« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-06-07 09:59:42
Temat: Placki ziemniaczaneWitam,
Nie moge ustalic dlaczego moje placki ziemniaczane wychodza inaczej
niz mojej mamie. Zaczy tak, przepis jest w sumie standardowy[*] i taki
sam, ale pamietane placki mojej mamy sa chrupiace, grube i o kolorze
jasnym, prawie zoltym. Moje wychodza jakies takie cienkie. Za malo
maki czy za duzo? Za malo oleju (leje tylko troszke na patelnie)...?
[*] ziemniaki, cebula, jajko, maka
--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla
"Every day I make the world a little bit worse."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-06-07 10:27:42
Temat: Re: Placki ziemniaczane
Uzytkownik "Marcin E. Hamerla" <X...@X...Xonet.Xpl.remove_X> napisal
w wiadomosci news:6ld3evon246a0nh5mg95e7nahlum2t6otf@4ax.com...
> Witam,
> jasnym, prawie zoltym. Moje wychodza jakies takie cienkie. Za malo
> maki czy za duzo? Za malo oleju (leje tylko troszke na patelnie)...?
>
no to pyszne Ci wychodza! My uwelbiamy z mezem takie cieniutkie, zlote
chrupiace placki. Pychota!
wkn :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-07 13:27:39
Temat: Re: Placki ziemniaczane
Użytkownik "Wkn" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bbselp$gv$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Uzytkownik "Marcin E. Hamerla" <X...@X...Xonet.Xpl.remove_X>
napisal
> w wiadomosci news:6ld3evon246a0nh5mg95e7nahlum2t6otf@4ax.com...
> > Witam,
> > jasnym, prawie zoltym. Moje wychodza jakies takie cienkie. Za malo
> > maki czy za duzo? Za malo oleju (leje tylko troszke na patelnie)...?
Za mało oleju. Robienie placków, to nie czas na odchudzanie ;-) Jeśli nie
lubisz dań ociekajacych tłuszczem, to wykładaj je z patelni na talerz
przykryty 2-3 ręcznikami papierowymi. Pięknie wchłaniają nadmiar tłuszczu.
Mąki jak najmniej. A grubość placków zależy głównie od tego, jak je
nakładasz na patelnię. Jeśli nie rozciapciujesz na cienko, to będą grubsze.
Pozdrawiam, Agata N (plackowa maniaczka).
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-07 14:58:58
Temat: Re: Placki ziemniaczane
> [*] ziemniaki, cebula, jajko, maka
>
Moze nie odlewasz wody ze startych ziemniaków? Wtedy musisz dodac wiecej
maki. No i jak masa dlugo stoi to ciemnieje .
Dorota
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-07 15:59:24
Temat: Re: Placki ziemniaczane
> Moze nie odlewasz wody ze startych ziemniaków? Wtedy musisz dodac wiecej
> maki. No i jak masa dlugo stoi to ciemnieje .
Dodam jeszcze, że ciemnienie ziemniaków zależy też od gatunku.
Danka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-07 19:36:37
Temat: Re: Placki ziemniaczaneAgata N. napisal(a):
>> Uzytkownik "Marcin E. Hamerla" <X...@X...Xonet.Xpl.remove_X>
>napisal
>> w wiadomosci news:6ld3evon246a0nh5mg95e7nahlum2t6otf@4ax.com...
>> > Witam,
>> > jasnym, prawie zoltym. Moje wychodza jakies takie cienkie. Za malo
>> > maki czy za duzo? Za malo oleju (leje tylko troszke na patelnie)...?
>
>Za mało oleju.
Dzisiaj lalem duzo, odlalem wode, dalem malo maki, dwalem duzo ciasta
i, kurna olek., dalej wyszly cienkie...
>Robienie placków, to nie czas na odchudzanie ;-)
;--)
--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla
"Every day I make the world a little bit worse."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-07 20:26:34
Temat: Re: Placki ziemniaczaneFrom: "Marcin E. Hamerla" <X...@X...Xonet.Xpl.remove_X>
>
> Dzisiaj lalem duzo, odlalem wode, dalem malo maki, dwalem duzo ciasta
> i, kurna olek., dalej wyszly cienkie...
>
Marcin, jesli Ty te placki nakladasaz jakas niewielka lyzka, zamiast solidnej
gglebokiej lyzki do zupy, a jeszcze moze w dodatku na
tej patelni juz po nalozeniu rozplaszczasz takiego placuszka, to on musi wyjsc
cienki.
Ja klade solidna 'kupke' i czekam, az tluszcz 'bosmazy', jesli tak to mozna ujac,
takiego placka naokolo. Dopiero wowczas podwazam
go, tudziez nastepne i przewracam na druga strone.
No i patelnia ma byc odkryta! a nie przykryta!
Barbara
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.488 / Virus Database: 287 - Release Date: 2003.06.05
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-07 20:45:15
Temat: Re: Placki ziemniaczaneJa zeby nie ciemnialy kiedy czekaja na smazenie posypuje je maka. Poza tym
jak chcesz miec grube placki to musisz klasc na patelnie DUZO i nie
rozplaszczac.
Pozdrowienia Wacek
"Danka" <d...@p...onet.pl> skrev i meddelandet
news:bbt24s$j9$1@news.onet.pl...
>
> > Moze nie odlewasz wody ze startych ziemniaków? Wtedy musisz dodac wiecej
> > maki. No i jak masa dlugo stoi to ciemnieje .
>
>
> Dodam jeszcze, że ciemnienie ziemniaków zależy też od gatunku.
>
> Danka
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-08 15:52:09
Temat: Re: Placki ziemniaczane
Użytkownik "Danka" <d...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bbt24s$j9$1@news.onet.pl...
>
> > Moze nie odlewasz wody ze startych ziemniaków? Wtedy musisz dodac wiecej
> > maki. No i jak masa dlugo stoi to ciemnieje .
>
>
> Dodam jeszcze, że ciemnienie ziemniaków zależy też od gatunku.
A ściślej mówiąc od odmiany. I nie tylko, także od przenawożenia azotem.
Najgorsze IMO ziemniaki na placki (i w ogóle) to słynna Irga. Najlepsze:
Bryza, Bintje, może być Irys, Pola, Aster. A tak na marginesie, ciekawa
jestem, jakie Wy lubicie odmiany? Pozdrawiam, Agata (ogrodnik)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-09 05:25:40
Temat: Re: Placki ziemniaczaneBarbara Czaplicka napisal(a):
>> Dzisiaj lalem duzo, odlalem wode, dalem malo maki, dwalem duzo ciasta
>> i, kurna olek., dalej wyszly cienkie...
>
>Marcin, jesli Ty te placki nakladasaz jakas niewielka lyzka, zamiast solidnej
gglebokiej lyzki do zupy, a jeszcze moze w dodatku na
>tej patelni juz po nalozeniu rozplaszczasz takiego placuszka, to on musi wyjsc
cienki.
Nalewam zwykla lyzka, ale leje kilka razy. W sumie poczatkowo placek
ma jakis 1cm grubosci. Potem jakos maleje.
>Ja klade solidna 'kupke' i czekam, az tluszcz 'bosmazy', jesli tak to mozna ujac,
takiego placka naokolo. Dopiero wowczas podwazam
>go, tudziez nastepne i przewracam na druga strone.
No tak, nastepnym razem sprobuje nalac jeszcze wiecej.
>No i patelnia ma byc odkryta! a nie przykryta!
Tak robie.
--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla
"Every day I make the world a little bit worse."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |