Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Potrawy Wielkanocne

Grupy

Szukaj w grupach

 

Potrawy Wielkanocne

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 136


« poprzedni wątek następny wątek »

121. Data: 2009-04-12 18:34:10

Temat: Re: Potrawy Wielkanocne
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sun, 12 Apr 2009 20:24:45 +0200, Panslavista napisał(a):

> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:lb4khfhinwhb$.14h2v2m0asgos.dlg@40tude.net...
>
>> Kupują, bo tanie.
>
> Kazeina z odzysku - z serwatki. Najlepszy produkt idzie na wyrób kazeiny
> technicznej - tylko wysokiej jakości osiąga wysokie ceny. Motłoch może
> wpieprzać szajz.

Niekoniecznie motłoch, lecz ci, co nie wiedzą już, jak wyglądać powinien
ser. Zanik wszelkiej tradycji prowadzi do nieświadomości, czyli własnie do
tego, że bierze się zwykły szajs za dobrą monetę... w przenośni i
dosłownie.
--
"Miłuj swoich wrogów. To doprowadzi ich do szału".
;-PPP

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


122. Data: 2009-04-12 18:53:22

Temat: Re: Potrawy Wielkanocne
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:zup7l2s4zftf$.1hxpu2v3rcx99$.dlg@40tude.net...


> "Miłuj swoich wrogów. To doprowadzi ich do szału".

Nie muszę się zasługiwać. :-))


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


123. Data: 2009-04-13 06:53:32

Temat: Re: Potrawy Wielkanocne
Od: Panslavista <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ikselka pisze:
> Dnia Sat, 11 Apr 2009 05:18:58 +0200, Panslavista napisał(a):
>
>> Użytkownik "Aicha" <b...@t...ja> napisał w wiadomości
>> news:gropgs$irq$1@inews.gazeta.pl...
>>> "Aicha"
>>>
>>>> Napracowało się biedactwo i teraz musi odreagować,
>>>> twierdząc, że nic, czego sama nie wyprodukowała "tymi
>>>> rencamy" nie jest godne miana jakim jest zwane :)
>>> Jajka pewnie też sama znosi :) Nie mówiąc o drożdżach :>
>> Jedno i drugie prawdziwe - Ty też to robisz... :-))
>
> Żeby wiedziała, jakie prawdziwe ;-PPP

kochajmy się, ale nie tu - chodźmy do łóżka!!!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


124. Data: 2009-04-13 06:56:47

Temat: Re: Potrawy Wielkanocne
Od: Panslavista <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Paulinka pisze:
> Aicha pisze:
>> Użytkownik "Paulinka" napisał:
>>
>>> Biała kiełbacha, ćwikła, smętny mazurek= udane święta by XL
>>
>> I to rok w rok pisze :) - bo już o tej kiełbasie w piramidkę z cebulą
>> czytałam.
> Wiesz dlaczego? Ponieważ:
> -- Ona nie może się tak nazywać: Tradycja!
> -- Dlaczego niby?
> -- Pytasz dlaczego? No bo tradycją nazwać niczego nie możesz. I nie
> możesz uchwałą specjalną zarządzić ani jej ustanowić. Kto inaczej sądzi,
> świeci jak zgasła świeczka na słonecznym dworze. Tradycja to dąb, który
> tysiąc lat rósł w górę. Niech nikt kiełka małego z dębem nie przymierza.
> Tradycja naszych dziejów jest warownym murem, to jest właśnie kolęda,
> świąteczna wieczerza... To jest ludu śpiewanie, to jest ojców mowa, to
> jest nasza historia, której się nie zmieni. A to co dookoła powstaje, od
> nowa, to jest nasza codzienność, w której my żyjemy.
>
> p/s Dla mnie to zaścianek i głupota, bo każdy ma prawo organizować sobie
> święta jak chce.
>
>
>
paulla, to co masz w ryju, to potem w dupie kotkó, taka trądycją

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


125. Data: 2009-04-13 06:59:29

Temat: Re: Potrawy Wielkanocne
Od: Panslavista <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Aicha pisze:
> Użytkownik "Panslavista" napisał:
>
>>>>>> twaróg
>>>>> Masz jakiś dobry? Od kiedy pracowałam w mleczarni,
>>>>> przestałam kupować :)
>>>> Nie ma u was bazarków?
>>> Nie, zamienili na galerie handlowe ;) A na bazarkach robią
>>> lepsze niż w mleczarni?
>> Czasem można było kupić świeży wiejski. Tutaj kupujemy w
>> takim dużym sklepie, do którego rolnicy dostarczają swoje
>> wyroby i nareszcie jest zjadliwy.
>
> No cóż.. mnie zostały tylko wspomnienia z uczelnianych czasów.
> BTW, info dla medei - kuciaków na rogu Reja i Szczytnickiej już też
> nie ma. Albo więc były drzewiej w knajpce o leśno-wiejskim
> (?)wystroju, którą sto lat temu wycięła w pień pazerna łapa Lukasowego
> kapitalisty (po drodze niwecząc pizzerię i antykwariat), albo przy
> Reja - ale żadnej adekwatnej lokacji obok fryzjera nie znalazłam (w
> mięsno-pieczywnym też nima) - a na tych archiwalnych szyldach:
> http://wroclaw.hydral.com.pl/90516,foto.html trudno mi coś
> zidentyfikować.
>
czyli huj wielki jak mój, 12 cm

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


126. Data: 2009-04-13 07:33:47

Temat: Re: Potrawy Wielkanocne
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:49e2e266$0$3345$ae266db1@fe1.newsfeeds.com...

> paulla, to co masz w ryju, to potem w dupie kotkó, taka trądycją

Uwaga - koprofag i podszywaniec.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


127. Data: 2009-04-13 22:41:49

Temat: Biała kiełbacha - rarrytas
Od: "yapann" <y...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:sawrn52mmi9z.1dohda23vhw58.dlg@40tude.net...

> http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/068511fec375256b
.html
> Biała kiełbasa pieczona (ulubiona - mojego TŻ) na pierwszym planie.

toś mi narobiła na tę białą apetytu, to teraz dawaj ino tu przepisa, jak
najlepiej tę białą zrobić (najlepiej a'la "biała dla opornych" - czyli dla
niewprawnych i kiełbasoróbstwem niedotkniętych)
W dzieciństwie taką jadało się - i wojna o półmisek była na największe
widelce



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


128. Data: 2009-04-14 08:25:53

Temat: Re: Potrawy Wielkanocne
Od: "Aicha" <b...@t...ja> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Ikselka" napisał:

> Mimo to w Polsce powszechny jest proceder nazywania "serami"
> wyrobów seropodobnych.

Trzeba czytać etykiety. Jeszcze da się kupić jogurt, który ma w
składzie samo mleko. Żeby było śmieszniej, nie jest polski (bo do tych
walą wszystko, co unia dopuściła), tylko niemiecki :>
A ser trzykrotnie mielony ("sernikowy") to szajs z resztek po
pakowaniu twarogu. Nie polecam nikomu.

--
Pozdrawiam - Aicha

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


129. Data: 2009-04-14 09:23:51

Temat: Re: Potrawy Wielkanocne
Od: "gdaMa" <g...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

*Jasiek "Chudy" Spyra*! Zawsze tak wrzeszczysz żeby cię za granicą było
słychać (C Pippi):

> jestes z Gdanska?

Nie, okolice 'pępka'

--
Pozdrawiam,
Magda *gdaMa*

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


130. Data: 2009-04-14 10:50:37

Temat: Re: Biała kiełbacha - rarrytas
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 14 Apr 2009 00:41:49 +0200, yapann napisał(a):

> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:sawrn52mmi9z.1dohda23vhw58.dlg@40tude.net...
>
>> http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/068511fec375256b
.html
>> Biała kiełbasa pieczona (ulubiona - mojego TŻ) na pierwszym planie.
>
> toś mi narobiła na tę białą apetytu, to teraz dawaj ino tu przepisa, jak
> najlepiej tę białą zrobić (najlepiej a'la "biała dla opornych" - czyli dla
> niewprawnych i kiełbasoróbstwem niedotkniętych)
> W dzieciństwie taką jadało się - i wojna o półmisek była na największe
> widelce


http://www.gotowanie.wkl.pl/artykul.php?id=811
Podaję link, bo jest tam wszystko, czego trzeba pilnować i na co uważać.
Różnica w mojej jest tylko jedna: nie dodaję rozmarynu oraz dodaję 1/7 wagi
całości - wołowinę 1 klasy bardzo drobno zmieloną przez oczka 3mm, jak na
tatar m.w. Ale wołowina nie jest konieczna.
I jeśli cos nie wyjdzie technicznie, nie zrażaj się - chodzi głównie o
napczeniu ich w ciepłej wodzie oraz o smarowaniu lejka do napełniania
olejem za każdym razem, kiedy nakładamy na niego nowe jelito.
Dodam od siebie, że warto mieć pod ręką cieniutka igiełke wbitą tępym
końcem w korek od wina - nakłuwamy nia miejsca, gdzie powstają czasem
pęcherze powietrza.
Lejek do napełniania najlepszy jest z takim rowkiem wzdłuż - służy on do
odpowietrzania farszu, wtedy pęcherze się praktycznie nie zdarzają.

Ktoś w komentarzach pyta o miejsce, gdzie kupić jelita - zorientuj się,
gdzie w Twojej okolicy jest hurtownia masarska (lub: hurtownia dodatków
masarskich).
No i : nie stosujemy tu saletry/peklosoli, lecz zwykłą, najlepiej
niejodowaną sól - taką sól może trudno jest kupić, ale szukaj w sklepach
tzw soli do przetworów (może być sól kamienna - i tak się rozpuści); w
hurtowniach masarskich jest niejodowana, ale w dużych opakowaniach. Jelita
dostaniesz tam nasolone, w różnych opakowaniach, możesz kupić więcej, bo w
soli mogą leżeć w lodówce baaardzo długo - dosyp jeszcze soli i zamknij
szczelnie. Proś o jelita do cienkiej kiełbasy.

Smacznego!
:-)

--
"Miłuj swoich wrogów. To doprowadzi ich do szału".
;-PPP

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 12 . [ 13 ] . 14


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Kamień do pieczenia pizzy
Pizza - koncepcje
jaki robot TYLKO do wyrobu ciasta?
która earl grey ?
ciasto francuskie - warto robić samemu?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »