Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Przepis-na mrozona rybe-potrzebuje

Grupy

Szukaj w grupach

 

Przepis-na mrozona rybe-potrzebuje

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-12-07 12:19:26

Temat: Przepis-na mrozona rybe-potrzebuje
Od: <o...@p...com> szukaj wiadomości tego autora

Witam!
Ma ktoś jakiś ciekawy przepis na rybe mrożoną-tylko taką moge dostac u siebie
na osiedlu jak wracam z pracy.
Ta nieśmiertelna smazona juz mi sie porzadnie znudzila-moze cos innego robicie?
I zeby najlepiej bylo proste i szybkie i mniam.
Pozdrawiam.
Nina


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-12-07 12:25:33

Temat: Re: Przepis-na mrozona rybe-potrzebuje
Od: "MateuszW" <m...@p...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ja lubie zrobic tak: Jak mam rybe w kostkach to sole, pieprze z obu stron,
ukladam na foli alu. na wierch ciniutkie plasterki marchewki, pietruszki,
cebuli, czosnku, troche pietruszki (i czego sie jeszcze chce). Zawijam
wszystko, zeby szczelne bylo i do piekarnika na duzy ogien (220 stopni) na
jakies 40 - 50 minut :) Mniamusne :)
Podejrzewam, ze filety szybciej sie upieka :)



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-07 12:48:57

Temat: Re: Przepis-na mrozona rybe-potrzebuje
Od: <m...@h...com> szukaj wiadomości tego autora


MateuszW <m...@p...com.pl> schreef in berichtnieuws
9uqcjf$is3$...@p...polcard.com.pl...
> Ja lubie zrobic tak: Jak mam rybe w kostkach to sole, pieprze z obu stron,
> ukladam na foli alu. na wierch ciniutkie plasterki marchewki, pietruszki,
> cebuli, czosnku, troche pietruszki (i czego sie jeszcze chce). Zawijam
> wszystko, zeby szczelne bylo i do piekarnika na duzy ogien (220 stopni) na
> jakies 40 - 50 minut :) Mniamusne :)
> Podejrzewam, ze filety szybciej sie upieka :)

Robie podobnie: plaskie naczynie zaroodporne wysmarowuje olejem, wyciskam na
to czosnek i rozsmarowuje po dnie. W miseczce mieszam posiekana natke
pietruszki z bulka tarta i musztarda, tak zeby byla to pasta. Filety w
kostkach posalam, popieprzam, na nie klade te mase i takie filety do
naczynia i do pieca !
******
m-gosia
******
>
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-07 12:51:39

Temat: Re: Przepis-na mrozona rybe-potrzebuje
Od: "Jolanta Budzisz" <b...@z...szczecin.pl> szukaj wiadomości tego autora


o...@p...com napisał(a) w wiadomości:
<7...@n...onet.pl>...
>Witam!
>Ma ktoś jakiś ciekawy przepis na rybe mrożoną-tylko taką moge dostac u
siebie
>na osiedlu jak wracam z pracy.
>Ta nieśmiertelna smazona juz mi sie porzadnie znudzila-moze cos innego
robicie?
>I zeby najlepiej bylo proste i szybkie i mniam.
>Pozdrawiam.
>Nina
> Witam!
Przedwczoraj zrobiłam zapiekankę z rybą ( morszukiem).
Na wysmarowaną masłem blachę położyłam pokrojone w plastry ugotowane w
mundurkach ziemniaki . Na ziemniaki połozyłam zeszkloną na oleju pokrojoną w
piórka cebulę . Na to obgotowaną warzywną mieszankę Horteksu ( 2 opak )-
kalafior+brokuł+marchewka ( można obgotowaną brukselkę, kalafior, brokuł
itd).
Całość zalałam smietaną z rozmąconym jajkiem i startym żółtym serem.
Zapiekałam całośc ok. 30 min.
Efekt: młodszy syn nawet nie spróbował , drugiego nie mogłam odpędzić od
stołu.
Mój wszystkożerny mąż powiedział ,że dobre ( co nic nie znaczy , bo jemu
prawie wszystko smakuje) , Ja uważam ,że bylo niezłe.
Pozdrawiam
Jola


>
>--
>Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-07 13:06:16

Temat: Re: Przepis-na mrozona rybe-potrzebuje
Od: "justyna" <j...@z...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Przedwczoraj zrobiłam zapiekankę z rybą ( morszukiem).
> Na wysmarowaną masłem blachę położyłam pokrojone w plastry ugotowane w
> mundurkach ziemniaki . Na ziemniaki połozyłam zeszkloną na oleju pokrojoną
w
> piórka cebulę . Na to obgotowaną warzywną mieszankę Horteksu ( 2 opak )-
> kalafior+brokuł+marchewka ( można obgotowaną brukselkę, kalafior, brokuł
> itd).
> Całość zalałam smietaną z rozmąconym jajkiem i startym żółtym serem.
> Zapiekałam całośc ok. 30 min.

A gdzie jest rzeczony morszczuk?

Justyna

> Efekt: młodszy syn nawet nie spróbował , drugiego nie mogłam odpędzić od
> stołu.
> Mój wszystkożerny mąż powiedział ,że dobre ( co nic nie znaczy , bo jemu
> prawie wszystko smakuje) , Ja uważam ,że bylo niezłe.
> Pozdrawiam
> Jola
>
>
> >
> >--
> >Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-07 13:12:55

Temat: Re: Przepis-na mrozona rybe-potrzebuje
Od: "Jolanta Budzisz" <b...@z...szczecin.pl> szukaj wiadomości tego autora


Jolanta Budzisz napisał(a) w wiadomości: <9uqe13$pvi$1@h1.uw.edu.pl>...
>
>o...@p...com napisał(a) w wiadomości:
><7...@n...onet.pl>...
>>Witam!
>>Ma ktoś jakiś ciekawy przepis na rybe mrożoną-tylko taką moge dostac u
>siebie
>>na osiedlu jak wracam z pracy.
>>Ta nieśmiertelna smazona juz mi sie porzadnie znudzila-moze cos innego
>robicie?
>>I zeby najlepiej bylo proste i szybkie i mniam.
>>Pozdrawiam.
>>Nina
>> Witam!
>Przedwczoraj zrobiłam zapiekankę z rybą ( morszukiem).
>Na wysmarowaną masłem blachę położyłam pokrojone w plastry ugotowane w
>mundurkach ziemniaki . Na ziemniaki połozyłam zeszkloną na oleju pokrojoną
w
>piórka cebulę . Na to obgotowaną warzywną mieszankę Horteksu ( 2 opak )-
>kalafior+brokuł+marchewka ( można obgotowaną brukselkę, kalafior, brokuł
>itd).
>Całość zalałam smietaną z rozmąconym jajkiem i startym żółtym serem.
>Zapiekałam całośc ok. 30 min.
>Efekt: młodszy syn nawet nie spróbował , drugiego nie mogłam odpędzić od
>stołu.
>Mój wszystkożerny mąż powiedział ,że dobre ( co nic nie znaczy , bo jemu
>prawie wszystko smakuje) , Ja uważam ,że bylo niezłe.
>Pozdrawiam
>Jola
>Wyszła mi zapiekanka z rybą bez ryby. Mrozonego morszuka opłukanego w
wodzie pokropiłam obficie sokiem z cytryny , posolilam i popieprzyłam
bialym pieprzem , obtoczyłam w mące i usmażyłam na oleju . Ułozyłam to na
cebuli . Na rybę połozyłam wspomniane w poprzednim poście warzywa.
Pozdrawiam
Jola
>
>>
>>--
>>Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-07 13:39:30

Temat: Re: Przepis-na mrozona rybe-potrzebuje
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora

Jolanta Budzisz wrote:
>
> >Wyszła mi zapiekanka z rybą bez ryby. Mrozonego morszuka opłukanego w
> wodzie pokropiłam obficie sokiem z cytryny , posolilam i popieprzyłam
> bialym pieprzem , obtoczyłam w mące i usmażyłam na oleju . Ułozyłam to na
> cebuli . Na rybę połozyłam wspomniane w poprzednim poście warzywa.

to tak jak mój kolega robił wegetariańskie chili con carne ;-))

Ale przepis wygląda smakowicie. Już ci wszystko wyżarłem i się
oblizałem.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-08 00:10:14

Temat: Re: Przepis-na mrozona rybe/po japonsku
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



o...@p...com wrote:
>
> Witam!
> Ma ktoć jakić ciekawy przepis na rybe mroýonˆ-tylko takˆ moge dostac u siebie
> na osiedlu jak wracam z pracy.
> Ta niećmiertelna smazona juz mi sie porzadnie znudzila-moze cos innego robicie?
> I zeby najlepiej bylo proste i szybkie i mniam.
> Pozdrawiam.
> Nina


Proponuje inny smak zupelnie, ale potrzeba jednego egzotycznego
skladnika, mianowicie sos teriyaki.

1/4 szklanki sosu teriyaki
1/4 szklanki cukru
filet z ryby
ugotowany ryz

Sos z cukrem zagotowac, az sie cukier rozpusci. Na blasze uformowac z
folii aluminiowej plaski pojemnik ze sciankami troszke wiekszy, niz
ryba. Ulozyc w nim rybe, polac polowa sosu. Wstawic pod opiekacz, piec 4
minuty, odwrocic rybe, polac reszta sosu, opiekac 4 minuty. Sprawdzic w
najgrubszym miejscu, czy ryba nie jest surowa, jak jest, to na 2 minuty
jeszcze. Podac natychmiast na ryzu, swietna z salatka z ogorka, z octem
i cukrem.
Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-10 10:42:05

Temat: Re: Przepis-na mrozona rybe-potrzebuje
Od: <o...@p...com> szukaj wiadomości tego autora

Dzieki za pomysły mysle ze bede probowac po kolei..
Pozdrawiam.
Nina

> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-10 12:21:04

Temat: Re: Przepis-na mrozona rybe-potrzebuje
Od: <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Witam!
> Ma ktoś jakiś ciekawy przepis na rybe mrożoną-tylko taką moge dostac u siebie
> na osiedlu jak wracam z pracy.
>
W zasadzie juz masz parę propozycji, ale moze skorzystasz jeszcze z dwóch?
Sandacza &#8222;Małgosia&#8221; przepięknie wymyślił pan Kurt Scheller, Szwajcar
szefujący kuchniom najlepszych hoteli w Polsce. Bierze się rybę, filetuje, soli
i każdy kawałek starannie otacza w mące . Na jednym talerzyku szykujemy lekko
rozbite BIAŁKO , na drugim mieszankę ziaren maku, siemienia lnianego i
sezamu . Na patelni rozgrzewamy olej, rybę maczamy
Z JEDNEJ STRONY w białku i ziarnach i smażymy, poczynając od tej właśnie
strony. Kiedy sezam lekko się zazłoci, obracamy rybę i smażymy po stronie samej
mąki. Autor przepisu wyraźnie zaleca ziarna tylko z jednej strony. Ja
oczywiście musiałam zrobić po swojemu i obtoczyć rybę w całości. Nie warto! Za
dużo ziaren i traci się szlachetny smak.
A i efekt wizualny ciekawszy, gdy tylko z jednej strony wabi biało-niebiesko-
brązowa mozaika.
Jak zrobisz z mrozonej kostki, to też będzie dobre, tylko nie zapomnij posolic
ryby i skropić cytryną!

I druga propozycja:
Nigdy i nigdzie nie spotkałam się z podobną propozycją, a jedzonko jest
pyszne. Najlepszy jest świeży dorsz. Może być morszczuk, mintaj, albo inna
chuda morska ryba .Kawałki posolić, skropić sokiem z cytryny, obtoczyć w mące
i obsmażyć. Nie muszą być dosmażone. Przygotować naczynie żaroodporne,
posmarować olejem i ułożyć na dnie kawałki ryby. Słoik chrzanu - raczej taki
duży - wymieszać z dwiema łyżkami kwaśnej śmietany i rozprowadzić chrzan na
rybie. Dwie średnie cebule pokroić w grubsze plastry albo grubo posiekać i
położyć na chrzan równo i dekoracyjnie Teraz ostatnia warstwa: kwaśna, gęsta
śmietana. Nie przykrywać! W piekarniku w temperaturze dwustu stopni pieczemy
potrawę tak długo, aż ze śmietany zrobi się brązowawa skorupka. Trwa to około
jednej godziny - przynajmniej teoretycznie. Bywa, że dopiero po
dziewięćdziesięciu minutach wierzch zapiekanki przybiera przyjemny złoty
kolor.
Pozdrawiam rybnie.Qd


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

znowu o wstrętnych elfach...
mialy byc ajgonki a wyszly paszteciki
Gdzie kupic fajny fartuszek kuchenny?
pytanie biala czekolada
Swieta

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »