i jak już jest gotowy na połowę nałożyć szpinak i przykryć
> drugą
> > połową.
> >
>
> Ale nos zatykac. Niestety nie pachnie ona zbyt pieknie, ale w koncu sery
> francuskie to tez nie Channel Nr 5. ;-)
>
> Pozdrowienia
>
> --
> ~~~~~~~~~~~~~~~~
> Artur Nowacki
> a...@l...home.pl
> ~~~~~~~~~~~~~~~~
Mozna zrobic takie placki z utartej cukini, nie pachna brzydko...
F.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |