| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-10-26 11:38:09
Temat: Poszukuje przepisu na hamburgeraTakiego z prawdziwego zdarzenia, nie zaden Mc Donald's. Cos jak w
restauracji T.G.I Friday's, Jeffs, czy dobrych londynskich pubach.
Dzieki za pomoc!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-10-26 13:00:19
Temat: Re: Poszukuje przepisu na hamburgera"Michał Kostrzewa" <k...@e...com.pl> a écrit dans le message de
news: apdupt$4j9$...@n...tpi.pl...
> Takiego z prawdziwego zdarzenia, nie zaden Mc Donald's. Cos jak w
> restauracji T.G.I Friday's, Jeffs, czy dobrych londynskich pubach.
>
Podstawa jest dobra siekana wolowina, z poledwicy, albo z innej szlachetnej
czesci.
Oto moj sposob :
- robie domowy majonez, dosyc ostry (sporo musztardy z Dijon, sol, pieprz,
cytryna, szczypta cukru)
- dodaje do niego siakana szalotke (moze byc cebula = ok. 2 lyzeczek na 2
hamburgery)
- formuje hamburgery z siekanej wolowiny i smaze na oleju
- w czasie smazenia wstawiam do (wczesniej) nagrzanego piekarnika bulki do
hamburgerow
Kiedy mieso usmazone i bulki cieple, odbywa sie montaz hamburgera :
- na dolna czesc bulki wrzucam lyzke majonezu
- na to mieso
- na to albo plasterek pomidora, albo plasterek zoltego sera (wtedy bedzie
cheeseburger) , albo oba
- na to jeszcze lyzeczka majonezu, gorna czesc bulki
- calosc wstawiam jeszcze na chwile do niewystygnietego jeszcze piekarnika
I gotowe.
Ewcia
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-03 21:45:40
Temat: Re: Poszukuje przepisu na hamburgeraPotrzebujesz:
450 gram wolowiny (dobrej)
1 lyzeczka soli
1/4 lyzeczki pieprzu
2 lyzki posiekanej cebuli
2 lyzki tluszczu
Wszystkie skladniki polaczyc, lekko wymieszac. Uformowac 4 plaskie, okragle
kotlety. Rozgrzac tluszc na patelni, smazyc 4 - 8 minut na srednim ogniu,
przewracajac tylko 1 raz. Wogole: im mniej sie hamburgerow w czasie smazenia
dotyka, tym sa lepsze; musza zachowac sok!!!. Mozna tez piec: na ruszcie,
badz w piekarniku. Aby sie do rusztu nie przykleily, Amerykanie smaruja
przed pieczeniem druty prety rusztu tluszczem.
Cytowane za: Mira Michalowska, "Nie tylko o hamburgerze - kuchnia
amerykanska", Watra, Warszawa, 1990.
Wojtek
"Michał Kostrzewa" <k...@e...com.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:apdupt$4j9$1@news2.tpi.pl...
> Takiego z prawdziwego zdarzenia, nie zaden Mc Donald's. Cos jak w
> restauracji T.G.I Friday's, Jeffs, czy dobrych londynskich pubach.
>
> Dzieki za pomoc!
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |