Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Re: Ryz - jak gotowac

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Ryz - jak gotowac

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-07-30 00:16:00

Temat: Re: Ryz - jak gotowac
Od: dzieciol <p...@c...com> szukaj wiadomości tego autora

Stanislaw wrote:
>
> Sluchajcie!!
> Wlasnie minute temu dla proby wstawilem szklankie ryzu dobrze przeplukanego
> wlalem 5 szklanek wody i posolilem.....
> Co z tego wyjdzie.Robie probie Na bazie informacji uzyskanych od Was i po
> mojemu zaimprowizowane. A...Moge sie bawic w kuchni bo zona na Jarmarkach po
> Gdansku gania i mam wolna kuchnie.
> Co z "tego ryzu" wyrosnie w garku dam znac.
>
> Stanislaw



Zaraz Gruby zwyzywa mnie od 'Expierdow" ale popelniles podstawowy blad.
Ryzu sie nie plucze a juz dobrze w szczegolnosci. Do bialego /polerowanego/
-z natury pozbawionego witamin, witaminy sie dodaje, przynajmiej w ryzu
przeznaczonym na rynek amerykanski, czy europejski w opakowaniach
detalicznych. Czesto na takich opakowaniach zaznaczone jest: ze dodano
witaminy, wzmocniony, wzbogacony. Przy pukaniu witaminy ida w kanal

Drugi blad. Kardynalna zasada jest, ze proporcje sa: 1 czesc /objetosciowo/
ryzu, 2 czesci wody. I to jest swiete /no moze odchylki +/- 1/4 czesci
wody. /wyszlo zawile wiec jeszce raz sklanka ryzu i dwie /te same szklanki
wody, +/- 1/4 szklanki wody-raczej+/. Juz ci mowie co wyjdzie. jezeli
bedziesz gotowal odpowiednio dlugo to wyjdzie ryz taki jak w zupie tz
bedzie ksztaltu litery X /a raczej rysunku chromosomu. Mysle, ze na
'zupny 'ryz jest zbyr malo wody i wyjdzie ryzowa papka.


Kilka ryzowych uwag /nie widzialem w wczesniejszych postach/.

Do gara w ktorym gotujemy ryz mozna dodac lyzeczke, masla, margaryny,
lyzke, dwie oleju. Smak bedzie tresciwszy.

Ryz przed gotowaniem zaprawic prazac go na patelni na odrobinie oleju,
prawie na sucho-nie przesadzac z przypalaniem.

Jak ktos lubi zielony, czerwony, czy dowolnego koloru ryz, dodac
kilka kropel barwnika spozywczego.

Gotowane ryze smakowe: od kostki kurczaka, wolu, poprzez wszystko
co fantazja przyniesie-zwlaszcza orientalne przyprawy smakowo-zapachowe.

A teraz najwazniejsze. Chinczycy, Japonczycy, Koreanczycy i wszystkie
ryzojady mieszkajace w cywilizowanych warunkach tj uzywajacy pradu
elektrycznego gotuja ryz w specjalnych garnkach przeznaczonych wylacznie
do tego /UWAGA KASZOJADY!!!-urzadzenie to jest wspaniale do gotowania
kasz perlowych, pencaku, czy gryczanych=proporcje kasza woda dobierac
doswiadczalnie, zaczynajac jednak od proporcji ryzowych tj 1:2/.
Jesto garnek w garnku /opisuje typ klasyczny, sa inne rozwiazania/
go wewnetrznego sypiemy ryz, wlewamy wode, wstawiamy do dara zewnetrznego
/wlasciwie piecyka, zamykamy na zatrzask pokrywe /wewnatz na pokrywie
jest przykrywka dokladnie pasujaca do garnka wewnetrznego. Wlaczamy
prad i to wszystko. jak zgasnie czerwone swiatelko oznacza to ze ryz jest
ugotowany. Teraz pali sie pomaranczowe swiatelko, utrzymujace ryz
w stanie cieplym do czasu wyciagniecia wtyczki. Nie musze dodawac,
ze potrzymanie ryzu w takim garnku prynajmiej z pol godziny po ugotowaniu
dodaje mu smaku!


RYZ W TAKIM GARNKU NIE MOZE SIE NIE UDAC!!!!!!


Wlasnie zaczynajac czytac 'ryzowe listy, narobiliscei mi smaku.
Gotowanie ryzu na sypko trwalo osiem minut! Oczywiscie w takim garnku.
Postalo jeszcze dziesiec. Popapralem toto slodka smietanka z cukrem,
podsypalem cynamonem i juz zjadlem. Przy okazji okazalo sie ze ryz z domu
'wyszedl' i musialem sie obejsc porcja z 1/3 szklanki-wyszla
w sam raz porcja na jedna osobe.


W wiekszosci znanych mi orientalnych mieszkan, nawet tych najmniejszych
widzialem 'silos' do ryzu. Jest to taki slupek 25x25x80 cm, miesci sie tam
worek: 20 kilo ryzu. Slupek ma jakby /2,3/ kraniki-sa to dozowniki, kazdy
'kranik' odmierza inna ilosc! Po co to? Raz spichlerz a dwa proporcje
przy ryzu to swietosc.


PS. Kolego Gruby /Art/ Czy znowu sie przyczepicie i zaczniecie
a ja od niezorientowanych kucharek bede obrywal sciera przez leb?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-07-30 18:02:01

Temat: Re: Ryz - jak gotowac
Od: "Art(Gruby)" <j...@p...net> szukaj wiadomości tego autora

On Tue, 30 Jul 2002 00:16:00 GMT, dzieciol <p...@c...com> wrote:


>Zaraz Gruby zwyzywa mnie od 'Expierdow" ale popelniles podstawowy blad.
ciach

>PS. Kolego Gruby /Art/ Czy znowu sie przyczepicie i zaczniecie
>a ja od niezorientowanych kucharek bede obrywal sciera przez leb?

Przyczepic ??? Nie pochlebiaj Sobie za bardzo...
A co do sciery to moze Cie to czegos nauczy...

Art(Gruby)
Abyssus abyssum invocat.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-07-30 19:16:08

Temat: Re: Ryz - jak gotowac
Od: "Jerzy" <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Przyczepic ??? Nie pochlebiaj Sobie za bardzo...
> A co do sciery to moze Cie to czegos nauczy...

Nie wierze wlasnym oczom, Art szlachetny!!!
:-)
--
Pozdr. Jerzy Nowak

"Learn the rules. Than break some."


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-07-30 20:30:00

Temat: Re: Ryz - jak gotowac
Od: "Art(Gruby)" <j...@p...net> szukaj wiadomości tego autora

On Tue, 30 Jul 2002 21:16:08 +0200, "Jerzy" <0...@m...pl> wrote:

>> Przyczepic ??? Nie pochlebiaj Sobie za bardzo...
>> A co do sciery to moze Cie to czegos nauczy...
>
>Nie wierze wlasnym oczom, Art szlachetny!!!
>:-)

Insynuujesz ze bylo inaczej ?
Przypomnij bo mnie pamiec zawodzi...
>;-}

Art(Gruby)
Abyssus abyssum invocat.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re: Przepisy Roberta Makłowicza - ma ktoś :-) ?
co jesc w Bulgarii???
Moj Mezczyzna gotuje :)
Zurawiny i borowki juz nie koniecznie na temat
Ja Wam opowiem jak najłatwiej ugotować ryż

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »