Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Re: Ryz - jak gotowac Re: Ryz - jak gotowac

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Ryz - jak gotowac

Data: 2002-07-30 00:16:00
Temat: Re: Ryz - jak gotowac
Od: dzieciol <p...@c...com>
Pokaż wszystkie nagłówki

Stanislaw wrote:
>
> Sluchajcie!!
> Wlasnie minute temu dla proby wstawilem szklankie ryzu dobrze przeplukanego
> wlalem 5 szklanek wody i posolilem.....
> Co z tego wyjdzie.Robie probie Na bazie informacji uzyskanych od Was i po
> mojemu zaimprowizowane. A...Moge sie bawic w kuchni bo zona na Jarmarkach po
> Gdansku gania i mam wolna kuchnie.
> Co z "tego ryzu" wyrosnie w garku dam znac.
>
> Stanislaw



Zaraz Gruby zwyzywa mnie od 'Expierdow" ale popelniles podstawowy blad.
Ryzu sie nie plucze a juz dobrze w szczegolnosci. Do bialego /polerowanego/
-z natury pozbawionego witamin, witaminy sie dodaje, przynajmiej w ryzu
przeznaczonym na rynek amerykanski, czy europejski w opakowaniach
detalicznych. Czesto na takich opakowaniach zaznaczone jest: ze dodano
witaminy, wzmocniony, wzbogacony. Przy pukaniu witaminy ida w kanal

Drugi blad. Kardynalna zasada jest, ze proporcje sa: 1 czesc /objetosciowo/
ryzu, 2 czesci wody. I to jest swiete /no moze odchylki +/- 1/4 czesci
wody. /wyszlo zawile wiec jeszce raz sklanka ryzu i dwie /te same szklanki
wody, +/- 1/4 szklanki wody-raczej+/. Juz ci mowie co wyjdzie. jezeli
bedziesz gotowal odpowiednio dlugo to wyjdzie ryz taki jak w zupie tz
bedzie ksztaltu litery X /a raczej rysunku chromosomu. Mysle, ze na
'zupny 'ryz jest zbyr malo wody i wyjdzie ryzowa papka.


Kilka ryzowych uwag /nie widzialem w wczesniejszych postach/.

Do gara w ktorym gotujemy ryz mozna dodac lyzeczke, masla, margaryny,
lyzke, dwie oleju. Smak bedzie tresciwszy.

Ryz przed gotowaniem zaprawic prazac go na patelni na odrobinie oleju,
prawie na sucho-nie przesadzac z przypalaniem.

Jak ktos lubi zielony, czerwony, czy dowolnego koloru ryz, dodac
kilka kropel barwnika spozywczego.

Gotowane ryze smakowe: od kostki kurczaka, wolu, poprzez wszystko
co fantazja przyniesie-zwlaszcza orientalne przyprawy smakowo-zapachowe.

A teraz najwazniejsze. Chinczycy, Japonczycy, Koreanczycy i wszystkie
ryzojady mieszkajace w cywilizowanych warunkach tj uzywajacy pradu
elektrycznego gotuja ryz w specjalnych garnkach przeznaczonych wylacznie
do tego /UWAGA KASZOJADY!!!-urzadzenie to jest wspaniale do gotowania
kasz perlowych, pencaku, czy gryczanych=proporcje kasza woda dobierac
doswiadczalnie, zaczynajac jednak od proporcji ryzowych tj 1:2/.
Jesto garnek w garnku /opisuje typ klasyczny, sa inne rozwiazania/
go wewnetrznego sypiemy ryz, wlewamy wode, wstawiamy do dara zewnetrznego
/wlasciwie piecyka, zamykamy na zatrzask pokrywe /wewnatz na pokrywie
jest przykrywka dokladnie pasujaca do garnka wewnetrznego. Wlaczamy
prad i to wszystko. jak zgasnie czerwone swiatelko oznacza to ze ryz jest
ugotowany. Teraz pali sie pomaranczowe swiatelko, utrzymujace ryz
w stanie cieplym do czasu wyciagniecia wtyczki. Nie musze dodawac,
ze potrzymanie ryzu w takim garnku prynajmiej z pol godziny po ugotowaniu
dodaje mu smaku!


RYZ W TAKIM GARNKU NIE MOZE SIE NIE UDAC!!!!!!


Wlasnie zaczynajac czytac 'ryzowe listy, narobiliscei mi smaku.
Gotowanie ryzu na sypko trwalo osiem minut! Oczywiscie w takim garnku.
Postalo jeszcze dziesiec. Popapralem toto slodka smietanka z cukrem,
podsypalem cynamonem i juz zjadlem. Przy okazji okazalo sie ze ryz z domu
'wyszedl' i musialem sie obejsc porcja z 1/3 szklanki-wyszla
w sam raz porcja na jedna osobe.


W wiekszosci znanych mi orientalnych mieszkan, nawet tych najmniejszych
widzialem 'silos' do ryzu. Jest to taki slupek 25x25x80 cm, miesci sie tam
worek: 20 kilo ryzu. Slupek ma jakby /2,3/ kraniki-sa to dozowniki, kazdy
'kranik' odmierza inna ilosc! Po co to? Raz spichlerz a dwa proporcje
przy ryzu to swietosc.


PS. Kolego Gruby /Art/ Czy znowu sie przyczepicie i zaczniecie
a ja od niezorientowanych kucharek bede obrywal sciera przez leb?

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
30.07 Art(Gruby)
30.07 Jerzy
30.07 Art(Gruby)
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem