« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-02-27 18:42:06
Temat: Pomocy!!! nie umiemZaprosiłem w czwartek dziewczyne na obiad (na moje nieszczeście do siebie) -
obiecałem że zrobie coś z kuchni chińskiej. Potrzebuje pomocy! Nie dość że
nie jestem świetnym kucharzem to jeszcze nie znam żadnego przepisu. Pomóżcie
mi prosze i podajcie mi jakiś dokładny przepis, najlepiej bardzo dokładny:
"proszę unieść łyżkę lewą ręką......". Myślalem o kurczaku na słodko-kwaśno
+ ryż + nie wiem co i jak.
Dziekuje z góry i pozdrawiam (prosze o szybka reakcje)
Juliusz Cezar
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-02-27 18:49:39
Temat: Re: Pomocy!!! nie umiem
Użytkownik "Aleksander" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:2ySm6.128562$GC5.4838445@news.chello.at...
> Zaprosiłem w czwartek dziewczyne na obiad (na moje nieszczeście do
siebie) -
> obiecałem że zrobie coś z kuchni chińskiej. Potrzebuje pomocy! Nie dość że
> nie jestem świetnym kucharzem to jeszcze nie znam żadnego przepisu.
Pomóżcie
> mi prosze i podajcie mi jakiś dokładny przepis, najlepiej bardzo dokładny:
> "proszę unieść łyżkę lewą ręką......". Myślalem o kurczaku na
słodko-kwaśno
> + ryż + nie wiem co i jak.
>
> Dziekuje z góry i pozdrawiam (prosze o szybka reakcje)
> Juliusz Cezar
>
> znam dobry przepiś na chińszczynę ale dość skomplikowany, zobacz sobie
kokosowe kulki z kurczaka troczę wyżej
ja prponuję kupić mrożoną chińską mieszankę na opakowaniu jest przepis, to
smo na kazdej przyprawie do chiszczyzny, np na makaronie ryżowym
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-28 07:27:20
Temat: Re: Pomocy!!! nie umiemNa głębokiej patelni (najlepszy WOK) rozgrzać troszkę oleju, zmniejszyć
ogień i dodawać:
- piersi z kurczaka lub indyka (podsmarzyć z obu stron) i ja osobiście to
wyjmuję miesko na bok i dodaję je znowu na koniec duszenia, bo tak może być
za suche...
- cebula (czerwona chyba lepsza, a ja robię najczęściej tą zwykłą) + czosnek
- kapusta pekińska + papryka (czerwona, żółta, zielona)
- kiełki sojowe (przelać je gorącą wodą na sitku i dodac do patelni) i
grzybki MUN (ja kupuję suszone - są w supermarketach - i zalewam na miseczce
gorącą wodą, moczą się jakieś 10 minut i dodaję do patelni)
- w trakcie podlewam chińskim sosem grzybowym (do kupienia w supermarketach
w małych i dużych buteleczkach)
-dodaję też rozpuszczoną kostkę rosołową w pół szklanki wody, oraz sól i
pieprz do smaku
osobno gotuję ryż
(czasem ryż wyjmuje z wody czekam aż ostygnie i wtedy dorzucam do patelni,
ale już na sam koniec)
ach, wiem że niektórzy zabarwiają ryż na żółto - chyba curry, tak samo
mięsko można namoczyć wcześniej w sosie curry
można tez kupić makaron sojowy - przepis jest na opakowaniu - pychotka
jeśli chodzi o warzywa to można robić różne warianty, można dodać marchewkę
pokrojoną w krążki, groszek, por, orzeszki itp, tutaj trzeba liczyć tylko na
swoją wyobraźnię...
Smacznego
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-28 07:28:46
Temat: Re: Pomocy!!! nie umiemzapomniałabym o makaronie ryżowym, o którym wspomniał mój przedmówca..
>Smacznego
>Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-28 07:30:44
Temat: Re: Pomocy!!! nie umiemjakaś roztrzepana dzisiaj jestem:
-kapuste pekińską, papryke itp. pokrój w paseczki
-nie krój grzybków MUN i kiełków, grzybki możesz podrzeć na pół...
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-28 08:20:40
Temat: Re: Pomocy!!! nie umiem
Użytkownik "przemek cybulski" <y...@p...com> napisał w wiadomości
news:97gso7$lun$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Aleksander" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:2ySm6.128562$GC5.4838445@news.chello.at...
> > Zaprosiłem w czwartek dziewczyne na obiad (na moje nieszczeście do
> siebie) -
> > obiecałem że zrobie coś z kuchni chińskiej. Potrzebuje pomocy!
To ciężko wpadłeś bo przyprawa "5 smaków" to tylko udawanie chińszczyzny.
Potrzeba zwykle wielu przypraw
dosyć nietypowych, więc te potrawy będą proste i tyle.
ryż smażony:
na jedną osobę mała filiżanka surowego ryżu
ugotuj na sypko, ok. 15-20min z łyżką curry
namoczone grzyby mun posiekane na drobno, por posiekany na drobno i
marchewka posiekana na drobno po ok. 1 łyżce na
porcję, olej sezamowy łyżka na 2 porcje, 2 jaja.
Ugotowany ryż wrzucasz na patelnię z bardzo rozgrzanymi 50ml oleju, mieszasz
enrgicznie ok 1 min., dodajesz roztrzepane z łyżką wody jaja i mieszasz ok
2min, ciągle na bardzo silnym ogniu dodajesz grzyby, por marchewkę i
mieszasz jeszcze z minutędodajesz olej sezamowy i można
podawać.Soli wedle potrzeb.
nemy-sajgonki :
papier ryżowy 1 op. moczysz wedle przepisu na opakowaniu,
25dag mielonego,1 łodyga selera naciowego, grzyby mun
ok.3 łyżek kiełki sojowe z puszki 5-7dag., jajo albo 2, sól,
1łyżka przyprawy "5 smaków", sól do smaku.
Wymieszaj dokładnie farsz i zawiń w papier ryżowy tak jak gołąbki brzeg
zaklej ciastem woda z mąką, ok 4szt na osobę.
Usmaż w głębokim oleju(najlepiej we frytownicy) na złocisto.
Podawaj z sosem słodko-pikantnym "Tao-tao"
smacznego.
pozdr.Alex
s...@i...pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-28 09:12:49
Temat: Re: Pomocy!!! nie umiemUżytkownik "morla" <m...@p...com.pl> napisał w wiadomości
news:97i90t$80i$1@news.tpi.pl...
> Na głębokiej patelni (najlepszy WOK) rozgrzać troszkę oleju, zmniejszyć
> ogień i dodawać:
> - piersi z kurczaka lub indyka (podsmarzyć z obu stron) i ja osobiście to
> wyjmuję miesko na bok i dodaję je znowu na koniec duszenia, bo tak może
być
> za suche...
Tez tak robie, tylko kilka godzin przedtem namaczam te piersi (juz pokrojone
w cienkie paseczki) w zalewie z octu winnego+chili+sos sojowy
> - cebula (czerwona chyba lepsza, a ja robię najczęściej tą zwykłą) +
czosnek
...
> gorącą wodą, moczą się jakieś 10 minut i dodaję do patelni)
Ja wrzucam sukcesywnie warzywa i niczym nie podlewam (puszcza sok wlasny i
troche sie oleju i wystarczy). Typowy (dla mnie) zestaw to seler pokrojony w
zapalki, marchewka w krazki, cebula w piorka i pieczarki w cwiartki (nigdy
mun pod reka nie mam). Do tego troche kapusty pekinskiej i poplasterkowany
czosnek.
> - w trakcie podlewam chińskim sosem grzybowym (do kupienia w
supermarketach
> w małych i dużych buteleczkach)
> -dodaję też rozpuszczoną kostkę rosołową w pół szklanki wody, oraz sól i
> pieprz do smaku
Jak juz warzywa sa miekkie (lekko chrupiace musza pozostac) dodaje miksture,
ktora sklada sie z: kubek bulionu+sos sojowy(ze 2 lyzki)+ocet winny(2-3
lyzki)+imbir(albo np. curry)+chili(lubie chili :)+czubata lyzka maki
ziemniaczanej. Jak sie to dobrze rozbelta i wleje do warzyw to po chwili
gotowania powinno ladnie zgestniec (sos wychodzi fajnie szklisty). Teraz
wysypujemy na wierzch miesko (powinno byc trzymane w cieplym miejscu, zeby
calkiem nie wystyglo), mozna przybrac odrobina np ucietego na ukos,
zielonego liscia pory i podajemy na woku (ew. patelni).
> osobno gotuję ryż
...
Reszta jw.
Jader
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-28 09:20:00
Temat: Re: Pomocy!!! nie umiemHej, czym zabarwiasz ryż?
curry?
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-28 09:33:25
Temat: Re: Pomocy!!! nie umiem
morla <m...@p...com.pl> wrote in message
news:97ifk5$626$1@news.tpi.pl...
> Hej, czym zabarwiasz ryż?
> curry?
moze byc curry lub kurkuma, ta ostatnia daje bardziej intensywny kolor.
asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-28 09:49:25
Temat: Re: Pomocy!!! nie umiemUżytkownik "asia" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:3a9cc53e$1@news.vogel.pl...
>
> morla <m...@p...com.pl> wrote in message
> news:97ifk5$626$1@news.tpi.pl...
> > Hej, czym zabarwiasz ryż?
> > curry?
> moze byc curry lub kurkuma, ta ostatnia daje bardziej intensywny kolor.
Albo oczywiscie szafran.
Jader
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |