« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-04-20 10:08:02
Temat: Prosba- kielbasa w sloikachWitam:-)
bylo juz jakis czas temu, ale ja durnowata nie zapisala:-( Czy mozna prosic
jeszcze raz? Przepis na kielbaske w sloikach- podawala bodajze Herbatka, ale
nie jestem pewna. Zbliza sie najdluzszy weekend nowoczesnej Europy i
potrzebne toto jest na wyjazd:-)
dziekuje i pozdrawiam
--
>^-_-^< salma
ICQ 52631710
www.galeria-kotki-bezy.w.pl
"Kot nie czlowiek- to stworzenie delikatne"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-04-20 10:31:39
Temat: Re: Prosba- kielbasa w sloikach
"salma" <s...@p...onet.pl> wrote in message
news:9bp1og$6vi$1@news.onet.pl...
> Witam:-)
>
> bylo juz jakis czas temu, ale ja durnowata nie zapisala:-( Czy mozna
prosic
> jeszcze raz? Przepis na kielbaske w sloikach- podawala bodajze Herbatka,
ale
> nie jestem pewna. Zbliza sie najdluzszy weekend nowoczesnej Europy i
> potrzebne toto jest na wyjazd:-)
> dziekuje i pozdrawiam
Prosze bardzo, ale nie wiem, czy to przepis Herbatki, ale napewno skopiowany
z grupy. Cytuje:
"Kielbasa w sloiku
1 kg lopatki
2 zabki czosnku
sól
pieprz
majeranek
Vegeta
Lopatke zmielic w maszynce do miesa (na najgrubszych "oczkach"). Czosnek
utrzec na jednolita mase. Mieso wymieszac z czosnkiem i przyprawami.
Niestety trzeba to próbowac na surowo i dostosowac do indywidualnych
upodoban; moja Mama daje duzo majeranku i czasami nawet wiecej czosnku, bo
bardzo lubimy. Aha - wazne - mieso na surowo powinno byc troche malo slone -
bo jak w trakcie gotowania pusci soki to jego "slonosc" sie wzmoze. Kiedy
mieso bedzie juz mialo jednolita konsystencje trzeba je zaladowac do
czystych wymytych sloików. Najlepsze sa nieduze, takie od dzemu lub te
wieksze od majonezu. Mieso trzeba ciasno ubic w sloiku, tak zeby nie bylo
tam zadnych pecherzyków powietrza - nakladaj tylko do 3/4 wysokosci. Sloiki
trzeba mocno zakrecic i ustawic w duzym garnku z zimna woda, woda powinna
przykrywac sloiki przynajmniej do polowy wysokosci (na dno garnka mozesz
polozyc jakas szmatke, Mama mówi, ze to zapobiegnie peknieciu sloików w
trakcie gotowania). Wode i sloiki trzeba powoli podgrzewac, az do
zagotowania, a nastepnie gotowac przez godzine na malenkim ogniu (woda
powinna sobie leniwie bulgotac). nastepnie sloiki wyjmujesz, zostawiasz do
wystygniecia i wkladasz do lodówki. Nastepnego dnia powtarzasz zabawe z
gotowaniem (tez godzine).
Jesli lubisz troszke tlusciejsza kielbase to mozesz czesc miesa zastapic
boczkiem w proporcji 2/3 miesa 1/3 boczku.
Kielbaska jest bardzo mniamusna - mój ulubiony sposób podania to: kromka
razowego chlebka, maselko, gruby plat kielbaski, musztarda i kwaszony
ogóreczek. Pycha. Aha - nie musisz sie obawiac zadnego zatrucia, jesli
bedziesz przestrzegal podstawowych zasad: kielbasa w malych sloikach,
takich, zeby mozna bylo zjesc jedna porcje w 2-3 dni, przechowywanie
wylacznie w lodówce i raczej niedlugo (max. 2 m-ce), o zachowaniu czystosci
w czasie przygotowywania nie musze mówic. I jeszcze jedno, jak troche
odczekasz, to na kielbasie zrobi sie taka swietna galaretka - bardzo
smaczna."
Pozdrawiam
Beata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-20 11:18:43
Temat: Re: Prosba- kielbasa w sloikach
Użytkownik "BeataSz" <b...@h...com> napisał w wiadomości
news:y6UD6.137726$Wb6.4814719@news.hananet.net...
> Prosze bardzo, ale nie wiem, czy to przepis Herbatki, ale napewno
skopiowany
> z grupy. Cytuje:
>
> "Kielbasa w sloiku [...]
Serdeczne dzieki!! To wlasnie ten przepis!!:-))
--
>^-_-^< salma
ICQ 52631710
www.galeria-kotki-bezy.w.pl
"Kot nie czlowiek- to stworzenie delikatne"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-20 11:52:52
Temat: Re: Prosba- kielbasa w sloikachJa mam pytanko Czy Ty te kielbaske chcesz za granice wywiesc?
Aga
--
_______________________________________________
a...@a...com.pl
http://nasze-dzieci.dobrestrony.pl/dzieci/julia_litw
in/index.htm
Użytkownik "salma" <s...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9bp63t$b8p$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "BeataSz" <b...@h...com> napisał w wiadomości
> news:y6UD6.137726$Wb6.4814719@news.hananet.net...
> > Prosze bardzo, ale nie wiem, czy to przepis Herbatki, ale napewno
> skopiowany
> > z grupy. Cytuje:
> >
> > "Kielbasa w sloiku [...]
>
> Serdeczne dzieki!! To wlasnie ten przepis!!:-))
>
> --
> >^-_-^< salma
> ICQ 52631710
> www.galeria-kotki-bezy.w.pl
> "Kot nie czlowiek- to stworzenie delikatne"
>
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-20 13:48:06
Temat: Re: Prosba- kielbasa w sloikach
Użytkownik "Agnieszka Litwin" <a...@a...com.pl> napisał w wiadomości
news:9bp846$120$1@news.tpi.pl...
> Ja mam pytanko Czy Ty te kielbaske chcesz za granice wywiesc?
> Aga
:-))) za granice tak, ale Gdanska:-) Jedziemy nad jeziorko gdzie do sklepow
daleko i trzeba miec wlasny prowiant:-)
pozdrawiam
--
>^-_-^< salma
ICQ 52631710
www.galeria-kotki-bezy.w.pl
"Kot nie czlowiek- to stworzenie delikatne"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-20 14:16:41
Temat: Re: Prosba- kielbasa w sloikachTak tylko pytalam bo ja osobiscie chcialam z granice konserwy wziac i
zadzwonilam (w zwiazku z pryszczycami) do info celnej i tam mi powiedzieli
ze nic prawie wywiesc sie nie da. Wiec jakby ktos szykowal sie na wjazd za
granice z miechem niech sie upewni czy go puszcza przez granice bo szkoda
kasy.
Milego wekendu zycze Aga
--
_______________________________________________
a...@a...com.pl
http://nasze-dzieci.dobrestrony.pl/dzieci/julia_litw
in/index.htm
Użytkownik "salma" <s...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9bpeqj$je6$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "Agnieszka Litwin" <a...@a...com.pl> napisał w
wiadomości
> news:9bp846$120$1@news.tpi.pl...
> > Ja mam pytanko Czy Ty te kielbaske chcesz za granice wywiesc?
> > Aga
>
> :-))) za granice tak, ale Gdanska:-) Jedziemy nad jeziorko gdzie do
sklepow
> daleko i trzeba miec wlasny prowiant:-)
> pozdrawiam
>
> --
> >^-_-^< salma
> ICQ 52631710
> www.galeria-kotki-bezy.w.pl
> "Kot nie czlowiek- to stworzenie delikatne"
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-23 09:12:54
Temat: RE: Prosba- kielbasa w sloikachFrom: Agnieszka Litwin
> Tak tylko pytalam bo ja osobiscie chcialam z granice
> konserwy wziac i
> zadzwonilam (w zwiazku z pryszczycami) do info celnej i tam
> mi powiedzieli
> ze nic prawie wywiesc sie nie da. Wiec jakby ktos szykowal
> sie na wjazd za
> granice z miechem niech sie upewni czy go puszcza przez
> granice bo szkoda
> kasy.
> Milego wekendu zycze Aga
>
No to chyba tylko tak straszyli.
Właśnie wczoraj żegnałam moich jeszcze-nie-teściów, powiedzieli, że na
granicy nikt nawet nie próbował przeszukiwać im bagaży. Ale
profilaktycznie dałam im tylko tak z pół tony polskiego chleba, którym
się zachwycali. Nie dałam rolady śmietanowej, bo by im się rozpaćkała,
a szkoda, bo jeszcze-nie-teściowa piała z zachwytu.
Niestety, nie podała mi żadnych francuskich przepisów twierdząc, że
nie zna żadnych na pamięć. Ma mi podać, jak do niej pojadę w sierpniu.
Pożyjemy, zobaczymy.
Ale za to muszę się pochwalić, że kupiłam sobie grill elektryczny z
raclette i już go rozdziewiczyłam. Było świetnie!!! ;-))))
--
Maya
"When God made man, she was only testing"
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-29 08:19:29
Temat: Re: Prosba- kielbasa w sloikach
BeataSz wrote:
>
>
> Prosze bardzo, ale nie wiem, czy to przepis Herbatki, ale napewno skopiowany
> z grupy. Cytuje:
> <ciach>
Zrobiłem.
modyfikacje:
- 1 kg łopatki
- 0,5 kg boczku świeżego
- 0,25 kg boczku wędzonego
- łyżka jałowca (trochę za dużo - jak będziecie robić, weźcie troszkę
mniej)
efekt: brak słów - właśnie przd chwilą wtrząchneliśmy ze starą cały
słoik (1 z 4 które zrobiłem)
sadyl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-29 11:51:41
Temat: Re: Prosba- kielbasa w sloikach
sadyl wrote:
> modyfikacje:
> - 1 kg łopatki
> - 0,5 kg boczku świeżego
> - 0,25 kg boczku wędzonego
> - łyżka jałowca
...a i zapomniałem:
jeszcze do tego kawałek wołowiny (circa 40 dag) bo kiedyś wyczytałem na
Grupie, że daje sie do wszystkich wędlin :)
sadyl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |