Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia co jest gzik

Grupy

Szukaj w grupach

 

co jest gzik

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-02-27 16:11:47

Temat: co jest gzik
Od: "Piotr Modzel" <p...@z...k.pl> szukaj wiadomości tego autora

Co to jest gzik lub gzika. Poszukuję przepisu na gzikę.
Co to jest hauzkejza podobno są to potrawy serowe.
Lekarz zalecił mi więcej nabiału. Cholesterol mam w normie.
Grubcio


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-02-27 17:29:08

Temat: Re: co jest gzik
Od: "Dorota&Adamcio" <a...@p...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora


Grubcio wrotki :
>Co to jest gzik lub gzika.
--
Gzik jest to potrawa z bialego sera z dodatkiem soli , pieprzu ,szczypiorku
.
Mozna i jest to nawet wskazane robic wariacje na ten temat : np. dodac
czosnek , pietruszke zielona itd.
A gzik jako taki jada sie z pyrami ;-))) ( z ziemniakami ) ugotowanymi w
mundurkach.

Pozdrowionka
Dorota


Dorota & Adamcio___Poznan___
mail Dorota: a...@w...pl



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-02-28 15:07:12

Temat: Re: co jest gzik
Od: "Piotr Modzel" <p...@z...k.pl> szukaj wiadomości tego autora

Serdeczne podziękowania Grubcio
Użytkownik "Dorota&Adamcio" <a...@p...wp.pl> napisał w wiadomości
news:97gooh$5rg$1@news.tpi.pl...
>
> Grubcio wrotki :
> >Co to jest gzik lub gzika.
> --
> Gzik jest to potrawa z bialego sera z dodatkiem soli , pieprzu
,szczypiorku
> .
> Mozna i jest to nawet wskazane robic wariacje na ten temat : np. dodac
> czosnek , pietruszke zielona itd.
> A gzik jako taki jada sie z pyrami ;-))) ( z ziemniakami ) ugotowanymi w
> mundurkach.
>
> Pozdrowionka
> Dorota
>
>
> Dorota & Adamcio___Poznan___
> mail Dorota: a...@w...pl
>
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-02-28 18:53:56

Temat: Re: co jest gzik
Od: "Ann" <a...@e...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


> Co to jest gzik lub gzika. Poszukuję przepisu na gzikę.
Przepis na pyry z gzikiem:
-kostka sera białego
-pól szklanki mleka lub śmietany
-1 cebula
-sól do smaku
-0.5 kg małych ziemniaków

Ser rozmieszać ze śmietaną lub mlekiem, dodać pokrojona na drobno cebulę i
sól do smaku.
Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać.
Można te ziemniaki pokrojone dodać do sera lub ja "dojadać"
Do tej potrawy dobra jest zupa mleczna z ryżem-oczywiście w kubku.

--
Pozdrawiam
Ania
----------------------------------------------------
------------------------
a...@e...com.pl
ICQ 101671611 GG 559756



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-02-28 23:22:50

Temat: Re: co jest gzik
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



Piotr Modzel wrote:
>
> Co to jest gzik lub gzika. Poszukuję przepisu na gzikę.
> Co to jest hauzkejza podobno są to potrawy serowe.
> Lekarz zalecił mi więcej nabiału. Cholesterol mam w normie.
> Grubcio

Gzik to twarog z dodatkami, hauskase (niech mnie ktos poprawi, bo nie
pamietam prawidlowej nazwy) to zolty ser topiony zrobiony z twarogu.
Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-03-01 17:39:10

Temat: Re: co jest gzik
Od: "Dorota&Adamcio" <a...@p...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora


Magdalena Bassett wrotki :

> Gzik to twarog z dodatkami...(ciach)

Do tego momentu sie zgadza ;-)

>hauskase to zolty ser topiony zrobiony z twarogu.

Tez sie zgadza, z tym , ze nie jest to gzik.

Pozdrowionka
Dorota

Dorota & Adamcio___Poznan
mail Dorota: a...@w...pl




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-03-01 17:46:39

Temat: Re: co jest gzik
Od: "Struś" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Piotr Modzel napisał(a) w wiadomości: <97gjdd$d4v$1@news.tpi.pl>...
>
>Co to jest hauzkejza podobno s? to potrawy serowe.
>

Hauskejza po naszemu. Po polsku ser domowy.
Robi sie go samemu albo można kupic w pudeleczkach.
Robi sie go nastepujaco:
bialy ser (najlepiej robiony samemu) zostawiamy gdzies ( w słoiku czy innym
pojemniku) pozostawiajac dostep powietrza i czekamy kilka dni az zrobi sie
"sliski" (moze troche nierzyjemnie "pachnie") dodajemy troche jakiegos
tluszczu oraz kminku i przesmazamy za zrobi sie przezroczysty prawie. Tyle.
Przechowywac w lodowce.

8=:-)
Struś


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-03-02 07:09:15

Temat: Odp: co jest gzik
Od: "Tadeusz" <t...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Hauskejza po naszemu, to chyba na śląsku. Po polsku to po prostu "ser
zgliwiały" tak przynajmniej nazywaja go nasze babcie.

--
Uszanowanie Tadeusz
t...@w...pl
----------------------------------
\ / Podstawowym warunkiem poznania znajomego,
(';') jest zawarcie znajomości z osobnikiem nieznanym.

> Piotr Modzel napisał(a) w wiadomości: <97gjdd$d4v$1@news.tpi.pl>...
> Hauskejza po naszemu. Po polsku ser domowy.
> Robi sie go samemu albo można kupic w pudeleczkach.
> Robi sie go nastepujaco:
> bialy ser (najlepiej robiony samemu) zostawiamy gdzies ( w słoiku czy innym
> pojemniku) pozostawiajac dostep powietrza i czekamy kilka dni az zrobi sie
> "sliski" (moze troche nierzyjemnie "pachnie") dodajemy troche jakiegos
> tluszczu oraz kminku i przesmazamy za zrobi sie przezroczysty prawie. Tyle.
> Przechowywac w lodowce.
>
> 8=:-)
> Struś
>
>

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Kartacze
Witam
ocet balsamiczny
zupa grochowa
Prazoki - bylo : Paczki w Krakal on TV

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »