Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pomocy!!! nie umiem

Grupy

Szukaj w grupach

 

Pomocy!!! nie umiem

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-02-27 18:42:06

Temat: Pomocy!!! nie umiem
Od: "Aleksander" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Zaprosiłem w czwartek dziewczyne na obiad (na moje nieszczeście do siebie) -
obiecałem że zrobie coś z kuchni chińskiej. Potrzebuje pomocy! Nie dość że
nie jestem świetnym kucharzem to jeszcze nie znam żadnego przepisu. Pomóżcie
mi prosze i podajcie mi jakiś dokładny przepis, najlepiej bardzo dokładny:
"proszę unieść łyżkę lewą ręką......". Myślalem o kurczaku na słodko-kwaśno
+ ryż + nie wiem co i jak.

Dziekuje z góry i pozdrawiam (prosze o szybka reakcje)
Juliusz Cezar


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-02-27 18:49:39

Temat: Re: Pomocy!!! nie umiem
Od: "przemek cybulski" <y...@p...com> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Aleksander" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:2ySm6.128562$GC5.4838445@news.chello.at...
> Zaprosiłem w czwartek dziewczyne na obiad (na moje nieszczeście do
siebie) -
> obiecałem że zrobie coś z kuchni chińskiej. Potrzebuje pomocy! Nie dość że
> nie jestem świetnym kucharzem to jeszcze nie znam żadnego przepisu.
Pomóżcie
> mi prosze i podajcie mi jakiś dokładny przepis, najlepiej bardzo dokładny:
> "proszę unieść łyżkę lewą ręką......". Myślalem o kurczaku na
słodko-kwaśno
> + ryż + nie wiem co i jak.
>
> Dziekuje z góry i pozdrawiam (prosze o szybka reakcje)
> Juliusz Cezar
>
> znam dobry przepiś na chińszczynę ale dość skomplikowany, zobacz sobie
kokosowe kulki z kurczaka troczę wyżej
ja prponuję kupić mrożoną chińską mieszankę na opakowaniu jest przepis, to
smo na kazdej przyprawie do chiszczyzny, np na makaronie ryżowym


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-02-28 07:27:20

Temat: Re: Pomocy!!! nie umiem
Od: "morla" <m...@p...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Na głębokiej patelni (najlepszy WOK) rozgrzać troszkę oleju, zmniejszyć
ogień i dodawać:
- piersi z kurczaka lub indyka (podsmarzyć z obu stron) i ja osobiście to
wyjmuję miesko na bok i dodaję je znowu na koniec duszenia, bo tak może być
za suche...
- cebula (czerwona chyba lepsza, a ja robię najczęściej tą zwykłą) + czosnek
- kapusta pekińska + papryka (czerwona, żółta, zielona)
- kiełki sojowe (przelać je gorącą wodą na sitku i dodac do patelni) i
grzybki MUN (ja kupuję suszone - są w supermarketach - i zalewam na miseczce
gorącą wodą, moczą się jakieś 10 minut i dodaję do patelni)
- w trakcie podlewam chińskim sosem grzybowym (do kupienia w supermarketach
w małych i dużych buteleczkach)
-dodaję też rozpuszczoną kostkę rosołową w pół szklanki wody, oraz sól i
pieprz do smaku

osobno gotuję ryż
(czasem ryż wyjmuje z wody czekam aż ostygnie i wtedy dorzucam do patelni,
ale już na sam koniec)
ach, wiem że niektórzy zabarwiają ryż na żółto - chyba curry, tak samo
mięsko można namoczyć wcześniej w sosie curry

można tez kupić makaron sojowy - przepis jest na opakowaniu - pychotka

jeśli chodzi o warzywa to można robić różne warianty, można dodać marchewkę
pokrojoną w krążki, groszek, por, orzeszki itp, tutaj trzeba liczyć tylko na
swoją wyobraźnię...

Smacznego
Monika





› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-02-28 07:28:46

Temat: Re: Pomocy!!! nie umiem
Od: "morla" <m...@p...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

zapomniałabym o makaronie ryżowym, o którym wspomniał mój przedmówca..

>Smacznego
>Monika



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-02-28 07:30:44

Temat: Re: Pomocy!!! nie umiem
Od: "morla" <m...@p...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

jakaś roztrzepana dzisiaj jestem:
-kapuste pekińską, papryke itp. pokrój w paseczki
-nie krój grzybków MUN i kiełków, grzybki możesz podrzeć na pół...
Monika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-02-28 08:20:40

Temat: Re: Pomocy!!! nie umiem
Od: "Aleksander Kłosiewicz" <s...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "przemek cybulski" <y...@p...com> napisał w wiadomości
news:97gso7$lun$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Aleksander" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:2ySm6.128562$GC5.4838445@news.chello.at...
> > Zaprosiłem w czwartek dziewczyne na obiad (na moje nieszczeście do
> siebie) -
> > obiecałem że zrobie coś z kuchni chińskiej. Potrzebuje pomocy!


To ciężko wpadłeś bo przyprawa "5 smaków" to tylko udawanie chińszczyzny.
Potrzeba zwykle wielu przypraw
dosyć nietypowych, więc te potrawy będą proste i tyle.
ryż smażony:
na jedną osobę mała filiżanka surowego ryżu
ugotuj na sypko, ok. 15-20min z łyżką curry
namoczone grzyby mun posiekane na drobno, por posiekany na drobno i
marchewka posiekana na drobno po ok. 1 łyżce na
porcję, olej sezamowy łyżka na 2 porcje, 2 jaja.
Ugotowany ryż wrzucasz na patelnię z bardzo rozgrzanymi 50ml oleju, mieszasz
enrgicznie ok 1 min., dodajesz roztrzepane z łyżką wody jaja i mieszasz ok
2min, ciągle na bardzo silnym ogniu dodajesz grzyby, por marchewkę i
mieszasz jeszcze z minutędodajesz olej sezamowy i można
podawać.Soli wedle potrzeb.
nemy-sajgonki :
papier ryżowy 1 op. moczysz wedle przepisu na opakowaniu,
25dag mielonego,1 łodyga selera naciowego, grzyby mun
ok.3 łyżek kiełki sojowe z puszki 5-7dag., jajo albo 2, sól,
1łyżka przyprawy "5 smaków", sól do smaku.
Wymieszaj dokładnie farsz i zawiń w papier ryżowy tak jak gołąbki brzeg
zaklej ciastem woda z mąką, ok 4szt na osobę.
Usmaż w głębokim oleju(najlepiej we frytownicy) na złocisto.
Podawaj z sosem słodko-pikantnym "Tao-tao"
smacznego.
pozdr.Alex
s...@i...pl





› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-02-28 09:12:49

Temat: Re: Pomocy!!! nie umiem
Od: "Jader" <j...@p...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "morla" <m...@p...com.pl> napisał w wiadomości
news:97i90t$80i$1@news.tpi.pl...
> Na głębokiej patelni (najlepszy WOK) rozgrzać troszkę oleju, zmniejszyć
> ogień i dodawać:
> - piersi z kurczaka lub indyka (podsmarzyć z obu stron) i ja osobiście to
> wyjmuję miesko na bok i dodaję je znowu na koniec duszenia, bo tak może
być
> za suche...

Tez tak robie, tylko kilka godzin przedtem namaczam te piersi (juz pokrojone
w cienkie paseczki) w zalewie z octu winnego+chili+sos sojowy

> - cebula (czerwona chyba lepsza, a ja robię najczęściej tą zwykłą) +
czosnek
...
> gorącą wodą, moczą się jakieś 10 minut i dodaję do patelni)

Ja wrzucam sukcesywnie warzywa i niczym nie podlewam (puszcza sok wlasny i
troche sie oleju i wystarczy). Typowy (dla mnie) zestaw to seler pokrojony w
zapalki, marchewka w krazki, cebula w piorka i pieczarki w cwiartki (nigdy
mun pod reka nie mam). Do tego troche kapusty pekinskiej i poplasterkowany
czosnek.

> - w trakcie podlewam chińskim sosem grzybowym (do kupienia w
supermarketach
> w małych i dużych buteleczkach)
> -dodaję też rozpuszczoną kostkę rosołową w pół szklanki wody, oraz sól i
> pieprz do smaku

Jak juz warzywa sa miekkie (lekko chrupiace musza pozostac) dodaje miksture,
ktora sklada sie z: kubek bulionu+sos sojowy(ze 2 lyzki)+ocet winny(2-3
lyzki)+imbir(albo np. curry)+chili(lubie chili :)+czubata lyzka maki
ziemniaczanej. Jak sie to dobrze rozbelta i wleje do warzyw to po chwili
gotowania powinno ladnie zgestniec (sos wychodzi fajnie szklisty). Teraz
wysypujemy na wierzch miesko (powinno byc trzymane w cieplym miejscu, zeby
calkiem nie wystyglo), mozna przybrac odrobina np ucietego na ukos,
zielonego liscia pory i podajemy na woku (ew. patelni).

> osobno gotuję ryż
...

Reszta jw.

Jader


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-02-28 09:20:00

Temat: Re: Pomocy!!! nie umiem
Od: "morla" <m...@p...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Hej, czym zabarwiasz ryż?
curry?
Monika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-02-28 09:33:25

Temat: Re: Pomocy!!! nie umiem
Od: "asia" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


morla <m...@p...com.pl> wrote in message
news:97ifk5$626$1@news.tpi.pl...
> Hej, czym zabarwiasz ryż?
> curry?
moze byc curry lub kurkuma, ta ostatnia daje bardziej intensywny kolor.
asia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-02-28 09:49:25

Temat: Re: Pomocy!!! nie umiem
Od: "Jader" <j...@p...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "asia" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:3a9cc53e$1@news.vogel.pl...
>
> morla <m...@p...com.pl> wrote in message
> news:97ifk5$626$1@news.tpi.pl...
> > Hej, czym zabarwiasz ryż?
> > curry?
> moze byc curry lub kurkuma, ta ostatnia daje bardziej intensywny kolor.

Albo oczywiscie szafran.

Jader


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

co jest gzik
Kartacze
Witam
ocet balsamiczny
zupa grochowa

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »