Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Przydałaby się pomoc ;) [cukinia i kabanos]

Grupy

Szukaj w grupach

 

Przydałaby się pomoc ;) [cukinia i kabanos]

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-07-30 05:19:20

Temat: Przydałaby się pomoc ;) [cukinia i kabanos]
Od: "Kubiś" <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Drodzy grupowicze,
otrzymałem w prezencie cukinię i kabanosa i raczej szkoda by było, żeby to
się zmarnowało. Czy mógłbym prosić o radę co z w/w przedmiotami uczynić.
Słyszałem, że z cukinii można zrobić leczo, ale nie wiem ile w tym prawdy,

Kubiś


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-07-30 06:00:45

Temat: Re: Przydałaby się pomoc ;) [cukinia i kabanos]
Od: "Wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Kubiś <k...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:ai57l3$mod$...@n...onet.pl...
> Drodzy grupowicze,
> otrzymałem w prezencie cukinię i kabanosa i raczej szkoda by było, żeby to
> się zmarnowało. Czy mógłbym prosić o radę co z w/w przedmiotami uczynić.
> Słyszałem, że z cukinii można zrobić leczo, ale nie wiem ile w tym prawdy,
>
> Kubiś
>
>

można zrobić coś w rodzaju lecza, ale to bardzo pseudo leczo :)
Mam takie coś na swojej stronie:
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis1.html
no i na pewno znajdziesz kilka wersji w Puszce

wkn


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-07-30 07:45:57

Temat: Re: Przydałaby się pomoc ;) [cukinia i kabanos]
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Użytkownik Kubiś <k...@p...onet.pl
> > Drodzy grupowicze,
> > otrzymałem w prezencie cukinię i kabanosa
> Kubiś

czy moze cukinie i kabaczka ?
bo chyba instrukcji do kabanosa to nie potrzebujesz..:))

Jola L-L



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-07-30 07:55:31

Temat: Re: Przydałaby się pomoc ;) [cukinia i kabanos]
Od: "Kubiś" <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



>
> czy moze cukinie i kabaczka ?
> bo chyba instrukcji do kabanosa to nie potrzebujesz..:))

Oj tak, najmocniej :)))) chodziło o kabaczka, jeszcze raz proszę proszę o
jakieś przepisy :):):)

Kubiś
>



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-07-30 10:10:32

Temat: Re: Przydałaby się pomoc ;) [cukinia i kabanos]
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Kubiś" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:ai5gpv$b86$1@news.onet.pl...
> Oj tak, najmocniej :)))) chodziło o kabaczka, jeszcze raz proszę proszę o
> jakieś przepisy :):):)
>
> Kubiś

kabaczka ( tego bladozielonego) pokrojonego w 1 cm plastry i obranego ze
skorki zrobic mozna jak schabowe czyli obtaczac w jajku i bulce tartej i
usmazyc na zloto( no i posolic) , jest pychota.
----------------------------------------------------
-------
a tu maly mix z archiwum "
a wiecej to tu ( tylko sklej tego linka)na kabaczka
http://groups.google.com.pl/groups?hl=pl&lr=&ie=ISO-
8859-2&q=kabaczek&btnG=S
zukaj+z+Google&meta=group%3Dpl.rec.kuchnia

i tu :na cukinie:
http://groups.google.com.pl/groups?hl=pl&inlang=pl&l
r=&ie=ISO-8859-2&q=cukin
ia+group%3Apl.rec.kuchnia&btnG=Szukaj+z+Google
( tez sklej)
------------------
"A probowalas na taki w kostce podsmazony kabaczek wrzucic kilka jajek i
doprawic ziolami?
Dla mnie pycha.
Pozdr. - Basia"
--------------------------------
Kabaczek duszony
60 dag kabaczka, 5 dag cebuli, 3 z?bki czosnku, chilli, sól, 4 ?y?ki
posiekanej zieleniny z bazylia, pó? ?y?ki oleju

Kabaczek umy?, obra?, przekroi? na pó?, oczy?ci? z lu?nego mi??szu z
pestkami
i pokroi? w kostk?. Cebul? obra? op?uka?, pokroi? w drobn? kostk?, posoli?,
ogrzewa? na suchej patelni mieszaj?c. Gdy zmi?knie, doda? olej i w?o?y?
pokrojony kabaczek. Skropi? wrz?c? wod? i dusi? pod przykryciem. Czosnek
obra?, op?uka?, drobno posieka?, doda? do dusz?cego si? kabaczka, oprószy?
chilli i udusi? do mi?kko?ci. Wy?o?y? na talerz, posypa? zielenin?. Podawa?
do
mi?sa i ryb.


Kabaczek nadziewany mi?sem

1200 g kabaczka, 25 dag mi?sa, 1/2 szklanki ry?u, cebula, 8 dag t?uszczu,
sól,
pieprz, zielenina, 1/2 szklanki ?mietany, 2 ?y?eczki m?ki, 2-3 pomidory

Kabaczek obra?, pokroi? na kr??ki grubo?ci oko?o 5 cm, ?y?eczka wydr??y?
nasiona, pozostawiaj?c cienka warstw? z jednej strony jako podstaw?.
Ugotowa?
w du?ej ilo?ci wody ry?, odcedzi?. Ry? wyrobi? z mielonym mi?sem i jajkiem
dodaj?c przyprawy do smaku: sól, pieprz, zielenin?. Nadzieniem nape?ni?
przygotowane kubeczki z kabaczka, u?o?y? na stopionym t?uszczu, doda? kilka
?y?ek wody oraz obrane ze skórki i drobno pokrojone pomidory, udusi? razem
pod
przykryciem do mi?kko?ci. Sos podprawi? ?mietan? wymieszan? z m?k?, posypa?
zielenin?.


Kabaczek nadziewany ry?em i grzybami
1 kg kabaczka, 3/4 szklanki ry?u, 25 dag grzybów mieszanych lub pieczarek,
cebula, ?y?ka zieleniny, 8 dag t?uszczu, 2 jajka, sól, pieprz, 3-4 pomidory

abaczek obra?, przekroi? wzd?u? na po?ow?, ?y?ka wydr??y? nasiona. skroi?
cienkie plasterki kabaczka od strony wypuk?ej podstawy, aby ?atwo by?o ju?
nadziane pó?ówki u?o?y? do duszenia. Ry? wsypa? do du?ej ilo?ci wrz?cej
wody,
gotowa? 10 min, odcedzi? na sicie, przykry?, pozostawi? do wystudzenia.
Oczyszczone i drobno pokrojone grzyby podsma?y? w 1/3 przewidzianej ilo?ci
t?uszczu. Doda? do grzybów ry?, zielenin?, sól i pieprz oraz surowe jajka.
Nadzienie wymiesza?. Wydr??one kabaczki oprószy? sol? i pieprzem, posypa?
zielenin?. W?o?y? do kabaczków nadzienie tworz?c z niego wa?ki wystaj?ce
ponad
kabaczek U?o?y? kabaczki w naczyniu ze stopionym t?uszczem, podla? bardzo
ma??
ilo?ci? wody, doda? skrojone kawa?ki kabaczka Dusi? lub piec w piekarniku do
mi?kko?ci. Nast?pnie doda? obrane ze skórki i drobno pokrojone
pomidory. Wytworzony sos mo?na doprawi? ?mietan? wymieszan? z m?k?. Podaj?c
posypa? zielenin?.

Kabaczek po grecku
1kg kabaczka, 40dag pomidorów, 4 spore cebule, 2-3 owo-
ce ?wie?ej papryki, p?aska ?y?eczka mielonej papryki, sól, p?aska ?y?eczka
cukru, pó? szklanki oleju sojowego lub s?onecznikowego

Kabaczek obieramy, przecinamy wzd?u? i wydr??amy pestki. Nast?pnie trzeba go
b?dzie zetrze? na gru-
bej jarzynowej tarce. Cebule kroimy w kostk?. W garnku, najlepiej p?askim,
rozgrzewamy olej, podsma?amy ce -
bul? (nie rumieni?), dodajemy starty kabaczek, drobno pokrojon? wypestkowan?
papryk? oraz wszystkie przyp -
rawy i dusimy przez 30 minut. W tym czasie oddzielnie dusimy pomidory i
przetarte dodajemy do kabaczka. Ra -
zem gotujemy jeszcze przez 10 minut.
Tak przyrz?dzone jarzyny mo?na podawa? na zimno, jako sa?atk? lub
jako dodatek do klusek czy ry?u

Kabaczek po grecku II
1 kg kabaczka, 1/2 kg pomidorów, 4 cebule, 3 papryki, sól, 3/4 szklanki
oleju

Kabaczek obra?, przeci?? wzd?u?, wydr??y? pestki i w?ókna zetrze? na tarce.
Drobno posiekan? cebul? poddusi? w oleju nie rumieni?c, doda? kabaczek,
pokrojon? papryk? i wszystkie przyprawy oprócz pomidorów, po czym przez ok.
pó? godziny dusi?. Nast?pnie doda? podduszone i przetarte pomidory i dusi?
jeszcze 10 min. Podawa? na gor?co do ry?u lub na zimno.


Kabaczek zapiekany z cebul?

80 dag kabaczka, 2 ?y?ki posiekanej zieleniny, sól, 25 dag tartej bu?ki, 1/4
?y?eczki papryki, 3 cebule (20 dag), 5 ?y?ek mas?a, 4 jaja na twardo, 1
?y?ka
t?uszczu do naczynia

Kabaczek pokroi? wzd?u? na 4 cz??ci, obra? ze skóry i po usuni?ciu pestek
pokroi? w poprzek na ?wier?plasterki grubo?ci ok. 2 cm, posypa? zielenin?,
posoli?, wymiesza?. Odsypa? 1 ?y?k? tartej bu?ki, pozosta?o?? wymiesza? z
papryk?. Cebul? drobno pokroi? i przesma?y? na 1 ?y?ce mas?a, nie rumieni?c.
Jaja posieka?. G??bokie naczynie wysmarowa? t?uszczem i wysypa? 1 ?y?ka
tartej
bu?ki. Roz?o?y? na dnie warstw? kabaczka, posypa? tart? bu?k?, cebul? i
jajami, posoli?. Na tym po?o?y? znów warstw? kabaczka, posypa? bu?k?,
cebul?,
jajami itd. Górn? warstw? powinna stanowi? doprawiona tart? bu?k? posypan?
wiórkami mas?a. Wstawi? do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec bez
przykrycia ok. 40 min. Bu?ka na wierzchu ma si? zrumieni?.

Kabaczki faszerowane mi?sem
1 kg m?odych kabaczków

NADZIENIE : 30 dkg wieprzowiny lub baraniny bez ko?ci, 1 czerstwa bu?ka -
kajzerka, 1 du?a cebula, 1 ?y?ka t?uszczu, 1 jajko, sól, pieprz

SOS : 1/8l ?mietany, 1 ?y?ka m?ki, 1 ?y?ka koperku i natki pietruszki

M?ode kabaczki obra?, op?uka?. Je?li s? ma?e pokraja? wzd?u? na 2 cz??ci,
wybra? pestki, lekko osoli?. Du?e kabaczki przecina? w poprzek na kawa?ki
3-4
cm grubo?ci, wyr??y? ?y?eczk? nasiona i mi?kisz, pozostawiaj?c cienk?
warstw?
niewydr??on? jako dno. Przyrz?dzi? nadzienie: mi?so op?uka?, pokraja? na
kawa?ki, namoczy? bu?k? w wodzie, cebul? obra? pokroi?, podsma?y? na
t?uszczu
na jasnoz?oty kolor. Mi?so, bu?k?, cebul? przepu?ci? przez maszynk?. Doda?
jajko, sól, pieprz, utrze? starannie. Nadzienie nak?ada? do kabaczków,
u?o?y?
w jednej warstwie w p?askim rondlu, zala? niedu?? ilo?ci? wody. Wstawi? do
gor?cego piekarnika na 20 - 30 minut.
G?st? ?mietan? osoli?, wymiesza? z m?k?, zala? kabaczki. Chwil?
zapieka?,
wyj?? napó?misek, obla? sosem, posypa? siekan? zielenin?.
Podawa? z ziemniakami z wody.

Krokiety z kabaczków
3 m?ode kabaczki, 2 jaja, 4 ?y?ki tartego ?ó?tego sera, tarta bu?ka, sól,
pieprz, zielenina, t?uszcz do sma?enia

Kabaczki wymy?, obra?, pokroi? w plastry, usun?? mi?kisz z ziarnami,
ugotowa?
do mi?kko?ci w ma?ej ilo?ci osolonej wody. Rozgnie?? na puree, doda? rozbite
jaja, starty ser, Posiekan? zielenin?, wymiesza? i przyprawi? do smaku.
G?sto?? masy regulowa? dodatkiem bu?ki tartej tak, aby by?a g?st? i dala si?
formowa? w pod?u?ne krokiety. Przed formowaniem zwil?y? r?ce zimna wod?.
Ka?dy
z krokietów otacza? w bu?ce tartej i sma?y? na rozgrzanym t?uszczu na z?oty
kolor.
Smacznego
MB(Autor:Maciej Barton (l...@h...pl)
Temat:Re: kabaczek- dlugie
Grupy dyskusyjne:pl.rec.kuchnia
View this article only
Data:2000/09/20





› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-07-30 10:16:06

Temat: Re: Przydałaby się pomoc ;) [cukinia i kabanos]
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

i jeszcze to z archiwuma bo proste :
.."
A i owszem: proponuje bigos z cukinii:
Wszystko pokrojone w kosteczkę:
cukinia, kiełbasa, papryka, pomidory, cebula
do smaku: sól, pieprz, papryka ostra.

Kiełbaskę podsmażyć z cebulką, dodać paprykę, cukinię, pomidory (wcześniej
sparzone i obrane ze skórki), dolać odrobinę wody i dusić pod przykryciem,
aż cukinia zmięknie. Przyprawione sporą ilością ostrej papryki jest pyszne.
Aż zgłodniałam.
Pozdrowienia i smacznego
Anka..."


Jola L-L


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re: Marcepanek - polecam
Re: co zrobic z arbuza?
Re: Ryz - jak gotowac
Re: Ryz - jak gotowac
Re: Przepisy Roberta Makłowicza - ma ktoś :-) ?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »