Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Re: Przepis na sandacza było Witam..

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Przepis na sandacza było Witam..

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-02-29 19:01:31

Temat: Re: Przepis na sandacza było Witam..
Od: "tea" <b...@d...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Sandacz to nienajtansza ryba, wiec u mnie w domu wystepuje na wiekszych
fetach - ale wtedy ze wszystkimi szykanami: (oryginalny przepis przewidywal
pstraga, ale rodzinka zaadaptowala na sandacza i smakuje prima)
sandacz Marguery (4 porcje)
4 porcje sandacza (najlepiej wyfiletowane)
4 lyzki oliwy z oliwek
2 zoltka
0,5 kostki masla
1 lyzka soku z cytryny
0,5 szklanki ugotowanych krewetek
0,25 szklanki miesa z kraba, albo szyjek rakowych
kilka pokrojonych pieczarek
2 lyzki bialego wytrawnego wina
kilka kropel tabasco
sol i pieprz

Rybke doprawiasz sola i pieprzem. Wkaldasz do wysmarowanej oliwa foremki i
jazda do pieca na jakies 20 minut (180 stopni) - generalnie powinna sie
ladnie upiec. W czasie gdy sandacz sie piecze przygotowujesz sos.
Zagotowujesz wode w garnku,redukujesz ogien, zeby dobrze parowala i na
wierzchu stawiasz metalowa miske - powinna byc b. blisko gotujacej sie wody,
moze nawet lekko sie w niej zanurzyc (mozna to zrobic prosciej o ile
posiadasz specjalny garnek do gotowania na parze). Do miski wrzucasz zoltka
i ubijasz na rodzaj rzadkiego kogla-mogla. Osobno topisz maslo i powoli
dolewasz je o zoltek (nie powinno byc gorace, zeby sie zoltka nie sciely i
calosc nie zwarzyla), wszystko ubijasz do czasu, gdy otrzymasz kremowa
konsystencje i gestosc. Dodajesz sok z cytryny, krewetki, mieso z kraba,
grzyby, wino i Tabasco. Ubijasz jeszcze pare minut i doprawiasz sola i
pieprzem. Mieszasz i pozostawiasz na parze jeszcze 10 minut. Upieczona rybke
polewasz sosem i podajesz (można tez polac sosem i zapiec pare minut w
piekarniku)
Herbatka
Camille napisala: >A teraz pytanie: co można zrobić z filetem z sandacza?
Nigdy jeszcze tej
>ryby nie jadłam, a w pobliskim super-hiper ;-) niedawno zobaczyłam i mam
>chotę spróbować, tylko nie wiem jak.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-03-01 09:05:24

Temat: Re: Przepis na sandacza było Witam..
Od: k...@p...com.pl szukaj wiadomości tego autora

Hej, cześć,

tea napisał(a) w wiadomości: ...
>Sandacz to nienajtansza ryba, wiec u mnie w domu wystepuje na wiekszych
>fetach - ale wtedy ze wszystkimi szykanami: (oryginalny przepis przewidywal
>pstraga, ale rodzinka zaadaptowala na sandacza i smakuje prima)
>sandacz Marguery (4 porcje)

[ciach]

Przepis brzmi fantastycznie, w najbliższą sobotę będę miała okazję go
wypróbować. W dodatku jest z krewetkami, mniam, mniam :-). W poniedziałek
zrewanżuję się przepisem na nadziewane piersi drobiowe. Dzięki przepiękne
:-).

Camille


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-03-01 17:55:52

Temat: Re: Przepis na sandacza było Witam..
Od: "tea" <b...@d...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Czekam, czekam, ja jestem pies na piersi drobiowe:-)
Pieska Herbatka
k...@p...com.pl wrote in message ...
W poniedziałek
>zrewanżuję się przepisem na nadziewane piersi drobiowe. Dzięki przepiękne
>:-).
>
>Camille
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-03-01 19:43:12

Temat: Re: Przepis na sandacza by3o Witam..
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



tea wrote:

> Czekam, czekam, ja jestem pies na piersi drobiowe:-)
> Pieska Herbatka
> k...@p...com.pl wrote in message ...
> W poniedzia3ek
> >zrewanżuję się przepisem na nadziewane piersi drobiowe. Dzięki przepiękne
> >:-).
> >
> >Camille
> >
> >

Herbatko, podam ci bardzo dobry i latwy przepis na piersi kurzece na 2 osoby:

2 piersi
2 lyzeczki kruszonego pieprzu
2 lyzki masla
1/4 szklanki rosolu
1/4 szklanki smietanki
1/4 kg pieczarek
Ugotowany ryz na 2 osoby

Pieczarki pokroic i usmazyc. Piersi posypac grubo pieprzem i usmazyc na masle
w glebokiej patelni, az brazowe po obu stronach. Zdjac piersi z patelni,
zalac ja rosolem i smietanka, dodac pieczarki i dusic 2 minuty. Wlozyc piersi
spowrotem do patelni, doprowadzic do zawrzenia i podac na ryzu. Zaznaczam, ze
ta ilosc pieprzu jest prawie kompletnie zneutralizowana smietanka, wiec
nalezy je naprawde grubo posypac.
Magdalena

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-03-02 16:49:26

Temat: Re: Przepis na sandacza by3o Witam..
Od: "tea" <b...@d...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

No prosze i obiad na jutro z glowy. Dziekuje :-)))))
Herbatka
Magdalena Bassett wrote in message <3...@w...net>...
>
>Herbatko, podam ci bardzo dobry i latwy przepis na piersi kurzece na 2
osoby:



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Mus kawowy z orzechami
Mus malinowy
Filet z lososia w pergaminie
?
schab w miodzie na ostro

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »