| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-07-30 00:31:40
Temat: Re: Ryz - jak gotowac"FeLicja (Kasia)" wrote:
>
>
>
> Zeby ryz sie nie kleil musi byc wpierw dokladnie przeklukany.
> Ja gotuje tak: w garnku gotuje sama wode w takich proporcjach, o jakich
> piszesz, czyli zalozmy 2 szklanki. Gdy sie woda zagotuje dosypuje sol
> (podobno woda bez soli gotuje sie szybciej, niz osolona) i dokladnie
> przeplukany ryz (gdy pluczesz na sitku woda spod ryzu powinna byc
> przejrzysta, a nie bialo-mleczna), czekam az wszystko razem sie zagotuje,
> odczekuje ok pol minuty, przykrywam, zmniejszam ogien (baaardzo malutki
> ogien), nastawiam minutnik na 15-20 minut. Po tym czasie wylaczam, przewalam
> widelcem, czy lyzka, i pozostawiam przykryty garnek na dodatkowe ok 5 minut.
> Po tym czasie ryz jest juz gotowy do jedzenia (szybko i bez pierzyn ;))
> Dodatkowo: jezeli taki ryz nie wyjdzie Ci sypki mozesz dodac lyzke oleju do
> wody (tak gotuja moi znajomi z "ryzowych" krajow).
>
I znowu witaminy poszly w kanal!
Prosta metoda gotownia ryzu.
W mikrofalowym naczyniu-duzym! Szklanka ryzu, dwie wody, sol, olej
czy co kto chce /z przypraw/, bez przykrycia!!!!! Nastawic na full
i 8..10 minut. Trzeba poznac swoja mikrofalowke, zatem na 8 i dodawac
po minucie az do osiagniecia szczescia.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-07-30 07:22:50
Temat: Re: Ryz - jak gotowacUżytkownik dzieciol <p...@c...com> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:
> Prosta metoda gotownia ryzu.
>
> W mikrofalowym naczyniu-duzym! Szklanka ryzu, dwie wody, sol, olej
> czy co kto chce /z przypraw/, bez przykrycia!!!!!
Ajajaj... ile tych rozbieznosci w sposobach gotowania ryzu i komu tu uwierzyc?
plukac - nie plukac?
solic wode - nie solic?
przykryc garnek - nie przykrywac... ?
Duzo roznych sposobow gotowania ryzu zgromadzono juz w archiwum kuchni:
http://www.kuchnia.3miasto.pl/4290.htm
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-30 16:39:06
Temat: Re: Ryz - jak gotowac
>
>Solic-nie, ma znaczenia, co kto lubi i do czego ryz ma byc /solony na slodko?/
>
No oczywiscie. ja jak juz gotuje (MOJA metoda) ryz to gotuje dla
nas na kolacje, dla psa na pare dni i na deser (ryz, mleko dodane
juz do ugotowanego ryzu, cukier, wanilia, rodzynki, kawalki
skorki cytr. styarta galka na wierzch, do naszynia
piekarnikowatego, po godzinie i troche w piekarniku tzw srednim -
voila - rice pudding.....ja jo pozeram z konfitiura
jakoms..podobne to nieco do zaslupiego "ryzu na mleku", ale moje
lepsze bardzo
Trysia , "elegancka kobieta od Diora, starannie opakowana , o
powloczystym spojrzeniu, lamiaca serca mezczyzn, wulkan emocji ,
biznes lumen od Caffe Za Slupem, kobieta pelna czaru" [Jola L-L
i Lilla]
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-30 16:50:02
Temat: Re: Ryz - jak gotowacLilla wrote:
>
> Użytkownik dzieciol <p...@c...com> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> napisał:
> > Prosta metoda gotownia ryzu.
> >
> > W mikrofalowym naczyniu-duzym! Szklanka ryzu, dwie wody, sol, olej
> > czy co kto chce /z przypraw/, bez przykrycia!!!!!
>
> Ajajaj... ile tych rozbieznosci w sposobach gotowania ryzu i komu tu uwierzyc?
>
> plukac - nie plukac?
> solic wode - nie solic?
> przykryc garnek - nie przykrywac... ?
>
>
Nie plukac, bo witaminy ida w kanal
Solic-nie, ma znaczenia, co kto lubi i do czego ryz ma byc /solony na slodko?/
Nie przykrywac w mikrofalowce, chyba, ze ktos lubi myc mikrofalowke po
kleiku ryzowym. Klasyczne elektryczne gary do ryzu maja przykrywke
i to sczelna bo toto sie gotuje pod podwyzszonym cisnieniem. Ale sa
szkoly /i garnki/ co gotuja bez przykrywki-ale moze to jest ryz innaczej?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-30 23:10:05
Temat: Re: Ryz - jak gotowac"Lilla" <l...@f...krasnik.pl> wrote in message
news:ai5es9$qi1$1@news.tpi.pl...
> Ajajaj... ile tych rozbieznosci w sposobach gotowania ryzu i komu tu
uwierzyc?
Bo nie ma jednego 'slusznego' sposobu na gotowanie ryz! Ryz jest popularny
na calym swiecie i w wielu krajach jest podstawa w kazdym obiedzie, ludzie
gotuja zgodnie z warunkami, jakie maja do gotowania, zreszta gatunkow ryzu
tez jest troche.
Pamietasz gdy ludzie opisywali potrawy i tradycje wigilijne tu w grupie?
Ile regionow tyle odmian. Pare podstawowych elementow ciagle jest tych
samych, ale nie zawsze sa one tak dokladnie jednakowo przyzadzane. Dlaczego
wiec dziwic sie roznym metodom gotowania ryzu? :)
> plukac - nie plukac?
> solic wode - nie solic?
> przykryc garnek - nie przykrywac... ?
Kazdy gdy znajdzie swoj ulubiony sposob na ryz taki uznaje za najlepszy.
Trzy lata temu umialam ryz przypalic, przesolic, rozgotowac lub
niedogotowac. Obecnie moj ryz zawsze mi wychodzi, a gotuje go prawie
codziennie.
pozdrawiam
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |