Data: 2004-08-08 11:32:10
Temat: Re: Popularnosc diety optymalnej
Od: "Ma Km" <h...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
slawek <slawekopty(usuń)@gazeta.pl> napisał(a):
> a skąd wniosek o szkodliwości ??? próbowałaś zachorowałaś ?? czy cuś ???
>
Jestem wegetarianka. Natomiast szkodliwosc tej diety jest faktem i wiaze sie
z: nadkwasota, miazdzyca, wzrostem zlego cholesterolu etc. Sa to nieomal
polskie choroby narodowe. Stad teza o polskosci diety optymalnej.
"Dużą popularność zdobyła ostatnio tzw. dieta optymalna, ograniczająca
spożycie węglowodanów przy prawie nieograniczonym spożyciu białek i
tłuszczów. Dietą zainteresowali się naukowcy z Instytutu Żywności i Żywienia.
Stwierdzili oni ogromną szkodliwość takiego odchudzania. Prof. Wiktor
Szostak, z Instytutu Żywności i Żywienia jest jej zagorzałym przeciwnikiem. -
Węglowodany są niezbędnym składnikiem pożywienia ponieważ warunkują
prawidłowe spalanie tłuszczów w organizmie - wyjaśnia prof. Szostak.
Dietetycy uważają, że dzienna dawka tłuszczów, w stosunku do węglowodanów,
powinna wynosić 1:4. Na jeden gram tłuszczu powinniśmy zjadać 4 gramy
węglowodanów. - Jeżeli drastycznie ograniczymy węglowodany, czyli będziemy
zjadać ich mniej niż 100 gramów dziennie w organizmie człowieka dochodzi do
dramatycznej sytuacji. Tłuszcz nie zostanie strawiony i pozostaje tzw.
kwasica - wyjaśnia Szostak. Organizm człowieka, który spożywa mało
węglowodanów nie jest w stanie trawić dużej ilości białek i tłuszczów. -
Dopóki człowiek odżywia się w ten sposób - chudnie, ale pozbawiony składników
energetycznych organizm domaga się większych porcji bogatego w tłuszcz
jedzenia. Taki sposób odżywiania prowadzi do miażdżycy naczyń krwionośnych ze
wszystkimi skutkami: zawałem serca i udarem mózgu - wyjaśnia prof. Szostak.
Do fatalnych skutków prowadzi też drastyczne ograniczenie węglowodanów. Są
one najważniejszym źródłem energii pokarmowej. Pokrywają 40 - 80 proc.
dziennego zapotrzebowania energetycznego człowieka. Wpływają na poziom
glukozy we krwi iĘwytwarzanie insuliny, sterując poziomem sytości iĘgłodu.
Ich brak w codziennej diecie zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy, miażdżycy,
raka jelita grubego i raka piersi."
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|