« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-09-26 13:12:04
Temat: PrzeziębienieWitam.
Co pijecie i jecie jak was dorwie przeziębienie? Coś wzmacniającego
potrzebuję, tylko bez mięsa. Poradźcie.
Anna Styś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-09-26 13:30:31
Temat: Re: PrzeziębienieJak jestem przeziębiona, to staram się dużo pić.
np. herbata z cytryną, herbata z sokiem malinowym, sok z czarnych
porzeczek.
Owoce: kiwi (ma dużo witaminy C), pomarańcze, grejfruty.
Poza tym rosół, gotowane mięso białe (np. kurczak).
Bez mięsa: gotowana marchewka w sosie, kalafior zapiekany.
Galaretki, kisiele.
A tak szczerze, to jest mi wszystko jedno co jem, bo z reguły podczas
przeziębienia męczy mnie katar, więc nie czuje smaku :(((((
--
Pozdrawiam serdecznie,
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-26 13:34:08
Temat: Re: Przeziębienie
> Co pijecie i jecie jak was dorwie przeziębienie? Coś wzmacniającego
> potrzebuję, tylko bez mięsa. Poradźcie.
>
> Anna Styś
>
Witaj,
u mnie w pracy wszyscy chorują jak potłuczeni, więc gotuję sobie barszcz
czysty na samych warzywach i piję gorący do wszsytkiego.
Czyli: bierzemy tzw. jarzynkę (selerek, pietruszka, marchewka, cebula, por i
co tam nam w łapki wpadnie), nalewamy wody do oporu (ja gotowałam w ok.
2-3litrowym garnku),gotujemy do miękkości. Wyciągamy. Dodajemy sól, sporo
pieprzu i (koniecznie przed wrzuceniem buraków) sok z calej cytryny lub
czubatą łyżkę kwasku cytrynowego (jak się cytrynę da przed burakami, to
barszcz ma taki fajny, buraczkowy kolor i nie ciemnieje). Wrzucamy buraki,
gotujemy do miękkości.
Stawia na nogi i jest po prostu dobre, bo jest nieziemsko burakowo -
pieprzno - cytrynowei lekkie i pasuje jako "popijawka" w zasadzie do
wszystkiego. Jak się doda do tego ze 2 krokiety albo gotowane ziemniaczki,
to wyjdzie obiad. Smacznego.
--
Pozdrawiam
K
Just one year of love is better than a lifetime alone
[Freddie Mercury]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-26 18:45:20
Temat: Re: Przeziębienie
Użytkownik "Kinga Macyszyn" <k...@g...pl> napisał w
wiadomości news:bl1f8c$cq1$1@opal.futuro.pl...
>
>
> > Co pijecie i jecie jak was dorwie przeziębienie? Coś
wzmacniającego
> > potrzebuję, tylko bez mięsa. Poradźcie.
Herbate z sokiem z czarnego bzu mojej babci.
http://glinki.com/?l=cTvK
pozdr
cherokee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-26 21:01:46
Temat: Re: Przeziębienie"Anna Styś" <a...@p...onet.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:bl1dum$l8s$1@news.onet.pl...
> Witam.
>
> Co pijecie i jecie jak was dorwie przeziębienie? Coś wzmacniającego
> potrzebuję, tylko bez mięsa. Poradźcie.
>
> Anna Styś
>
ostatnio tata polecal mi podbial z tymiankiem, no moze to nie wzacnia ale
uspokaja objawy: podbial - kaszlu a tymianek to chyba "przewietrza" nos.
Niestety mialam tylko podbial - mozna robic herbatke albo kupic wygodne
krople w Herbapolu.
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-29 07:11:05
Temat: Re: PrzeziębienieAnna Styś <a...@p...onet.pl> napisał(a):
> Witam.
>
> Co pijecie i jecie jak was dorwie przeziębienie? Coś wzmacniającego
> potrzebuję, tylko bez mięsa. Poradźcie.
Kanapa z czosnkiem i masełkiem (czosnek zawsze siekam drobniutko , solę i
ucieram płaska stroną noża na desce, jakoś przez praskę to nie to); to na
kolacyjkę przez 2 - 3 dni po kolei, a do tego popitka z mleka z miodem i ew.
smalcem domowym lub masłem prawdziwym (a daltego na kolacyjkę bo po tym
człowiek dobrze sie poci). Tak mnie zawsze leczyła moja prababcia kochana a
ja tak leczę moje dziecko:) (mąż sie nie daje czosnkiem zaatakować). A i na
kaszelek syrop sosnowy własnej produkcji.
Aga tydzień po takiej kuracji:)
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-29 07:33:29
Temat: Re: PrzeziębienieDzięki za wszystkie rady, już mi lepiej :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |