From: Tib <c...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re:Prosba o racuszki drozdzowe
Date: Tue, 17 Apr 2001 17:13:47 +0200
Organization: Internet Partners
Lines: 31
Message-ID: <3...@i...pl>
NNTP-Posting-Host: kesa-adsl-6-2-c.ikp.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news2.ipartners.pl 987520500 40885 157.25.91.34 (17 Apr 2001 15:15:00 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: 17 Apr 2001 15:15:00 GMT
X-Accept-Language: pl,en
X-Mailer: Mozilla 4.75 [en] (Win95; U)
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.ast
ercity.net!news.ipartners.pl!not-for-mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:49813
Ukryj nagłówki
Znalazlam,wiec podsylam:)
>
> > > Racuszki drozdzowe:
> > >
> > > 2 szklanki maki ( 25 dkg)
> > > 1, 5 - 2 dkg drozdzy
> > > 1 szklanka mleka
> > > 2 jajka
> > > 5 dkg cukru- to ok. 1/4 szklanki
> > > 5 dkg tluszczu do ciasta- ja daje tu oleju na ktorym smaze tak ok. 1/4
> > > szkl.
> > > 2 jablka.
> > > Utrzec (zmiksowac) cale jaja z cukrem .Drozdze wymieszac z lyzeczka cukru i
> > > 1/2 szklanki mleka. Make przesiac, dodac utarte jajka, wlac drozdze, reszte
> > > mleka, stopiony tluszcz lub olej jesli ktos woli.Zmiksowac calosc az ukaza
> > > sie pecherzyki powietrza. Ciasto powinno miec gestosc smietany. Przykryc
> > > sciereczka i pozostawic do wyrosniecia w cieplym miejscu.Jak podwoi objetosc
> > > wkroic jablka ( ja kroje nad miska male kawaleczki wielkosci paznokcia z
> > > kciuka ( obrazowo- no nie:))mozna zetrzec na duzych oczkach na tarce- ale
> > > lubie "znajdowac podczas konsumpcji konkretniejsze kawaleczki. Przemieszac i
> > > zostawic na chwile aby znowu troszke podroslo.Nabierac lyzka do zupy i klasc
> > > na rozgrzany olej na patelni- smazyc na zloty kolor.Pieknie rosna na patelni
> > > w gore.
> > > Mozna jesc z dzemem - a ja lubie po kazdym ugryzieniu moczyc w cukrze z
> > > cukierniczki:)))
> > >
> > > Smakowite Jola L-L
> > >
Róda
mamo pomurz chomik uciekl.
|