« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-12-05 13:38:49
Temat: Płyta ceramiczna: indukcja czy prąd?hej
Biedzę się, myślę i zastanawiam i nie wiem na co się zdecydować :(
Przeszukałam sieć, ale za dużo opinii nie znalazłam.
Czy ktoś może używa płyt:
- indukcyjnej
- elektrycznej
- indukcyjno-elektrycznej (2 pola indukcyjne, 2 pola elektryczne)
i mógłby się podzielić wiedzą na temat zalet i wad?
dżwięczna będę bardzo
kanta
--
czy to nie czas na małe conieco?
tak to jest właśnie ten czas...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-12-05 17:22:47
Temat: Re: Płyta ceramiczna: indukcja czy prąd?
Użytkownik "Kanta" <k...@n...onet.pl> napisał w wiadomości
news:fj69la$22c$1@news.onet.pl...
> hej
> Biedzę się, myślę i zastanawiam i nie wiem na co się zdecydować :(
> Przeszukałam sieć, ale za dużo opinii nie znalazłam.
> Czy ktoś może używa płyt:
> - indukcyjnej
> - elektrycznej
> - indukcyjno-elektrycznej (2 pola indukcyjne, 2 pola elektryczne)
> i mógłby się podzielić wiedzą na temat zalet i wad?
> dżwięczna będę bardzo
> kanta
Cóż. Dla mnie tylko indukcja. Trzeba iść z duchem czasu a nie kupować płyty
ceramiczne-elektryczne, których inercja jest taka, że trzeba bardzo pilnować
gdy coś ucieka z garnka, a najlepiej takowy ściągać z pola grzejnego. Garnki
emaliowane się nadają do gotowania. Ja ,z przyczyn techniczncyh, przesiadłam
się z płyty gazowej i jestem bardzo zadowolona.
Pozdrawiam,
Akna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-12-05 19:28:39
Temat: Re: Płyta ceramiczna: indukcja czy prąd?>
> Użytkownik "Kanta" <k...@n...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:fj69la$22c$1@news.onet.pl...
> > hej
> > Biedzę się, myślę i zastanawiam i nie wiem na co się zdecydować :(
> > Przeszukałam sieć, ale za dużo opinii nie znalazłam.
> > Czy ktoś może używa płyt:
> > - indukcyjnej
> > - elektrycznej
> > - indukcyjno-elektrycznej (2 pola indukcyjne, 2 pola elektryczne)
> > i mógłby się podzielić wiedzą na temat zalet i wad?
> > dżwięczna będę bardzo
> > kanta
>
> Cóż. Dla mnie tylko indukcja. Trzeba iść z duchem czasu a nie kupować płyty
> ceramiczne-elektryczne, których inercja jest taka, że trzeba bardzo pilnować
> gdy coś ucieka z garnka, a najlepiej takowy ściągać z pola grzejnego. Garnki
> emaliowane się nadają do gotowania. Ja ,z przyczyn techniczncyh, przesiadłam
> się z płyty gazowej i jestem bardzo zadowolona.
Ja tylko chciałem zauważyć - zwłaszcza w odniesieniu do tytułu wątku - że płyta
indukcyjna też pobiera prąd. Elektryczny ;-)
pozdrawiam -
Stanley
P.S. W niedawnych dyskusji na podobny temat jeden z forumowiczów poniekąd
słusznie zauważył, że "tradycyjna" płyta ceramiczna (z grzałkami) powinna się
zwać:
".. ceramiczna-rezystancyjna" (lub bardziej swojsko "..-opornościowa").
Ale coś wątpię, aby te nazwy się przyjeły...
http://groups.google.pl/group/pl.rec.dom/browse_thre
ad/thread/362bd300062b18d9/
Fakt, faktem - ciężko teraz tego typu płyty zwięźle i jednoznacznie nazwać, tym
bardziej, że kuchenki z tradycyjnymi grzałkami rezystancyjnymi istnieją od
baaaardzo dawna w wersji nieceramicznej.
A może własnie nazywać je: ceramiczne-grzałkowe? Może ktos ma inny pomysł?
Z indukcyjnymi sprawa prosta - bo indukcyjna do indukcyjna (i chyba nie ma
indukcyjnych-nieceramicznych?).
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-12-05 21:11:09
Temat: Re: Płyta ceramiczna: indukcja czy prąd?> Cóż. Dla mnie tylko indukcja.
Twoj wybór.
>Trzeba iść z duchem czasu a nie kupować płyty ceramiczne-elektryczne,
>których inercja jest taka, że trzeba bardzo pilnować gdy coś ucieka z
>garnka, a najlepiej takowy ściągać z pola grzejnego.
Jaka inercja ? wiesz w ogóle co to słowo znaczy ? Mam plyte ceramiczna od 9
lat i niczego nie pilnuje.
> Garnki emaliowane się nadają do gotowania.
Garnki emaliowane generalnie nadaja sie do gotowania. Nawet na mojej plycie
ceramicznej :) . I radza sobie super.
> Ja ,z przyczyn techniczncyh, przesiadłam się z płyty gazowej i jestem
> bardzo zadowolona.
Gratulacje
Tylko co chcialas powiedziec ? :) ze gaz byl zly ? Tylko ze na gazie sie
gotuje o wiele lepiej , kazdy kucharz ci to powie tak wiec nie pisz bzdur .
--
pozdrawiam
pawelWN
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-12-05 21:45:41
Temat: Re: Płyta ceramiczna: indukcja czy prąd?
Użytkownik "pawelWN" <p...@p...onet.plzzz> napisał w wiadomości
news:fj7458$mde$1@news.onet.pl...
>> Cóż. Dla mnie tylko indukcja.
>
> Twoj wybór.
>
>>Trzeba iść z duchem czasu a nie kupować płyty ceramiczne-elektryczne,
>>których inercja jest taka, że trzeba bardzo pilnować gdy coś ucieka z
>>garnka, a najlepiej takowy ściągać z pola grzejnego.
> Jaka inercja ? wiesz w ogóle co to słowo znaczy ? Mam plyte ceramiczna od
> 9 lat i niczego nie pilnuje.
Tak wiem o czym mówię. Gratuluję, że nie musisz pilnować. Ale wątpię, aby
równocześnie przy zmniejszaniu mocy, w tym samym momencie zmniejszała się
intensywność bulgotania np. gotowanej wody, co zresztą dość istotne jest
przy uciekającej wodzie z makaronem lub kipiącym mleku. Rozmawiałam z
użytkownikami zwyklych płyt ceramicznych i poznałam ich opinie na temat
gotowania. Myślę, że mam większy komfort użytkowania. A czemu nie korzystać
z udogodnień techniki. Tak wiem, niektórzy nadal wolą jeździć maluchem.
>> Garnki emaliowane się nadają do gotowania.
> Garnki emaliowane generalnie nadaja sie do gotowania. Nawet na mojej
> plycie ceramicznej :) . I radza sobie super.
Na płycie indukcyjnej, Ot skrót myślowy skoro o takiej płycie piszę.
Niektórzy dorabiają dziwne teorie odnośnie garnków do tej płyty.
>> Ja ,z przyczyn techniczncyh, przesiadłam się z płyty gazowej i jestem
>> bardzo zadowolona.
>
> Gratulacje
Dziękuję :>
> Tylko co chcialas powiedziec ? :) ze gaz byl zly ? Tylko ze na gazie sie
> gotuje o wiele lepiej , kazdy kucharz ci to powie tak wiec nie pisz bzdur
> .
A czy ja napisałam, że to jest lepsze rozwiązanie niż gaz? W moim mieszkaniu
po prostu nie ma gazu. A gotowałam na gazie sporo lat. Miałam obawy co do
płyty elektrycznej. I nie narzekam. A przynajmniej nie mam na garnkach osadu
z gazu i wkoło jakoś czyściej.
A.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-12-06 08:21:01
Temat: Re: Płyta ceramiczna: indukcja czy prąd?
> i mógłby się podzielić wiedzą na temat zalet i wad?
> dżwięczna będę bardzo
> kanta
>
> --
Ja podłączam sie do pytania. Chciałam też spytać użytkowników płyt
indukcyjnych o rodzaj patelni jakich używacie. No i komfort smażenia. Czy
nic się nie przypala ? Ja jestem przyzwyczajona do patelni aluminiowych z
powłoką teflonową z grubym dnem. A jak to jest u Was ? Nie ma problemu ze
smażeniem ?
pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-12-06 08:41:46
Temat: Re: Płyta ceramiczna: indukcja czy prąd?Witam,
> Ja podłączam sie do pytania. Chciałam też spytać użytkowników płyt
> indukcyjnych o rodzaj patelni jakich używacie. No i komfort smażenia. Czy
> nic się nie przypala ? Ja jestem przyzwyczajona do patelni aluminiowych z
> powłoką teflonową z grubym dnem. A jak to jest u Was ? Nie ma problemu ze
> smażeniem ?
Aluminiowe niestety się nie nadają. Sugerowany test z magnesem pozwoli Ci
na sprawdzenie jakie garnki i patelnie się nadają).
Ze smażeniem nie ma problemu - jest ten plus w porównaniu do zwykłych
ceramicznych płyt (czy jak ktoś woli, opornościowych), że nie musisz
zdejmować
patelni z płyty jak zmniejszasz moc grzania, gdy to co smażysz jest już
gotowe - nie
ma tak dużej bezwładności płyty.
Takie połączenie zalet gazu (natychmiastowa reakcja na zmianę mocy grzania)
i
płyty ceramicznej (brak tłustych osadów na meblach, łatwiejsze utrzymanie
czystości, bardziej bezpieczne).
--
Pozdrawiam,
Łukasz Gryka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-12-06 10:54:34
Temat: Re: Płyta ceramiczna: indukcja czy prąd?
> Ze smażeniem nie ma problemu - jest ten plus w porównaniu do zwykłych
> ceramicznych płyt (czy jak ktoś woli, opornościowych), że nie musisz
> zdejmować
> patelni z płyty jak zmniejszasz moc grzania, gdy to co smażysz jest już
> gotowe - nie
> ma tak dużej bezwładności płyty.
>
A jakich patelni używasz ? Zwykłych stalowych ? czy z jakąś powłoką ? Nic
nie przywiera ?
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-12-06 11:57:01
Temat: Re: Płyta ceramiczna: indukcja czy prąd?
Użytkownik "Ewa" <j...@o...pl> napisał w wiadomości
news:fj8kcv$ve3$1@news.onet.pl...
> A jakich patelni używasz ? Zwykłych stalowych ? czy z jakąś powłoką ? Nic
> nie przywiera ?
>
Ja mam patelnię z Ikei z serii 365+. I działa ;-)
Akna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-12-06 13:49:58
Temat: Re: Płyta ceramiczna: indukcja czy prąd?Raczej promiennikowe (są zreszta płyty "halogenowe"), bo IMHO większość energii do
garnka idzie dzieki podczerwieni, a
nagrzewanie się szkła to tylko "wypadek przy pracy".
JaC
-----
> Może ktos ma inny pomysł?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |