Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pytanko na sniadanko.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Pytanko na sniadanko.

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 44


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2006-06-04 12:12:18

Temat: Re: Pytanko na sniadanko.
Od: "Bożenka" <b...@s...pw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

"aga" wrote in message
news:1149422362.156488.255220@i39g2000cwa.googlegrou
ps.com...

Nic nie ma nic zdroznego w polaczeniu tych skladnikow. Zwrocilam
jedynie uwage, ze
sa gazotworcze. Posiadaja bowiem sporo cial balastowych. Dla niektorych

osob dosc uciazliwa dolegliwosc. Pzdr.aga


A to już rozumiem, o co Ci chodziło... z poprzedniego postu wynikało
właśnie, że skutki są gdy się połączy brokuła z kalafiorem... A od "majowych
wichur" całkiem dobrze broni herbatka z kopru lub kminku ;)

Bożenka z Wilna :-)
słoneczna miodzio dziewczyna
Strona grupowa - http://kuchenna.host.sk


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2006-06-04 12:29:11

Temat: Re: Pytanko na sniadanko.
Od: medea <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

aga napisał(a):
> Pytanko na sniadanko, bo o tej porze juz mysle, co zrobic na obiad.
> Jak gotujecie mlodego kalafiora?.

Na parze.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2006-06-04 12:43:27

Temat: Re: Pytanko na sniadanko.
Od: "Panslavista" <p...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

"aga" <j...@c...pl> wrote in message
news:1149404333.818527.273090@y43g2000cwc.googlegrou
ps.com...
> Pytanko na sniadanko, bo o tej porze juz mysle, co zrobic na obiad.
> Jak gotujecie mlodego kalafiora?.
> Rozne sa szkoly. Jedna z nich mowi, ze trzeba wylewac
> pierwsza wode i gotowac w nastepnej.
> Troche szkoda mi tych mikro i makro, ktore laduja do zlewu.
> Okazuje sie, ze to jest dla mnie zagadka.
>
> Pozdrawiam, zyczac milej porannej kawy. aga

Na wodzie, ze szczypta sody oczyszczonej - zachowa kolor - wode wylac. Bez
sody kalafior zszarzeje, ale mozna wywar uzyc do gotowania jarzynowej -
wrzucic warzywa, ryz i ugotowac do miekka, Mozna dodac oczyszczone
skrzydelka lub nózki kurze... Na czysto, lub z dobra smietana, duzo
pietruszki i koperku.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2006-06-04 18:53:02

Temat: Re: Pytanko na sniadanko.
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On 3 Jun 2006 23:58:53 -0700, "aga" <j...@c...pl> wrote:

>Pytanko na sniadanko, bo o tej porze juz mysle, co zrobic na obiad.
>Jak gotujecie mlodego kalafiora?.
>Rozne sa szkoly. Jedna z nich mowi, ze trzeba wylewac
>pierwsza wode i gotowac w nastepnej.
>Troche szkoda mi tych mikro i makro, ktore laduja do zlewu.
>Okazuje sie, ze to jest dla mnie zagadka.
>
>Pozdrawiam, zyczac milej porannej kawy. aga


Ugotuj na parze.

pierz
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2006-06-05 05:11:35

Temat: Re: Pytanko na sniadanko.
Od: "Misiek" <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Uzytkownik "Panslavista" <p...@p...onet.pl> napisal w wiadomosci
news:e5ukl9$lk3$1@nemesis.news.tpi.pl...
> "aga" <j...@c...pl> wrote in message
> news:1149404333.818527.273090@y43g2000cwc.googlegrou
ps.com...
> > Pytanko na sniadanko, bo o tej porze juz mysle, co zrobic na obiad.
> > Jak gotujecie mlodego kalafiora?.
> > Rozne sa szkoly. Jedna z nich mowi, ze trzeba wylewac
> > pierwsza wode i gotowac w nastepnej.
> > Troche szkoda mi tych mikro i makro, ktore laduja do zlewu.
> > Okazuje sie, ze to jest dla mnie zagadka.
> >
> > Pozdrawiam, zyczac milej porannej kawy. aga
>
> Na wodzie, ze szczypta sody oczyszczonej - zachowa kolor - wode wylac. Bez
> sody kalafior zszarzeje, ale mozna wywar uzyc do gotowania jarzynowej -
> wrzucic warzywa, ryz i ugotowac do miekka, Mozna dodac oczyszczone
> skrzydelka lub nózki kurze... Na czysto, lub z dobra smietana, duzo
> pietruszki i koperku.

Z ta soda oczyszczona obawial bym sie gotowac zupe potem...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2006-06-05 05:42:30

Temat: Re: Pytanko na sniadanko.
Od: "Panslavista" <p...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


"Misiek" <p...@o...pl> wrote in message
news:e60ees$21e$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Uzytkownik "Panslavista" <p...@p...onet.pl> napisal w wiadomosci
> news:e5ukl9$lk3$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> "aga" <j...@c...pl> wrote in message
>> news:1149404333.818527.273090@y43g2000cwc.googlegrou
ps.com...
>> > Pytanko na sniadanko, bo o tej porze juz mysle, co zrobic na obiad.
>> > Jak gotujecie mlodego kalafiora?.
>> > Rozne sa szkoly. Jedna z nich mowi, ze trzeba wylewac
>> > pierwsza wode i gotowac w nastepnej.
>> > Troche szkoda mi tych mikro i makro, ktore laduja do zlewu.
>> > Okazuje sie, ze to jest dla mnie zagadka.
>> >
>> > Pozdrawiam, zyczac milej porannej kawy. aga
>>
>> Na wodzie, ze szczypta sody oczyszczonej - zachowa kolor - wode wylac.
>> Bez
>> sody kalafior zszarzeje, ale mozna wywar uzyc do gotowania jarzynowej -
>> wrzucic warzywa, ryz i ugotowac do miekka, Mozna dodac oczyszczone
>> skrzydelka lub nózki kurze... Na czysto, lub z dobra smietana, duzo
>> pietruszki i koperku.
>
> Z ta soda oczyszczona obawial bym sie gotowac zupe potem...

Przeczytaj ze zrozumieniem - od "Bez sody"...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2006-06-05 05:56:04

Temat: Re: Pytanko na sniadanko.
Od: "Misiek" <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Uzytkownik "Panslavista" <p...@p...onet.pl> napisal w wiadomosci
news:e60g8o$69u$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> "Misiek" <p...@o...pl> wrote in message
> news:e60ees$21e$1@atlantis.news.tpi.pl...
> >
> > Uzytkownik "Panslavista" <p...@p...onet.pl> napisal w
wiadomosci
> > news:e5ukl9$lk3$1@nemesis.news.tpi.pl...
> >> "aga" <j...@c...pl> wrote in message
> >> news:1149404333.818527.273090@y43g2000cwc.googlegrou
ps.com...
> >> > Pytanko na sniadanko, bo o tej porze juz mysle, co zrobic na obiad.
> >> > Jak gotujecie mlodego kalafiora?.
> >> > Rozne sa szkoly. Jedna z nich mowi, ze trzeba wylewac
> >> > pierwsza wode i gotowac w nastepnej.
> >> > Troche szkoda mi tych mikro i makro, ktore laduja do zlewu.
> >> > Okazuje sie, ze to jest dla mnie zagadka.
> >> >
> >> > Pozdrawiam, zyczac milej porannej kawy. aga
> >>
> >> Na wodzie, ze szczypta sody oczyszczonej - zachowa kolor - wode wylac.
> >> Bez
> >> sody kalafior zszarzeje, ale mozna wywar uzyc do gotowania jarzynowej -
> >> wrzucic warzywa, ryz i ugotowac do miekka, Mozna dodac oczyszczone
> >> skrzydelka lub nózki kurze... Na czysto, lub z dobra smietana, duzo
> >> pietruszki i koperku.
> >
> > Z ta soda oczyszczona obawial bym sie gotowac zupe potem...
>
> Przeczytaj ze zrozumieniem - od "Bez sody"...

1. nigdy nie zdarzylo Ci sie stracic watku?
2. zwracam honor... napisales ze jak sie bez sody gotuje to m,ozna potem
uzyc...
3. jednak moje pytanie bylo (zawolaowane) co zrobic z ta woda (wywarem?)
kiedy dodamy jednak sody

4. czesto gesto czytalem zeby na "wywarze" po gotowaniu ziemniakow ugotowac
wlasnie zupe. Pomysl ze wszech miar godzien polecenia, bo w tej "wodzie"
zostaje sporo cennych makro, mikro (itp) elementow (celowo nie pisze o
witam,inach gdyz obrobka w taj wysokiej temperaturze spora ilosc witamin
niszczy)
Tyle ze ta metyoda jest w Polsce... bardzo malo powszechna (zreszta
gotowanie na parze rowniez malo popularne).

Swoja droga zadam tu pytanko (zeby nie rozpoczynac nowego, podobnego watku)
Jak szacowne gremium gotuje takie niby prozaiczne warzywo jak ziemniaki ?
(kiedys gdzies nawiasem mowiac przeczytalem ze ziemniaki, marchewka,
pietruszka to nie warzywa a owoce... mialo to ponoc cos wspolnego z
przepisami Unii Europejskiej ale nie pamietam o co dokladniej tam
chodzilo... dla mnie t o sa warzywa... chyba ze przepisy mowia inaczej heh)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2006-06-05 06:27:27

Temat: Re: Pytanko na sniadanko.
Od: "Panslavista" <p...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


"Misiek" <p...@o...pl> wrote in message
news:e60h2a$8e3$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Uzytkownik "Panslavista" <p...@p...onet.pl> napisal w wiadomosci
> news:e60g8o$69u$1@atlantis.news.tpi.pl...
>>
>> "Misiek" <p...@o...pl> wrote in message
>> news:e60ees$21e$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> >
>> > Uzytkownik "Panslavista" <p...@p...onet.pl> napisal w
> wiadomosci
>> > news:e5ukl9$lk3$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> >> "aga" <j...@c...pl> wrote in message
>> >> news:1149404333.818527.273090@y43g2000cwc.googlegrou
ps.com...
>> >> > Pytanko na sniadanko, bo o tej porze juz mysle, co zrobic na obiad.
>> >> > Jak gotujecie mlodego kalafiora?.
>> >> > Rozne sa szkoly. Jedna z nich mowi, ze trzeba wylewac
>> >> > pierwsza wode i gotowac w nastepnej.
>> >> > Troche szkoda mi tych mikro i makro, ktore laduja do zlewu.
>> >> > Okazuje sie, ze to jest dla mnie zagadka.
>> >> >
>> >> > Pozdrawiam, zyczac milej porannej kawy. aga
>> >>
>> >> Na wodzie, ze szczypta sody oczyszczonej - zachowa kolor - wode wylac.
>> >> Bez
>> >> sody kalafior zszarzeje, ale mozna wywar uzyc do gotowania
>> >> jarzynowej -
>> >> wrzucic warzywa, ryz i ugotowac do miekka, Mozna dodac oczyszczone
>> >> skrzydelka lub nózki kurze... Na czysto, lub z dobra smietana, duzo
>> >> pietruszki i koperku.
>> >
>> > Z ta soda oczyszczona obawial bym sie gotowac zupe potem...
>>
>> Przeczytaj ze zrozumieniem - od "Bez sody"...
>
> 1. nigdy nie zdarzylo Ci sie stracic watku?
> 2. zwracam honor... napisales ze jak sie bez sody gotuje to m,ozna potem
> uzyc...
> 3. jednak moje pytanie bylo (zawolaowane) co zrobic z ta woda (wywarem?)
> kiedy dodamy jednak sody.

Nie bylo zawoalowane, ale nie uznalem stosowne tlumaczyc jeszcze raz tego,
co napisalem.
>
> 4. czesto gesto czytalem zeby na "wywarze" po gotowaniu ziemniakow
> ugotowac
> wlasnie zupe. Pomysl ze wszech miar godzien polecenia, bo w tej "wodzie"
> zostaje sporo cennych makro, mikro (itp) elementow (celowo nie pisze o
> witam,inach gdyz obrobka w taj wysokiej temperaturze spora ilosc witamin
> niszczy)
> Tyle ze ta metyoda jest w Polsce... bardzo malo powszechna (zreszta
> gotowanie na parze rowniez malo popularne).
>
> Swoja droga zadam tu pytanko (zeby nie rozpoczynac nowego, podobnego
> watku)
> Jak szacowne gremium gotuje takie niby prozaiczne warzywo jak ziemniaki ?
> (kiedys gdzies nawiasem mowiac przeczytalem ze ziemniaki, marchewka,
> pietruszka to nie warzywa a owoce... mialo to ponoc cos wspolnego z
> przepisami Unii Europejskiej ale nie pamietam o co dokladniej tam
> chodzilo... dla mnie t o sa warzywa... chyba ze przepisy mowia inaczej
> heh)

Mlode ziemniaki maja bardzo duzo solaniny - mocnej trucizny (stare - w
miejscach pozielenialych). Nie powinno sie uzywac wywaru na baze zupy... Ale
do zupy mozna dawac mlode ziemniaki, w koncu jest ich o wiele mniej.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2006-06-05 08:05:17

Temat: Re: Pytanko na sniadanko.
Od: "aga" <j...@c...pl> szukaj wiadomości tego autora


Krysia Thompson napisał(a):
> On 3 Jun 2006 23:58:53 -0700, "aga" <j...@c...pl> wrote:
>
> >Pytanko na sniadanko, bo o tej porze juz mysle, co zrobic na obiad.
> >Jak gotujecie mlodego kalafiora?.
> >Rozne sa szkoly. Jedna z nich mowi, ze trzeba wylewac
> >pierwsza wode i gotowac w nastepnej.
> >Troche szkoda mi tych mikro i makro, ktore laduja do zlewu.
> >Okazuje sie, ze to jest dla mnie zagadka.
> >
> >Pozdrawiam, zyczac milej porannej kawy. aga
>
>
> Ugotuj na parze.
>
> pierz
> K.T. - starannie opakowana











Dzieki za pomysly. Kalafior mlody jest pedzony nie organicznie i
dlatego mialam watpliwosci z ta woda. Choc sam w sobie ma wiele cennych
zywieniowo i smakowo zalet.
Ugotowalam go w krotkiej wodzie z dodatkiem listka laurowego, ziela
angielskiego,
kostki bulionowej(z oliwa z oliwek i ziolami),kminku, skorki od jablka,
odrobina soli i cukru.
Ale ze wzgledu na moje watpliwosci co do "mlodosci", wode niestety
wylalam.
Polalam bulka tarta na maselku. Mnie to smakowalo i o dziwo przezylam.
Pozdrawiam aga.-

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


20. Data: 2006-06-05 08:42:47

Temat: Re: Pytanko na sniadanko.
Od: "czeremcha" <c...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora


aga napisał(a):

> Dzieki za pomysly. Kalafior mlody jest pedzony nie organicznie i
> dlatego mialam watpliwosci z ta woda. Choc sam w sobie ma wiele cennych
> zywieniowo i smakowo zalet.
> Ugotowalam go w krotkiej wodzie z dodatkiem listka laurowego, ziela
> angielskiego,
> kostki bulionowej(z oliwa z oliwek i ziolami),kminku, skorki od jablka,
> odrobina soli i cukru.

Hmm... Zalety smakowe przy tej ilości dodatków... Zostało choć
trochę miejsca na smak kalafiora? ;-)

Ania

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3 ... 5


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

dobra wiadomość dla niezamożnych miłośników marmite
Nes tea
Przepis na sos do carpaccio. Potrzebny na gwałt.
gotujemy słoną wodę na makaron, czy dosalamy wrzątek?
Godne polecenia tajskie restauracje w W-wie?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »