« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-01-28 17:52:08
Temat: Przyprawy a kuchnie swiata (crosspost psw/prk)By gotowac wedle roznych kuchni swiata wystarczy zapoznac sie z przyprawami
danego kraju. Ponizej podaje fajna liste pomocna w tworczosci kuchennej
:-) przy okazji moze ktos pomoze uzupelnic pare wyrazow, ktorych nie udalo
mi sie przetlumaczyc.
Kuchnia chinska
-anyz, pasta miso, olej chilijski (czy czegos nie pokrecilam?), czosnek,
imbir, szczypiorek, pikantne czerwone papryczki, olej sezamowy, nasiona
sezamu, sos sojowy
Kuchnia Meksykanska
- cielona papryka, papryczki chile, cilantro, cynamon, kakao, nasiona
kolendry, nasiona kminu rzymskiego, czosnek, limona, cebula, oregano (nazwa
polska?), wanilia
Kuchnia Niemiecka
- allspice (nazwa polska?), kminek, cynamon, nasiona kopru, koper, musztarda
w proszku, imbir, jagody jalowca, galka muszkatalowa, cebula, papryka, bialy
pieprz
Kuchnia Hiszpanska
- migdaly, zielona papryka, nasiona kminu rzymskiego, czosnek, oliwki,
cebula, papryka, nac pietruszki, szafran
Kuchnia Wloska
- bazylia, czosnek, majeranek, cebula, oregano, nac pietruszki, czerwona
papryka, rozmaryn, orzeszki pine, nasiona kopru
Kuchnia Indyjska
- anyz, czarny pieprz, kardamon, papryczki chile, cilantro, cynamon,
gozdziki, nasiona kolendry, nasiona kopru rzymskiego, curry, czosnek, imbir,
kozieradka, mieta, nasiona musztardy, galka muszkatalowa, czerwona papryka,
szafron, nasiona sezamu, kurkuma, jogurt
Kuchnia Francuska
- lisc laurowy, czarny pieprz, szczypiorek, czosnek, majeranek, galka
muszkatalowa, cebula, nac pietruszki, rozmaryn, szalotki, tymianek,
estragon, zielone i rozowe ziarenka pieprzu, fines herbs (ziola ale jakie?),
chervil (po polsku?)
Kuchnia Grecka
- cynamon, koper, czosnek, cytryna, mieta, galka muszkatalowa, oliwki,
oregano
Kuchnia Karaibska
- allspice, cynamon, gozdziki, kolendra, curry, czosnek, imbir, limona,
galka muszkatalowa, cebula, oregano, czerwona papryka, tymianek, sos hot
sauce
Kuchnia Skandynawska
- kardamon, nasiona kopru, koper, cytryna, nasiona musztardy, bialy pieprz
Kuchnia Polnocnej Afryki
- cilantro, cynamon, nasiona kolendry, nasiona kminu rzymskiego, czosnek,
imbir, mieta, czerwona papryka, szafron, kurkuma.
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-01-28 18:14:21
Temat: Re: Przyprawy a kuchnie swiata (crosspost psw/prk)In article <bv8sqk$7hi$1@news.onet.pl>,
"FeLicja" <insearch4myselfNOSPAM@hotmail_NO.comMENT> wrote:
> By gotowac wedle roznych kuchni swiata wystarczy zapoznac sie z przyprawami
> danego kraju.
Âwi´ta naiwnoĘç czy jawna hucpa?
> Ponizej podaje fajna liste pomocna w tworczosci kuchennej
> :-) przy okazji moze ktos pomoze uzupelnic pare
podstawowych
> wyrazow, ktorych nie udalo
> mi sie przetlumaczyc.
Z angielskiego.
Na reszt´ spuĘźmy zas˝on´ litoĘci.
W˝adys˝aw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-28 18:22:52
Temat: Re: Przyprawy a kuchnie swiataWladyslaw Los wrote:
> W˝adys˝aw
Wladyslaw, daj se siana.
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-28 18:23:06
Temat: Re: Przyprawy a kuchnie swiata (crosspost psw/prk)Dnia 2004-01-28 19:14:21 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *Wladyslaw Los* skreślił te oto słowa:
> Âwi´ta naiwnoĘç czy jawna hucpa?
> Na reszt´ spuĘmy zas˝on´ litoĘci.
>
> W˝adys˝aw
Przepraszam Wladyslawie, ale Twoj post jest kompletnie nieczytelny, a
szkoda...
Moze do czasu uporania sie z czytnikiem, nie uzywaj pliterek.
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@h...pl
O wszystkim decyduje środowisko. Dlatego anioły fruwające w niebie mają
piękne skrzydła, natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-28 18:23:42
Temat: Re: Przyprawy a kuchnie swiataDnia 2004-01-28 19:22:52 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *FeLicja* skreślił te oto słowa:
> Wladyslaw, daj se siana.
Z zasmazka, czy jakims sosem?
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@h...pl
O wszystkim decyduje środowisko. Dlatego anioły fruwające w niebie mają
piękne skrzydła, natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-28 18:26:41
Temat: Re: Przyprawy a kuchnie swiataLia wrote:
> Dnia 2004-01-28 19:22:52 w sprzyjających i niepowtarzalnych
> okolicznościach przyrody grupowicz *FeLicja* skreślił te oto słowa:
>
>
>> Wladyslaw, daj se siana.
>
> Z zasmazka, czy jakims sosem?
To zalezy czy chcemy go przerobic na jedzenie chinskie czy indyjskie ;-P
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-28 18:33:34
Temat: Re: Przyprawy a kuchnie swiataDnia 2004-01-28 19:26:41 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *FeLicja* skreślił te oto słowa:
> To zalezy czy chcemy go przerobic na jedzenie chinskie czy indyjskie ;-P
Hmmm, to ja tez poprosze, bo podobnie jak Wladyslaw uwazam, ze samo
uzywanie przypraw to za malo, by przygotowac potrawe danego regionu.
Takie np kotlety, ktore lubie zamarynowac z dodatkiem sosu sojowego... z
chinszczyzna nie maja nic wspolnego.
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@h...pl
O wszystkim decyduje środowisko. Dlatego anioły fruwające w niebie mają
piękne skrzydła, natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-28 18:40:33
Temat: Re: Przyprawy a kuchnie swiataLia wrote:
> Hmmm, to ja tez poprosze, bo podobnie jak Wladyslaw uwazam, ze samo
> uzywanie przypraw to za malo, by przygotowac potrawe danego regionu.
Alez oczywiscie. Zgadzam sie!
> Takie np kotlety, ktore lubie zamarynowac z dodatkiem sosu
> sojowego... z chinszczyzna nie maja nic wspolnego.
Jak najbardziej, ja tez uzywam sos sojowy i daleko memu jedzeniu do
chinskiego. Ale jezeli polaczysz sos sojowy z imbirem, dodasz szczypiorek i
rzucisz kotleta na olej sezamowy to w pewnuym sensie bedzie przypominal
chinszczyzne.
Ta lista byla jako luzna wskazowka do imporwizacji w kuchni, by np nie robic
sosu spaghetti z curry czy jedzenia meksykanskiego z musztarda.
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-28 18:45:42
Temat: Re: Przyprawy a kuchnie swiataDnia 2004-01-28 19:40:33 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *FeLicja* skreślił te oto słowa:
> Alez oczywiscie. Zgadzam sie!
To dlaczego zaproponowalas Wladyslawowi siano... on tez nie wierzył, ze
dodanie przypraw sprawi, ze potrawa bedzie egzotyczna.
> Jak najbardziej, ja tez uzywam sos sojowy i daleko memu jedzeniu do
> chinskiego. Ale jezeli polaczysz sos sojowy z imbirem, dodasz szczypiorek i
> rzucisz kotleta na olej sezamowy to w pewnuym sensie bedzie przypominal
> chinszczyzne.
Szczypiorek do chinszczyzny?
> Ta lista byla jako luzna wskazowka do imporwizacji w kuchni, by np nie robic
> sosu spaghetti z curry czy jedzenia meksykanskiego z musztarda.
Skoro improwizacja... ta ja nie mam nic przeciwko musztardzie polaczonej z
fasola i kukurydza :)
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@h...pl
O wszystkim decyduje środowisko. Dlatego anioły fruwające w niebie mają
piękne skrzydła, natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-28 18:51:05
Temat: Re: Przyprawy a kuchnie swiataLia wrote:
> Dnia 2004-01-28 19:40:33 w sprzyjających i niepowtarzalnych
> okolicznościach przyrody grupowicz *FeLicja* skreślił te oto słowa:
>
>> Alez oczywiscie. Zgadzam sie!
>
> To dlaczego zaproponowalas Wladyslawowi siano... on tez nie wierzył,
> ze dodanie przypraw sprawi, ze potrawa bedzie egzotyczna.
Przepraszam, on tak napisal? Ciezko bylo zrozumiec o co tym razem sie
czepia :-/
> Szczypiorek do chinszczyzny?
No pewnie! Ale rozumiem, ze w Polsce chinszczyzna jest serwowana bez?
> Skoro improwizacja... ta ja nie mam nic przeciwko musztardzie
> polaczonej z fasola i kukurydza :)
No improwizacja imporwizacja, ale jezeli nazywasz potrawe meksykanska to ta
musztarda troche nie tego ;-)
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |