« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-12-07 11:01:31
Temat: pytanie biala czekoladaWitam nazywam sie Marcin Krynski obserwuje (czytam posty) wasza grupe od
wielu miesiecy i jest ona dla mnie swierzo upieczonego kucharza nieoceniona
skarbnca widzy. mam jednak do was ogromna prosbe, potrzebuje technicznej
rady jak poradzic sobie z roztopieniem bialej czekolady :) moja ostatnia
proba skonczyla sie na przypaleniu 3 garnkow zas czekolada wyszla brunatna:)
wiem ze problem moze sie wydawac banalny jednak na moim etapie wiedzy
kulinarnej najczesciej kwestie techniczne sa problemem. dodam ze probowalem
na malym ogniu z plytka i odrobina wody (1 lyzka). moze istnieje inna metoda
a moze to kwestia naczynia ?.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-12-07 11:15:37
Temat: Re: pytanie biala czekolada
"Marcin Krynski" <m...@e...pl> wrote in message
news:9uq7qk$2f3i$1@news2.ipartners.pl...
potrzebuje technicznej
> rady jak poradzic sobie z roztopieniem bialej czekolady :)
Rondelek z czekolada umiesc nad garnkiem z gotujaca woda (niewiele tej wody
wystarczy) czekolada bedzie sie ogrzewac na parze i nie przypali. Mozesz
dolac ciut mleka, ale nie koniecznie.
Asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-07 11:15:42
Temat: Re: pytanie biala czekolada
Użytkownik "Marcin Krynski" <m...@e...pl> napisał w wiadomości
news:9uq7qk$2f3i$1@news2.ipartners.pl...
> Witam nazywam sie Marcin Krynski obserwuje (czytam posty) wasza grupe od
> wielu miesiecy i jest ona dla mnie swierzo upieczonego kucharza
nieoceniona
> skarbnca widzy. mam jednak do was ogromna prosbe, potrzebuje technicznej
> rady jak poradzic sobie z roztopieniem bialej czekolady :) moja ostatnia
> proba skonczyla sie na przypaleniu 3 garnkow zas czekolada wyszla
brunatna:)
> wiem ze problem moze sie wydawac banalny jednak na moim etapie wiedzy
> kulinarnej najczesciej kwestie techniczne sa problemem. dodam ze
probowalem
> na malym ogniu z plytka i odrobina wody (1 lyzka). moze istnieje inna
metoda
> a moze to kwestia naczynia ?.
A mikrofalówka?
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-07 11:22:48
Temat: Re: pytanie biala czekolada
>
> A mikrofalówka?
> --
> Joanna
> http://jduszczynska.republika.pl
>
podobnie spalilo sie z wierzchu :(
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-07 11:29:19
Temat: Re: pytanie biala czekolada
Użytkownik Joanna Duszczyńska <j...@p...onet.pl> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:9uq8cc$dtl$...@n...onet.pl...
>
>
> A mikrofalówka?
> --
wlasnie to chcialam rzec. Do miseczki i do mikrofali na srednia moc, potem
dolac troche mleka i ladnie rozmieszac. Zawsze wychodzi.
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-07 11:30:20
Temat: Re: pytanie biala czekolada
Użytkownik "Marcin Krynski" <m...@e...pl> napisał w wiadomości
news:9uq92h$2g23$1@news2.ipartners.pl...
>
> >
> > A mikrofalówka?
> podobnie spalilo sie z wierzchu :(
Za długi czas, albo za duża moc...
Ale to ogrzewanie na parze, o którym pisze Asia, powinno być skuteczne.
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-07 11:35:50
Temat: Re: pytanie biala czekoladaUżytkownik Marcin Krynski <m...@e...pl> w wiadomości
do grup dyskusyjnych napisał:
> Witam nazywam sie Marcin Krynski obserwuje (czytam posty) wasza grupe od
> wielu miesiecy i jest ona dla mnie swierzo upieczonego kucharza
Witaj Marcin,
Ciekawe tylko, kto Cie tak swierzo upiekl? ;-)
Na przyszlosc - ladniej bedziesz wygladal jako _swiezo_ upieczony.
> jak poradzic sobie z roztopieniem bialej czekolady :)
Polamac czekolade na kawalki, dodac 5-10 dag masla, lekko skropic
woda i powoli ogrzewac, mieszajac caly czas, aby sie nie przypalilo.
Przygotowana polewe rozsmarowac szybko na ciescie.
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-07 12:09:40
Temat: Re: pytanie biala czekoladaWitam,
Białej czekolady w przeciwieństwie do białej kuwertury nie trzeba przed
użyciem temperować ponieważ zawiera dodatek jeszcze innych tłuszczy niż
kakaowy (szczególnie te gorsze).
Rozpuszczasz w kąpieli wodnej (miska z czekoladą ustawiona w naczyniu z
gorącą wodą) i możesz używać. Nie powinno się przekraczać temperatury 50
stopni.
Jeżeli używasz białej kuwertury to dodatek wody jest dla niej zabójstwem.
Zrobi się matowa, gęsta, powstaną grudy.
BoBig
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-07 12:34:57
Temat: Re: pytanie biala czekoladaSa do kupienia takie fajowe garnki do gotowania mleka z podwojnymi
sciankami. Miedzy scianki nalewa sie wody. I w nich wlasnie wysmienicie
rozpuszcza sie biala czekolade. Jest to nowoczesna wersja wkladania miseczki
do drugiego naczynia z woda. A taki garnek sie przydaje bo i kasze sie w nim
swietnie gotuje, i mleko sie nie przypala ani nie kipi i czekolade sie
rozpusci i pewnie jeszcze pare innych zastosowan :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-07 12:53:51
Temat: Re: pytanie biala czekolada
>
> Witaj Marcin,
> Ciekawe tylko, kto Cie tak swierzo upiekl? ;-)
> Na przyszlosc - ladniej bedziesz wygladal jako _swiezo_ upieczony.
>
swiezo :) upieczony ...to raczej temat na inna grupe
a powaznie to z ortografia zawsze mialem na bakier, do tego kilka lat
wtornego analfabetyzmu internetowego :) ciagle problemy z ogonkami
co do czekolady bardzo dziekuje za wszystkie porady i postaram sie byc
pojetnym uczniem
uklony
mk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |