Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.gazeta.pl!news.dialog.net.pl!not-for-mail
From: Leszek Serdyński <l...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: Pytanie
Date: Wed, 8 Oct 2003 23:20:15 +0200
Organization: Dialog Net
Lines: 34
Message-ID: <bm1v2f$gsp$1@absinth.dialog.net.pl>
References: <BBAA26BD.ED08%@poczta.onet.pl> <bm1mdo$fui$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: dial-1770.elblag.dialog.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: absinth.dialog.net.pl 1065648016 17305 62.87.226.234 (8 Oct 2003 21:20:16
GMT)
X-Complaints-To: http://www.dialog.pl/dialog/internet/internet.php?id=41
NNTP-Posting-Date: Wed, 8 Oct 2003 21:20:16 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:23952
Ukryj nagłówki
Użytkownik "slawek" <slawekopty(usun)@gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:bm1mdo$fui$1@inews.gazeta.pl...
>
> Użytkownik "sluchacz" <@poczta.onet.pl> napisał w wiadomości
> news:BBAA26BD.ED08%@poczta.onet.pl...
> > Witam!
> > Gdy na pusty żołądek wypijesz dużą szklankę soku owoców albo zjesz
kawałek
> > czekolady, we krwi pojawia się ogromna ilość cukru. Im dłużej trwa taka
> > sytuacja, tym gorzej dla białek.
"Dlaczego cukier szkodzi?" "Problemy "
> > czy to prawda????
>
> Tak pod warunkiem że jesteś chory na cukrzyce
Nie tylko u chorych na cukrzycę zachodzi glikacja, czyli nieenzymatyczna
glikozylacja białek. Każde podniesienie poziomu cukru po posiłku
węglowodanowym powoduje powstawanie produktów glikacji. Produkty te
rozpadają się po obniżeniu stężenia glukozy, ale nie wszystkie. Zawsze coś
zostanie. Uszkodzone, krótko żyjące białka są utylizowane i zastępowane
nowymi (np. hemoglobina). Gorzej sytuacja wygląda z długo żyjącymi białkami
jak kolagen, krystalina, czy mielina. Tysiące, tysiące posiłków przez długie
lata powoduje, że zmienione przez cukry białka magazynują się, ulegają
sieciowaniu (produkty AEG) i sztywnieniu. Objawem tego są zmarszczki, utrata
elastyczności przez skórę, zaćma, choroby neurologiczne.
Pozdrawiam
Leszek
|