« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-10-08 18:20:50
Temat: Re: Pytanie
Użytkownik "sluchacz" <@poczta.onet.pl> napisał w wiadomości
news:BBAA26BD.ED08%@poczta.onet.pl...
> Witam!
> Gdy na pusty żołądek wypijesz dużą szklankę soku owoców albo zjesz kawałek
> czekolady, we krwi pojawia się ogromna ilość cukru. Im dłużej trwa taka
> sytuacja, tym gorzej dla białek.
> czy to prawda????
Tak pod warunkiem że jesteś chory na cukrzyce
Slawek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2003-10-08 18:40:29
Temat: PytanieWitam!
Gdy na pusty żołądek wypijesz dużą szklankę soku owoców albo zjesz kawałek
czekolady, we krwi pojawia się ogromna ilość cukru. Im dłużej trwa taka
sytuacja, tym gorzej dla białek.
czy to prawda????
Pozdro.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2003-10-08 19:23:34
Temat: Re: Pytanie
Użytkownik "sluchacz" <@poczta.onet.pl> napisał:
> Witam!
> Gdy na pusty żołądek wypijesz dużą szklankę soku owoców albo zjesz kawałek
> czekolady, we krwi pojawia się ogromna ilość cukru. Im dłużej trwa taka
> sytuacja, tym gorzej dla białek.
> czy to prawda????
Tak orzekli _biochemicy z tytułami_ już dość dawno temu :->
Lepiej na goły żolądek zjeść mieszanine bialek i cukrów, lub bialek i
tłuszczów, niż ładować się cukrem.
Poniżej adres do tekstu, ktory powinni przeczytać wszyscy przejadający się
węglami:
http://www.max82.republika.pl/Dieta/20.html
pozdr, Iza
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2003-10-08 21:20:15
Temat: Re: Pytanie
Użytkownik "slawek" <slawekopty(usun)@gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:bm1mdo$fui$1@inews.gazeta.pl...
>
> Użytkownik "sluchacz" <@poczta.onet.pl> napisał w wiadomości
> news:BBAA26BD.ED08%@poczta.onet.pl...
> > Witam!
> > Gdy na pusty żołądek wypijesz dużą szklankę soku owoców albo zjesz
kawałek
> > czekolady, we krwi pojawia się ogromna ilość cukru. Im dłużej trwa taka
> > sytuacja, tym gorzej dla białek.
"Dlaczego cukier szkodzi?" "Problemy "
> > czy to prawda????
>
> Tak pod warunkiem że jesteś chory na cukrzyce
Nie tylko u chorych na cukrzycę zachodzi glikacja, czyli nieenzymatyczna
glikozylacja białek. Każde podniesienie poziomu cukru po posiłku
węglowodanowym powoduje powstawanie produktów glikacji. Produkty te
rozpadają się po obniżeniu stężenia glukozy, ale nie wszystkie. Zawsze coś
zostanie. Uszkodzone, krótko żyjące białka są utylizowane i zastępowane
nowymi (np. hemoglobina). Gorzej sytuacja wygląda z długo żyjącymi białkami
jak kolagen, krystalina, czy mielina. Tysiące, tysiące posiłków przez długie
lata powoduje, że zmienione przez cukry białka magazynują się, ulegają
sieciowaniu (produkty AEG) i sztywnieniu. Objawem tego są zmarszczki, utrata
elastyczności przez skórę, zaćma, choroby neurologiczne.
Pozdrawiam
Leszek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2003-10-08 21:27:00
Temat: Re: Pytanie
Użytkownik "sluchacz" <@poczta.onet.pl> napisał w wiadomości
news:BBAA26BD.ED08%@poczta.onet.pl...
> Witam!
> Gdy na pusty żołądek wypijesz dużą szklankę soku owoców albo zjesz kawałek
> czekolady, we krwi pojawia się ogromna ilość cukru. Im dłużej trwa taka
> sytuacja, tym gorzej dla białek.
> czy to prawda????
http://zywienie.host.sk/artykuly/glikozylacja.php
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |