Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.gamma.ru!Gamma.RU!newsfeed.news2me.com!newsfeed2.ear
thlink.net!newsfeed.earthlink.net!stamper.news.pas.earthlink.net!newsread2.prod
.itd.earthlink.net.POSTED!not-for-mail
Message-ID: <3...@c...com>
From: dzieciol <p...@c...com>
Organization: Sciepowe rykowisko
X-Mailer: Mozilla 4.79 [en] (Win98; U)
X-Accept-Language: pl,en,pdf
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ryz - jak gotowac
References: <ai3n7h$svb$1@news.tpi.pl> <ai3snf$m2t$1@news.tpi.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 81
Date: Tue, 30 Jul 2002 00:16:00 GMT
NNTP-Posting-Host: 165.247.35.49
X-Complaints-To: a...@e...net
X-Trace: newsread2.prod.itd.earthlink.net 1027988160 165.247.35.49 (Mon, 29 Jul 2002
17:16:00 PDT)
NNTP-Posting-Date: Mon, 29 Jul 2002 17:16:00 PDT
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:117880
Ukryj nagłówki
Stanislaw wrote:
>
> Sluchajcie!!
> Wlasnie minute temu dla proby wstawilem szklankie ryzu dobrze przeplukanego
> wlalem 5 szklanek wody i posolilem.....
> Co z tego wyjdzie.Robie probie Na bazie informacji uzyskanych od Was i po
> mojemu zaimprowizowane. A...Moge sie bawic w kuchni bo zona na Jarmarkach po
> Gdansku gania i mam wolna kuchnie.
> Co z "tego ryzu" wyrosnie w garku dam znac.
>
> Stanislaw
Zaraz Gruby zwyzywa mnie od 'Expierdow" ale popelniles podstawowy blad.
Ryzu sie nie plucze a juz dobrze w szczegolnosci. Do bialego /polerowanego/
-z natury pozbawionego witamin, witaminy sie dodaje, przynajmiej w ryzu
przeznaczonym na rynek amerykanski, czy europejski w opakowaniach
detalicznych. Czesto na takich opakowaniach zaznaczone jest: ze dodano
witaminy, wzmocniony, wzbogacony. Przy pukaniu witaminy ida w kanal
Drugi blad. Kardynalna zasada jest, ze proporcje sa: 1 czesc /objetosciowo/
ryzu, 2 czesci wody. I to jest swiete /no moze odchylki +/- 1/4 czesci
wody. /wyszlo zawile wiec jeszce raz sklanka ryzu i dwie /te same szklanki
wody, +/- 1/4 szklanki wody-raczej+/. Juz ci mowie co wyjdzie. jezeli
bedziesz gotowal odpowiednio dlugo to wyjdzie ryz taki jak w zupie tz
bedzie ksztaltu litery X /a raczej rysunku chromosomu. Mysle, ze na
'zupny 'ryz jest zbyr malo wody i wyjdzie ryzowa papka.
Kilka ryzowych uwag /nie widzialem w wczesniejszych postach/.
Do gara w ktorym gotujemy ryz mozna dodac lyzeczke, masla, margaryny,
lyzke, dwie oleju. Smak bedzie tresciwszy.
Ryz przed gotowaniem zaprawic prazac go na patelni na odrobinie oleju,
prawie na sucho-nie przesadzac z przypalaniem.
Jak ktos lubi zielony, czerwony, czy dowolnego koloru ryz, dodac
kilka kropel barwnika spozywczego.
Gotowane ryze smakowe: od kostki kurczaka, wolu, poprzez wszystko
co fantazja przyniesie-zwlaszcza orientalne przyprawy smakowo-zapachowe.
A teraz najwazniejsze. Chinczycy, Japonczycy, Koreanczycy i wszystkie
ryzojady mieszkajace w cywilizowanych warunkach tj uzywajacy pradu
elektrycznego gotuja ryz w specjalnych garnkach przeznaczonych wylacznie
do tego /UWAGA KASZOJADY!!!-urzadzenie to jest wspaniale do gotowania
kasz perlowych, pencaku, czy gryczanych=proporcje kasza woda dobierac
doswiadczalnie, zaczynajac jednak od proporcji ryzowych tj 1:2/.
Jesto garnek w garnku /opisuje typ klasyczny, sa inne rozwiazania/
go wewnetrznego sypiemy ryz, wlewamy wode, wstawiamy do dara zewnetrznego
/wlasciwie piecyka, zamykamy na zatrzask pokrywe /wewnatz na pokrywie
jest przykrywka dokladnie pasujaca do garnka wewnetrznego. Wlaczamy
prad i to wszystko. jak zgasnie czerwone swiatelko oznacza to ze ryz jest
ugotowany. Teraz pali sie pomaranczowe swiatelko, utrzymujace ryz
w stanie cieplym do czasu wyciagniecia wtyczki. Nie musze dodawac,
ze potrzymanie ryzu w takim garnku prynajmiej z pol godziny po ugotowaniu
dodaje mu smaku!
RYZ W TAKIM GARNKU NIE MOZE SIE NIE UDAC!!!!!!
Wlasnie zaczynajac czytac 'ryzowe listy, narobiliscei mi smaku.
Gotowanie ryzu na sypko trwalo osiem minut! Oczywiscie w takim garnku.
Postalo jeszcze dziesiec. Popapralem toto slodka smietanka z cukrem,
podsypalem cynamonem i juz zjadlem. Przy okazji okazalo sie ze ryz z domu
'wyszedl' i musialem sie obejsc porcja z 1/3 szklanki-wyszla
w sam raz porcja na jedna osobe.
W wiekszosci znanych mi orientalnych mieszkan, nawet tych najmniejszych
widzialem 'silos' do ryzu. Jest to taki slupek 25x25x80 cm, miesci sie tam
worek: 20 kilo ryzu. Slupek ma jakby /2,3/ kraniki-sa to dozowniki, kazdy
'kranik' odmierza inna ilosc! Po co to? Raz spichlerz a dwa proporcje
przy ryzu to swietosc.
PS. Kolego Gruby /Art/ Czy znowu sie przyczepicie i zaczniecie
a ja od niezorientowanych kucharek bede obrywal sciera przez leb?
|