Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Przechowywanie zakwasu

Grupy

Szukaj w grupach

 

Przechowywanie zakwasu

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-02-28 20:49:24

Temat: Przechowywanie zakwasu
Od: "Ewa Grabowska" <g...@s...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Zarazona przez innych czlonkow prk zaczelam ostatnio probowac piec
chleb. Wychodzi roznie, ale sie nie zrazam.

Dwa dni temu nastawilam swoj pierwszy zakwas (dotychczas byly tylko
proby z drozdzami). Jutro proba pieczenia i mam go wstawic do lodowki.
Mam tylko jedno pytanie. Zakwas jest w sloiku (niestety...), ktoremu
zrobilam 'wieczko' z gazety. Jak mam go przechowywac w lodowce? Tez z
tym 'wieczkiem'? Przegladalam liczne dawne watki, ale jakos nikt na ten
temat nie pisal...

Pozdrawiam,
Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2005-02-28 21:29:56

Temat: Re: Przechowywanie zakwasu
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com> szukaj wiadomości tego autora

Ewa Grabowska wrote:
> Zarazona przez innych czlonkow prk zaczelam ostatnio probowac piec
> chleb. Wychodzi roznie, ale sie nie zrazam.
>
> Dwa dni temu nastawilam swoj pierwszy zakwas (dotychczas byly tylko
> proby z drozdzami). Jutro proba pieczenia i mam go wstawic do lodowki.
> Mam tylko jedno pytanie. Zakwas jest w sloiku (niestety...), ktoremu
> zrobilam 'wieczko' z gazety. Jak mam go przechowywac w lodowce? Tez z
> tym 'wieczkiem'? Przegladalam liczne dawne watki, ale jakos nikt na ten
> temat nie pisal...
>
> Pozdrawiam,
> Ewa


Pisal, pisal. Zobacz tu, cala dyskusja na temat wyzszosci zakwasu na
drozdzach nad zakwasem z drozdzami z powietrza, przepisy na chleb, itd.
Radze przeczytac caly watek.

http://tinylink.com/?uc0tXxkWIF

Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-03-01 07:58:57

Temat: Re: Przechowywanie zakwasu
Od: "Ewa Grabowska" <g...@s...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Radze przeczytac caly watek.
>
> http://tinylink.com/?uc0tXxkWIF

Dziekuje za odpowiedz, choc nadal nie wiem, czym go przykryc :((

Czytalam juz przytoczony watek (inaczej nie zabieralabym sie za zakwas
;)) ), ale w sprawie lodowki jest tam tylko napisane: 'Gdy zabulgoce,
odstawic do lodowki (przykryc).' I wlasnie o to 'przykryc' mi chodzi -
tym samym, czym wczesniej (wilgotna gaza, sciereczka, papierem), czy
wieczkiem od sloika? Wieczka bym sie bala, bo bez dostepu powietrza on
sie chyba zepsuje?

Okrutnie mnie stresuje ten zakwas. Chleby z gotowych mieszanek rosly
takie pyszne, a z surowcow nie chca :(( Ale sie jeszcze naucze, o!

Pozdrawiam,
Ewka i Malutkie (~ 01.05.2005)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-03-01 14:39:57

Temat: Re: Przechowywanie zakwasu
Od: "Atunia " <a...@g...SKASUJ-TO.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ewa Grabowska <g...@s...com.pl> napisał(a):

> Czytalam juz przytoczony watek (inaczej nie zabieralabym sie za zakwas
> ;)) ), ale w sprawie lodowki jest tam tylko napisane: 'Gdy zabulgoce,
> odstawic do lodowki (przykryc).' I wlasnie o to 'przykryc' mi chodzi -
> tym samym, czym wczesniej (wilgotna gaza, sciereczka, papierem), czy
> wieczkiem od sloika? Wieczka bym sie bala, bo bez dostepu powietrza on
> sie chyba zepsuje?

Ja przykryłam papierem śniadaniowym i umocowałam to gumką, papier dziabnęłam
widelcem parę razy. Zakwas przeżył, aczkolwiek ten mój jakiś mi beznadziejny
wychodzi, ten chleb, który na nim robię, podlega pod wszystkie możliwe wady
pieczywa wymienione w Reńskim :(.

> Okrutnie mnie stresuje ten zakwas. Chleby z gotowych mieszanek rosly
> takie pyszne, a z surowcow nie chca :(( Ale sie jeszcze naucze, o!

Nie wiem czy mnie tu zaraz nie zakrzyczą, ale stanowczo na początek łatwiejsze
jest zrobienie chleba z drożdżami i dodanie dla smaku żurku, zwykłego,
kupnego, w miarę możliwości bez czosnku, szynki i czego tam jeszcze napchają.
A w ogóle przypominam o: http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=23433

Atunia

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

OT Dieta po kopenhasku
Dlaczego i co?
kurczak po tajsku
kurczaka po seczuańsku zrobiłam :\
Sezamki - jak ?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »