« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2007-07-04 11:04:58
Temat: Re: Przetwory, czym zagęścić i konserwować.Panslavista napisał(a):
> "Ikselka" <i...@w...pl> wrote in message
> news:f6fknl$i85$2@nemesis.news.tpi.pl...
>
>>pw napisał(a):
>>
>>>Witam
>>>
>>>Możecie poradzić czym naturalnym zagęścić i zakonserwować dżem by nie
>>>używać syntetycznych substancji?
>>
>>Sam sobie zrób pektynę - wygotowując skórki i komory nasienne jabłek...
>>Potem ten wyciąg daj do dżemu. Stary sposób. Gdzieś mam w książkach
>>przepis na taka pektynę - poszukam.
>>Nie przesadzałabym z tą szkodliwością kwasu cytrynowego i pektyn
>>"sztucznych" - ileż tego w końcu jemy? Szkodliwy jest tylko nadmiar.
>>Gorsze są wszelkie "utrwalacze w żywności codziennie spożywanej, bo są
>>już dokładnie we wszystkim, a na pocz. swej "kariery" były używane tylko
>>do wybranych produktów. Teraz stosowane są powszechnie, a tego nie było
>>w założeniach początkowych; ich kumulacja w naszych organizmach jest
>>problemem dopiero teraz, i nikt tego nie chce badać - bo cóż by mogło z
>>tego wyniknąć? - dlatego nikt się za to nie bierze, bo i nikt mu za to
>>nie zapłaci z wiadomych i prostych powodów...
>>Pysznego dżemu życzę, a szczegółowego przepisu na pektynę poszukam. W
>>Ćwierciakiewiczowej był, czy cóś... Mam parę podobnych książek, tylko
>>gdzie ja je...
>
>
> http://www.pektowin.com.pl/index.php?q=pektyna&menu=
pektyny
>
>
Otóż to!
Tyle, że oni pewno nie sprzedają pektyn detalicznie. Wydaje mi się, że w
Real widziałam kiedyś...
--
XL wiosenna :-)
****************************************************
*************
"Deja vu" - "Wszyscy jesteście w milicji? - Fantastyczny kraj!"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2007-07-04 11:41:58
Temat: Re: Przetwory, czym zagęścić i konserwować.
"Ikselka" <i...@w...pl> wrote in message
news:f6fuud$f10$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Panslavista napisał(a):
> > "Ikselka" <i...@w...pl> wrote in message
> > news:f6fknl$i85$2@nemesis.news.tpi.pl...
> >
> >>pw napisał(a):
> >>
> >>>Witam
> >>>
> >>>Możecie poradzić czym naturalnym zagęścić i zakonserwować dżem by nie
> >>>używać syntetycznych substancji?
> >>
> >>Sam sobie zrób pektynę - wygotowując skórki i komory nasienne jabłek...
> >>Potem ten wyciąg daj do dżemu. Stary sposób. Gdzieś mam w książkach
> >>przepis na taka pektynę - poszukam.
> >>Nie przesadzałabym z tą szkodliwością kwasu cytrynowego i pektyn
> >>"sztucznych" - ileż tego w końcu jemy? Szkodliwy jest tylko nadmiar.
> >>Gorsze są wszelkie "utrwalacze w żywności codziennie spożywanej, bo są
> >>już dokładnie we wszystkim, a na pocz. swej "kariery" były używane tylko
> >>do wybranych produktów. Teraz stosowane są powszechnie, a tego nie było
> >>w założeniach początkowych; ich kumulacja w naszych organizmach jest
> >>problemem dopiero teraz, i nikt tego nie chce badać - bo cóż by mogło z
> >>tego wyniknąć? - dlatego nikt się za to nie bierze, bo i nikt mu za to
> >>nie zapłaci z wiadomych i prostych powodów...
> >>Pysznego dżemu życzę, a szczegółowego przepisu na pektynę poszukam. W
> >>Ćwierciakiewiczowej był, czy cóś... Mam parę podobnych książek, tylko
> >>gdzie ja je...
> >
> >
> > http://www.pektowin.com.pl/index.php?q=pektyna&menu=
pektyny
> >
> >
> Otóż to!
> Tyle, że oni pewno nie sprzedają pektyn detalicznie. Wydaje mi się, że w
> Real widziałam kiedyś...
Co za problem? Wszystko zależy od wielkości zamówienia. A koncentrat
buraczany mają najlepszy...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2007-07-07 07:59:54
Temat: Re: Przetwory, czym zagęścić i konserwować.Magdalena Bassett pisze:
> Jesli chce szybki dzem, bez dlugiego
> gotowania, dodaje do niego kilka owocow kiwi, ktore ma bardzo duzo
> pektyny, a przyjmuje smak innych owocow nie "wtracajac" swojego.
Dziękuję. Działa: nie ma takiej mocy jak chemia z torebki, ale
wystarczającą :) Z truskawkami kiwi sobie poradziło.
Pozdrawiam
pw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |