Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news.man.poznan.pl!n
ews.internetia.pl!newsfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!not-for-mail
From: "Kinga Macyszyn" <k...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Przeziębienie
Date: Fri, 26 Sep 2003 15:34:08 +0200
Organization: Pro Futuro
Lines: 31
Message-ID: <bl1f8c$cq1$1@opal.futuro.pl>
References: <bl1dum$l8s$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 62.233.238.11
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: opal.futuro.pl 1064583244 13121 62.233.238.11 (26 Sep 2003 13:34:04 GMT)
X-Complaints-To: u...@f...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 26 Sep 2003 13:34:04 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:174515
Ukryj nagłówki
> Co pijecie i jecie jak was dorwie przeziębienie? Coś wzmacniającego
> potrzebuję, tylko bez mięsa. Poradźcie.
>
> Anna Styś
>
Witaj,
u mnie w pracy wszyscy chorują jak potłuczeni, więc gotuję sobie barszcz
czysty na samych warzywach i piję gorący do wszsytkiego.
Czyli: bierzemy tzw. jarzynkę (selerek, pietruszka, marchewka, cebula, por i
co tam nam w łapki wpadnie), nalewamy wody do oporu (ja gotowałam w ok.
2-3litrowym garnku),gotujemy do miękkości. Wyciągamy. Dodajemy sól, sporo
pieprzu i (koniecznie przed wrzuceniem buraków) sok z calej cytryny lub
czubatą łyżkę kwasku cytrynowego (jak się cytrynę da przed burakami, to
barszcz ma taki fajny, buraczkowy kolor i nie ciemnieje). Wrzucamy buraki,
gotujemy do miękkości.
Stawia na nogi i jest po prostu dobre, bo jest nieziemsko burakowo -
pieprzno - cytrynowei lekkie i pasuje jako "popijawka" w zasadzie do
wszystkiego. Jak się doda do tego ze 2 krokiety albo gotowane ziemniaczki,
to wyjdzie obiad. Smacznego.
--
Pozdrawiam
K
Just one year of love is better than a lifetime alone
[Freddie Mercury]
|