« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-08-01 14:18:16
Temat: Powitanie.Dzień dobry
Mam na imię Agnieszka .Mam 13 lat .Rodzice pozwolili mi po raz pierwszy
przyrządzić coś poważniejszego w kuchni. Mama powiedziała mi , że jest
pewna strona w Internecie o nazwie: kuchnia.
Chciałabym należeć do takiej grupy. Przeczytałam już wiele postów.
Niektóre bardzo mi sie podobały.
Ostatnio upiekłam morskie pierniczki i rubinowe ciasteczka z "
Książki kucharskiej Ani z Zielonego Wzgórza".
Dziś piekę szarlotkę. Czy ktoś z Państwa zna jakiś łatwy przepis na
kruche ciastka?
Jeśli tak, to proszę odpowiedź w tym miejscu lub e-mail Moje konto to:
p...@s...pl (teraz wysyłam poczte z konta rodziców). Mam jeszcze
jedno pytanie: czym różni się cukier brązowy od białego?
Dziękuję
Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-08-01 14:41:56
Temat: Re: Powitanie.Witaj!
zapraszamy do grupy serdecznie, przywracasz wiarę w młodzież!
kachna
i zaglądaj do nas często!:) www.pl-rec-kuchnia.prv.pl
Użytkownik Agnieszka <l...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9k93kp$7mj$...@n...onet.pl...
> Dzień dobry
> Mam na imię Agnieszka .Mam 13 lat .Rodzice pozwolili mi po raz
pierwszy
> przyrządzić coś poważniejszego w kuchni. Mama powiedziała mi , że jest
> pewna strona w Internecie o nazwie: kuchnia.
> Chciałabym należeć do takiej grupy. Przeczytałam już wiele postów.
> Niektóre bardzo mi sie podobały.
> Ostatnio upiekłam morskie pierniczki i rubinowe ciasteczka z "
> Książki kucharskiej Ani z Zielonego Wzgórza".
> Dziś piekę szarlotkę. Czy ktoś z Państwa zna jakiś łatwy przepis
na
> kruche ciastka?
> Jeśli tak, to proszę odpowiedź w tym miejscu lub e-mail Moje konto to:
> p...@s...pl (teraz wysyłam poczte z konta rodziców). Mam
jeszcze
> jedno pytanie: czym różni się cukier brązowy od białego?
> Dziękuję
> Agnieszka
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-01 16:53:15
Temat: Re: Powitanie.
Użytkownik "Agnieszka" <l...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9k93kp$7mj$1@news.onet.pl...
> Dzień dobry
> Mam na imię Agnieszka .Mam 13 lat .Rodzice pozwolili mi po raz
pierwszy
> przyrządzić coś poważniejszego w kuchni. Mama powiedziała mi , że jest
> pewna strona w Internecie o nazwie: kuchnia.
> Chciałabym należeć do takiej grupy. Przeczytałam już wiele postów.
> Niektóre bardzo mi sie podobały.
> Ostatnio upiekłam morskie pierniczki i rubinowe ciasteczka z "
> Książki kucharskiej Ani z Zielonego Wzgórza".
> Dziś piekę szarlotkę. Czy ktoś z Państwa zna jakiś łatwy przepis
na
> kruche ciastka?
Hejka;-)))
Cieszymy sie z kazdnej nowej osoby na liscie;-))) Witaj;-))))))))))
Ciekowosc mnie ogarnela, co to sa rubinowe ciasteczka??? Czytalam
"Anie...", a zupelnie nie pamietam;-)
Pozdrawiam serdecznie,
Kaliope
--
Barbara Łączna
k...@p...krakow.pl
ICQ 73558372
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-01 17:36:42
Temat: Re: Powitanie. nie jest to przepis na kruche ciastka ale jak autorka sugeruje może to
ciasto zrobic każde dziev=cko (lub podrastająca dziewczyna)
kachna
cyt:
Ciasto Joli L-L
4 jaja,
1 szklanka cukru,
2 szklanki maki,
kostka masła,
1 lyzeczka proszku (plaska)do pieczenia,
szczypta soli ( tak 1/2 lyzeczki plaskiej),
aromat waniliowy lub pomaranczowy,
1-2 lyzeczki koniaku (niekoniecznie),
10 dkg rodzynek,
starta skorka cytrynowa
Jajka ubijamy mikserem z cukrem, dodajemy wszystkie pozostale skladniki
hurtem ,
na koniec domieszac lyzka namoczone rodzynki.
Ciasto przelozyc do podłuznej, keksowatej formy (posmarowanej resztka
masla i posypanej bulka tarta ).Wygladzic z wierzchu i wstawic do goracego
piekarnika, piec w temp. 180-200 ok. godziny( ja w gazowym - to na 200).
Wrzucam do piekarnika jak jest 150 i tak lepiej wyrasta. Jak bedzie
gotowe,dobrze zlote a nie blade - wyjac z foremki na 10 min. aby odparowało.
Po 10 min.zakryc spowrotem formą i tak zostawić
do wystudzenia.
Robi sie je naprawde szybko- jakies 5 minut. Mozna przeszkolic
dzieciaka- tak dajmy na to w wieku wczesnopodstawowkowym:)))- jak sie ma
...a jak akurat brak pod reka takowego- ustawiamy narzeczonego pod wlos ,
jaki to on zdolny i wszystko potrafi....:)))
Użytkownik Agnieszka <l...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9k93kp$7mj$...@n...onet.pl...
> Dzień dobry
> Mam na imię Agnieszka .Mam 13 lat .Rodzice pozwolili mi po raz
pierwszy
> przyrządzić coś poważniejszego w kuchni. Mama powiedziała mi , że jest
> pewna strona w Internecie o nazwie: kuchnia.
> Chciałabym należeć do takiej grupy. Przeczytałam już wiele postów.
> Niektóre bardzo mi sie podobały.
> Ostatnio upiekłam morskie pierniczki i rubinowe ciasteczka z "
> Książki kucharskiej Ani z Zielonego Wzgórza".
> Dziś piekę szarlotkę. Czy ktoś z Państwa zna jakiś łatwy przepis
na
> kruche ciastka?
> Jeśli tak, to proszę odpowiedź w tym miejscu lub e-mail Moje konto to:
> p...@s...pl (teraz wysyłam poczte z konta rodziców). Mam
jeszcze
> jedno pytanie: czym różni się cukier brązowy od białego?
> Dziękuję
> Agnieszka
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-01 21:29:44
Temat: Re: Powitanie.
Agnieszka wrote:
>
> Dzień dobry
> Mam na imię Agnieszka .Mam 13 lat .Rodzice pozwolili mi po raz pierwszy
> przyrządzić coś poważniejszego w kuchni. Mama powiedziała mi , że jest
> pewna strona w Internecie o nazwie: kuchnia.
> Chciałabym należeć do takiej grupy. Przeczytałam już wiele postów.
> Niektóre bardzo mi sie podobały.
> Ostatnio upiekłam morskie pierniczki i rubinowe ciasteczka z "
> Książki kucharskiej Ani z Zielonego Wzgórza".
> Dziś piekę szarlotkę. Czy ktoś z Państwa zna jakiś łatwy przepis na
> kruche ciastka?
Witaj. Oto przepis:
140 gr masla
160 gr maki
140 gr cukru pudru
3 ugotowane zoltka, rozgniecione na drobno widelcem
Rozgrzac piec do 160C.
Posiekac maslo z maka i cukrem pudrem, dodac zoltka, zarobic szybko
palcami w kule, jesli do tarty, lub dluga kilebaske, jesli na ciastka.
Schlodzic 20 minut.
Gdy ciasto zwiniete w dluga kielbaske zrobi sie sztywne w lodowce,
pokroic na cienkie plasterki i ulozyc na nieposmarowanej blasze. Mozna
ciasteczka nacisnac na krzyz widelcem (dekoracyjnie) lub posypac cukrem
krysztalowym delikatnie przyklepujac.
Piec 12-15 minut. Ciasteczka powinny byc blade, zaledwie brzeg powinien
zmienic kolor na bezowy.
Na spod do tarty zetrzec schlodzone ciasto na grubej tarce i wylepic
forme i jej brzegi dokladnie naokolo, i podziurkowac widelcem. Tak samo
na male babeczki.
Piec tak samo, jak ciastka.
Gotowane zoltka mozna otrzymac dwojako. Albo ugotowac cale jajka na
twardo, obrac i odrzucic bialka, albo delikatnie zsunac z talerzyka same
zoltka do gotujacej wody, potem calosc przelac przez sitko i lyzeczka
przecisnac zoltko przez sitko.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-02 06:12:54
Temat: Re: Powitanie.
Agnieszka <l...@p...onet.pl> wrote in message
news:9k93kp$7mj$1@news.onet.pl...
> Dzień dobry
> Mam na imię Agnieszka .Mam 13 lat .Rodzice pozwolili mi po raz
pierwszy
> przyrządzić coś poważniejszego w kuchni. Mama powiedziała mi , że jest
> pewna strona w Internecie o nazwie: kuchnia.
> Ostatnio upiekłam morskie pierniczki i rubinowe ciasteczka z "
> Książki kucharskiej Ani z Zielonego Wzgórza".
> Dziś piekę szarlotkę.
Witam serdecznie, mam nadzieje ze zostaniesz tu na stale :-)
Przypomnialo mi sie jak ja uczylam sie piec ciasta, na topie byl murzynek z
polewa czekoladowa i ciasto Fale Dunaju. Zawsze pieczone w prodizu :-)
Pozdrawiam
Asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-02 06:53:00
Temat: Re: Powitanie.Użytkownik Agnieszka <l...@p...onet.pl> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisała:
> Mam na imię Agnieszka .Mam 13 lat .Rodzice pozwolili mi po raz pierwszy
> przyrządzić coś poważniejszego w kuchni. Mama powiedziała mi , że jest
> pewna strona w Internecie o nazwie: kuchnia.
> Chciałabym należeć do takiej grupy.
Witaj Agnieszko,
To milo, ze interesujesz sie kuchnia, naprawde trafilas na swietna
grupe :) Tu z pewnoscia bedziesz mogla wiele sie nauczyc.
Pytaj smialo nawet o szczegoly.
> Mam jeszcze jedno pytanie: czym różni się cukier brązowy od białego?
Cukier brazowy jest robiony z trzciny cukrowej, jest chyba mniej
slodki od cukru bialego, mozna go kupic w sklepach ze zdrowa
zywnoscia, jest oczywiscie drozszy niz ten bialy, ale jak kiedys
napisala Magdalena Basset: nadaje wielu wypiekom niezwykle ciekawy
odcien, cos w rodzaju smaku orzechowego pomieszanego z karmelem,
no i ciemniejszy odcien.
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-02 08:14:08
Temat: Re: Powitanie.asia dawaj te Fale Dunaju! migusiem!!! :) wlasnie stałam sie posiadaczką
prodiża>
kachna
Użytkownik asia <a...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9karat$srj$...@n...tpi.pl...
>
> Agnieszka <l...@p...onet.pl> wrote in message
> news:9k93kp$7mj$1@news.onet.pl...
> > Dzień dobry
> > Mam na imię Agnieszka .Mam 13 lat .Rodzice pozwolili mi po raz
> pierwszy
> > przyrządzić coś poważniejszego w kuchni. Mama powiedziała mi , że
jest
> > pewna strona w Internecie o nazwie: kuchnia.
> > Ostatnio upiekłam morskie pierniczki i rubinowe ciasteczka z "
> > Książki kucharskiej Ani z Zielonego Wzgórza".
> > Dziś piekę szarlotkę.
>
> Witam serdecznie, mam nadzieje ze zostaniesz tu na stale :-)
> Przypomnialo mi sie jak ja uczylam sie piec ciasta, na topie byl murzynek
z
> polewa czekoladowa i ciasto Fale Dunaju. Zawsze pieczone w prodizu :-)
> Pozdrawiam
> Asia
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-02 08:47:19
Temat: Re: Powitanie.
"Agnieszka" <l...@p...onet.pl>:
> Dziś piekę szarlotkę. Czy ktoś z Państwa zna jakiś łatwy przepis na
> kruche ciastka?
Przepis mojej babci:
30 dag maki krupczatki
20 dag cukru
10 dag masla
2 zoltka
1 cale jajko
cukier waniliowy, cynamon
Make wymieszac w z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Wbic zoltka i jajka,
wkroic wiorki z masla. Zagniesc ciasto (jesli byloby zbyt suche, dodac troszke
wody lub mleka). Z ciata uformowac kule i do lodowki na 2 godziny albo jeszcze
lepiej na cala noc. Potem walkowac na podsypanej maka stolnicy i wycinac
okragle ciasteczka kieliszkiem albo szklanka (powinny miec jakies 4-5 cm
srednicy). Ukladac na wysmarowanej maslem i wysypanej maka blasze, na srodku
kazdego ciasteczka klasc pol orzecha, migdala, wisienke z kofitury albo kawalek
czekolady. Mozna pomaziac po wierzchu bialkiem.
Wlozyc do nagrzanego (180 st. C) piekarnika. Wyjac kiedy beda zlociste (po ok.
10-15 minutach).
Pozdrawiam,
Evva
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-02 08:59:11
Temat: Re: Powitanie.
asia wrote:
> polewa czekoladowa i ciasto Fale Dunaju. Zawsze pieczone w prodizu :-)
> Pozdrawiam
> Asia
Asiu czy Fale Dunaju to to samo co karpatka?
pzdr
agi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |