« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-04-17 15:13:47
Temat: Re:Prosba o racuszki drozdzoweZnalazlam,wiec podsylam:)
>
> > > Racuszki drozdzowe:
> > >
> > > 2 szklanki maki ( 25 dkg)
> > > 1, 5 - 2 dkg drozdzy
> > > 1 szklanka mleka
> > > 2 jajka
> > > 5 dkg cukru- to ok. 1/4 szklanki
> > > 5 dkg tluszczu do ciasta- ja daje tu oleju na ktorym smaze tak ok. 1/4
> > > szkl.
> > > 2 jablka.
> > > Utrzec (zmiksowac) cale jaja z cukrem .Drozdze wymieszac z lyzeczka cukru i
> > > 1/2 szklanki mleka. Make przesiac, dodac utarte jajka, wlac drozdze, reszte
> > > mleka, stopiony tluszcz lub olej jesli ktos woli.Zmiksowac calosc az ukaza
> > > sie pecherzyki powietrza. Ciasto powinno miec gestosc smietany. Przykryc
> > > sciereczka i pozostawic do wyrosniecia w cieplym miejscu.Jak podwoi objetosc
> > > wkroic jablka ( ja kroje nad miska male kawaleczki wielkosci paznokcia z
> > > kciuka ( obrazowo- no nie:))mozna zetrzec na duzych oczkach na tarce- ale
> > > lubie "znajdowac podczas konsumpcji konkretniejsze kawaleczki. Przemieszac i
> > > zostawic na chwile aby znowu troszke podroslo.Nabierac lyzka do zupy i klasc
> > > na rozgrzany olej na patelni- smazyc na zloty kolor.Pieknie rosna na patelni
> > > w gore.
> > > Mozna jesc z dzemem - a ja lubie po kazdym ugryzieniu moczyc w cukrze z
> > > cukierniczki:)))
> > >
> > > Smakowite Jola L-L
> > >
Róda
mamo pomurz chomik uciekl.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |