« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-10-14 17:27:01
Temat: Potrawka z kurczaka z kurkami......chodzi mi po głowie tylko zastanawiam się jak to przyrządzić. :)
Mam 10 trybowanych udzików, tacke kurek no i resztę rzeczy czyli
cebulka, masełko, sól, pieprz itp. Do tego kluski kładzione z wczoraj
(podsmażone są gicior).
No więc jak taką potrawkę zrobić? :)
--
+ ' .-. .
. http://kosmosik.net/ * ) )
* . . '-' . kK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-10-14 18:29:59
Temat: Re: Potrawka z kurczaka z kurkami...Konrad Kosmowski wrote:
> ....chodzi mi po głowie tylko zastanawiam się jak to przyrządzić. :)
>
> Mam 10 trybowanych udzików, tacke kurek no i resztę rzeczy czyli
> cebulka, masełko, sól, pieprz itp. Do tego kluski kładzione z wczoraj
> (podsmażone są gicior).
>
> No więc jak taką potrawkę zrobić? :)
Tak mi do głowy przyszło. Skoro te udziki wytrybowane to może je
nafaszerować kurkami podduszonymi na maśle (z cebulą?). Doprawić solą,
pieprzem. Upiec. W trakcie pieczenia polać śmietaną.
Wprawdzie to nie potrawka ...
Pozdrawiam
Bea
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-10-14 18:32:23
Temat: Re: Potrawka z kurczaka z kurkami...
Użytkownik "Beata Mateuszczyk" <b...@p...gazeta.pl> napisał w
wiadomości news:egrab6
> Tak mi do głowy przyszło. Skoro te udziki wytrybowane to może je
> nafaszerować kurkami podduszonymi na maśle (z cebulą?).
To jakieś jaja, skoro już o drobiu.
Kurze udziczki faszerować kurkami?
Tak się rodzą zboczenia!
d.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-10-14 20:32:26
Temat: Re: Potrawka z kurczaka z kurkami...> To jakieś jaja, skoro już o drobiu.
> Kurze udziczki faszerować kurkami?
> Tak się rodzą zboczenia!
a masz lepszy pomysl ?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-10-14 20:39:08
Temat: Re: Potrawka z kurczaka z kurkami...Beata Mateuszczyk wrote:
>
> Tak mi do głowy przyszło. Skoro te udziki wytrybowane to może je
> nafaszerować kurkami podduszonymi na maśle (z cebulą?). Doprawić solą,
> pieprzem. Upiec. W trakcie pieczenia polać śmietaną.
> Wprawdzie to nie potrawka ...
Gwoli uzupełnienia. Nie robiłam czegoś takiego. To taki pomysł
zainspirowany Twoim postem.
Pozdrawiam
Bea
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-10-14 22:14:57
Temat: Re: Potrawka z kurczaka z kurkami...** Beata Mateuszczyk wrote:
> > Tak mi do głowy przyszło. Skoro te udziki wytrybowane to może je
>> nafaszerować kurkami podduszonymi na maśle (z cebulą?). Doprawić
>> solą, pieprzem. Upiec. W trakcie pieczenia polać śmietaną.
>> Wprawdzie to nie potrawka ...
> Gwoli uzupełnienia. Nie robiłam czegoś takiego. To taki pomysł
> zainspirowany Twoim postem.
Nie no faszerowane udziki to ja robiłem, faszerowałem je wątróbką (a
jak) z kur. ;)
Pytam konkretnie o "potrawkę". W sensie coś duszonego z kurczakiem i
grzybami, generalnie z sosikiem, co mogę dodać do tych wyśmienitych
klusek. ;) Właściwie co to jest "potrawka"?
--
+ ' .-. .
. http://kosmosik.net/ * ) )
* . . '-' . kK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-10-14 22:56:54
Temat: Re: Potrawka z kurczaka z kurkami...In news:egrnm4$qnj$2@nemesis.news.tpi.pl, Konrad Kosmowski wrote:
> Pytam konkretnie o "potrawkę". W sensie coś duszonego z kurczakiem i
> grzybami, generalnie z sosikiem, co mogę dodać do tych wyśmienitych
> klusek. ;) Właściwie co to jest "potrawka"?
Jak sama nazwa wskazuje, potrawka to taka mała potrawa.
Potrawka - to jasne mięso (kurczak, cielęcina, jagnięcina, królik),
ugotowane w niewielkiej ilości wody z dodatkiem warzyw i podane w tym
wywarze, podprawionym jasną zasmażką i śmietaną lub żółtkiem z odrobiną
soku z cytryny. Zwykle dodatkiem do potrawki jest ryż na sypko. Znacznie
rzadziej terminu "potrawka" używa się na określenie samego sosu powstałego
podczas gotowania jasnego mięsa z warzywami. Najpopularniejsze dania
potrawkowe to: potrawka z królika, z kurczaka, potrawka cielęca i kura w
potrawce.
http://www.kulinaria.pl/slownik.asp?lt=P
Hania
--
......................
Beauty is in the behind of the beholder. [Pickles]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-10-15 03:24:35
Temat: Re: Potrawka z kurczaka z kurkami...
Konrad Kosmowski wrote:
> ** Beata Mateuszczyk wrote:
>
> > > Tak mi do głowy przyszło. Skoro te udziki wytrybowane to może je
> >> nafaszerować kurkami podduszonymi na maśle (z cebulą?). Doprawić
> >> solą, pieprzem. Upiec. W trakcie pieczenia polać śmietaną.
> >> Wprawdzie to nie potrawka ...
>
> > Gwoli uzupełnienia. Nie robiłam czegoś takiego. To taki pomysł
> > zainspirowany Twoim postem.
>
> Nie no faszerowane udziki to ja robiłem, faszerowałem je wątróbką (a
> jak) z kur. ;)
>
> Pytam konkretnie o "potrawkę". W sensie coś duszonego z kurczakiem i
> grzybami, generalnie z sosikiem, co mogę dodać do tych wyśmienitych
> klusek. ;) Właściwie co to jest "potrawka"?
>
> --
> + ' .-. .
> . http://kosmosik.net/ * ) )
> * . . '-' . kK
zdrobnienie od "potrawy"
;-P
Art(Gruby)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-10-15 05:19:36
Temat: Re: Potrawka z kurczaka z kurkami...In article <egr6lh$pik$1@atlantis.news.tpi.pl>,
Konrad Kosmowski <k...@k...net> wrote:
> ...chodzi mi po głowie tylko zastanawiam się jak to przyrządzić. :)
>
> Mam 10 trybowanych udzików, tacke kurek no i resztę rzeczy czyli
> cebulka, masełko, sól, pieprz itp. Do tego kluski kładzione z wczoraj
> (podsmażone są gicior).
>
> No więc jak taką potrawkę zrobić? :)
Co to są udziki?
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-10-15 07:33:48
Temat: Re: Potrawka z kurczaka z kurkami...Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-D44CF3.07193615102006@news.gazeta.pl...
> In article <egr6lh$pik$1@atlantis.news.tpi.pl>,
> Konrad Kosmowski <k...@k...net> wrote:
>
>> ...chodzi mi po głowie tylko zastanawiam się jak to przyrządzić. :)
>>
>> Mam 10 trybowanych udzików, tacke kurek no i resztę rzeczy czyli
>> cebulka, masełko, sól, pieprz itp. Do tego kluski kładzione z wczoraj
>> (podsmażone są gicior).
>>
>> No więc jak taką potrawkę zrobić? :)
>
> Co to są udziki?
Z kontekstu wnoszę, że kawałeczki kurczaczków od dupki do stópki ;-)
Qra
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |