| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-08-01 05:40:10
Temat: Prosba- przepis na kwas chlebowyWitajcie.
Chcialam Was-ekspertow prosic o przepis na kwas chlebowy, nigdzie nie moge
znalezc tego przepisu!
Z gory dziekuje za pomoc! Iwona
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-08-01 08:12:45
Temat: Re: Prosba- przepis na kwas chlebowy> Chcialam Was-ekspertow prosic o przepis na kwas chlebowy, nigdzie
nie moge
> znalezc tego przepisu!
> Z gory dziekuje za pomoc! Iwona
Polecam strone grupowa:
http://kuchenna.host.sk/
Zajrzyj do dzialu "Przepisy grupowe"
Bozenka z Wilna ;o)
Warszawa - Wilno
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200 http://bozena.host.sk
www i FAQ grupy: http://kuchenna.host.sk/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-01 09:27:18
Temat: Re: Prosba- przepis na kwas chlebowyi...@p...onet.pl wrote:
> Witajcie.
> Chcialam Was-ekspertow prosic o przepis na kwas chlebowy, nigdzie nie moge
> znalezc tego przepisu!
> Z gory dziekuje za pomoc! Iwona
kwas chlebowy czyli podpiwek
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2749
"Świerada: kwas chlebowy - napój zupełnie zapomniany, a szkoda, bo jest
naprawdę pyszny. Przyrządzam go sobie sama często w domu. Wysiłek się
opłaca, pychota."
Informacje ogólne:
Rodzaj diety: wegańska
Kategoria: napoje
Skala trudności: *
Składniki:
4 litry wody
20 dkg chleba razowego
25 dkg cukru
1/2 dkg drożdży
3 dgk rodzynków
Przepis:
Chleb najlepiej pokroić w kosteczkę i podpiec na złoty kolor. Wodę należy
zagotować, przestudzić i dodać chleb, cukier i drożdże rozpuszczone w
letniej wodzie i pozostawić na 24 godziny. Przecedzić i przelać do
wyparzonych szklanych butelek, np. po winie czy barszczu, włożć rodzynki i
zatkać i wynieść do chłodnego, ciemnego miejsca na 3 dni, gdzie butelki
powinny poleżeć. Lepiej niech nie stoją, bo fermentujący kwas może
wybuchnąć!
Źródło: Przepis nadesłany do PuszKKKi przez Świeradę
(s...@p...onet.pl)
smacznego
pat
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-01 09:39:42
Temat: Re: Prosba- przepis na kwas chlebowyi...@p...onet.pl wrote:
> Witajcie.
> Chcialam Was-ekspertow prosic o przepis na kwas chlebowy, nigdzie nie moge
> znalezc tego przepisu!
i jeszcze kilka:
- z wegetarianskiej ksiazki kucharskiej:
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=534
- dwa przepisy agnieszki z prk:
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=1184
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=1183
- i kornela gaweckiego:
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=1182
- i trzy autorstwa e. taranov:
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=1181
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=1185
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=1186 (z chrzanem)
- z kulinarnego serwisu izy:
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=626
co udowadnia ze jednak nie wszedzie szukalas :)
pozdr.
pat
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-01 09:53:26
Temat: Re: Prosba- przepis na kwas chlebowy
Po pierwsze: nie mieszac kwasu chlebowego z podpiwkiem, bo to aczkolwiek
podobne, to jednak inne napoje.
2. Wszedzie jest nakazane dodac razowego chleba. Tak, ale prawdziwiego razowca
na zakwasie, a nie tego produktu na drozdzach z polepszaczami i konserwantami,
jaki teraz w powszechnej sprzedazy jest dostepny.
Pisze o tym, bo pare lat z rzedu usilowalam zrobic kwas chlebowy, przepisy
rozne testowalam i... nic, do zlewu. Az sie okazalo, ze to o ten chleb na
zaakwasie biega...
Dlatego bezpieczniejkszy jest podpiwek, kupic mieszanke w sklepie ( jeszcze
produkuja?), przygotowac wg przepisu na opakowaniu i juz Qd
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-01 20:02:12
Temat: Re: Prosba- przepis na kwas chlebowyk...@p...onet.pl wrote:
>
> Po pierwsze: nie mieszac kwasu chlebowego z podpiwkiem, bo to aczkolwiek
> podobne, to jednak inne napoje.
a czym sie roznia?
pat
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-01 20:16:31
Temat: Re: Prosba- przepis na kwas chlebowy> > Po pierwsze: nie mieszac kwasu chlebowego z podpiwkiem, bo to
aczkolwiek
> > podobne, to jednak inne napoje.
>
> a czym sie roznia?
Składnikami z jakich powstają, fermentacją i smakiem.
Inaczej mówiąc taka różnica jak pomiędzy wegetarianinem a weganem.
Ufff, mam nadzieję, ze już wiesz.
;-)
--
Pozdr. Jerzy Nowak
"Learn the rules. Than break some."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-02 08:51:21
Temat: Re: Prosba- przepis na kwas chlebowyJerzy wrote:
> > > Po pierwsze: nie mieszac kwasu chlebowego z podpiwkiem, bo to
> aczkolwiek
> > > podobne, to jednak inne napoje.
> >
> > a czym sie roznia?
>
> Składnikami z jakich powstają, fermentacją i smakiem.
> Inaczej mówiąc taka różnica jak pomiędzy wegetarianinem a weganem.
> Ufff, mam nadzieję, ze już wiesz.
> ;-)
ok, lapie niuanse :)
a teraz chce wytklumaczenia w stylu "weganin nie je niczego pochodzenia
zwierzecego, a lakto-ovo- (bo rozumiem ze taka diete masz na mysli piszac
wegetarianin) je nabial i jajka".
pat
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-02 12:45:54
Temat: Re: Prosba- przepis na kwas chlebowy> ok, lapie niuanse :)
> a teraz chce wytklumaczenia w stylu "weganin nie je niczego pochodzenia
> zwierzecego, a lakto-ovo- (bo rozumiem ze taka diete masz na mysli
piszac
> wegetarianin) je nabial i jajka".
No tak wpadłem jak śliwka w kompot. Poddaję się.
;-)
--
Pozdr. Jerzy Nowak
"Learn the rules. Than break some."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-02 13:08:02
Temat: Re: Prosba- przepis na kwas chlebowy Kwas chlebowy robiony jest z użyciem naturalnego zakwasu - stąd moje uwagi o
chlebie razowym na zakwasie, o to chodzi; woda + rodzynki + kawalek razowca.
Podpiwek natomiast fermentuje przy uzyciu drożdży piekarskich, a plyn ktory ma
fermentowac to wywar z mieszaniny zbozowo-buraczanej, dlatego dalej podano
sposob z inką... Qd
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |