Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Poszukuje przepisu na hamburgera

Grupy

Szukaj w grupach

 

Poszukuje przepisu na hamburgera

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-10-26 11:38:09

Temat: Poszukuje przepisu na hamburgera
Od: "Michał Kostrzewa" <k...@e...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Takiego z prawdziwego zdarzenia, nie zaden Mc Donald's. Cos jak w
restauracji T.G.I Friday's, Jeffs, czy dobrych londynskich pubach.

Dzieki za pomoc!


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-10-26 13:00:19

Temat: Re: Poszukuje przepisu na hamburgera
Od: "Ewa \(siostra Ani\) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

"Michał Kostrzewa" <k...@e...com.pl> a écrit dans le message de
news: apdupt$4j9$...@n...tpi.pl...
> Takiego z prawdziwego zdarzenia, nie zaden Mc Donald's. Cos jak w
> restauracji T.G.I Friday's, Jeffs, czy dobrych londynskich pubach.
>


Podstawa jest dobra siekana wolowina, z poledwicy, albo z innej szlachetnej
czesci.
Oto moj sposob :
- robie domowy majonez, dosyc ostry (sporo musztardy z Dijon, sol, pieprz,
cytryna, szczypta cukru)
- dodaje do niego siakana szalotke (moze byc cebula = ok. 2 lyzeczek na 2
hamburgery)
- formuje hamburgery z siekanej wolowiny i smaze na oleju
- w czasie smazenia wstawiam do (wczesniej) nagrzanego piekarnika bulki do
hamburgerow

Kiedy mieso usmazone i bulki cieple, odbywa sie montaz hamburgera :

- na dolna czesc bulki wrzucam lyzke majonezu
- na to mieso
- na to albo plasterek pomidora, albo plasterek zoltego sera (wtedy bedzie
cheeseburger) , albo oba
- na to jeszcze lyzeczka majonezu, gorna czesc bulki
- calosc wstawiam jeszcze na chwile do niewystygnietego jeszcze piekarnika

I gotowe.

Ewcia

--
Niesz !

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-03 21:45:40

Temat: Re: Poszukuje przepisu na hamburgera
Od: "W. Stempniewicz" <w...@t...de> szukaj wiadomości tego autora

Potrzebujesz:
450 gram wolowiny (dobrej)
1 lyzeczka soli
1/4 lyzeczki pieprzu
2 lyzki posiekanej cebuli
2 lyzki tluszczu
Wszystkie skladniki polaczyc, lekko wymieszac. Uformowac 4 plaskie, okragle
kotlety. Rozgrzac tluszc na patelni, smazyc 4 - 8 minut na srednim ogniu,
przewracajac tylko 1 raz. Wogole: im mniej sie hamburgerow w czasie smazenia
dotyka, tym sa lepsze; musza zachowac sok!!!. Mozna tez piec: na ruszcie,
badz w piekarniku. Aby sie do rusztu nie przykleily, Amerykanie smaruja
przed pieczeniem druty prety rusztu tluszczem.
Cytowane za: Mira Michalowska, "Nie tylko o hamburgerze - kuchnia
amerykanska", Watra, Warszawa, 1990.
Wojtek
"Michał Kostrzewa" <k...@e...com.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:apdupt$4j9$1@news2.tpi.pl...
> Takiego z prawdziwego zdarzenia, nie zaden Mc Donald's. Cos jak w
> restauracji T.G.I Friday's, Jeffs, czy dobrych londynskich pubach.
>
> Dzieki za pomoc!
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Przechowywanie kawioru - pytanie
koszt domowego chleba?
Kuchnia japonska - Bylibyscie zainteresowani?
teściowa
Automat do pieczenia chleba ? ma ktos?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »