Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!
atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Misiek" <p...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pytanko na sniadanko.
Date: Mon, 5 Jun 2006 07:56:04 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 53
Message-ID: <e60h2a$8e3$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <1...@y...googlegroups.com>
<e5ukl9$lk3$1@nemesis.news.tpi.pl> <e60ees$21e$1@atlantis.news.tpi.pl>
<e60g8o$69u$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: eln162.internetdsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-1"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1149486986 8643 83.15.147.162 (5 Jun 2006 05:56:26 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 5 Jun 2006 05:56:26 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1807
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1807
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:270138
Ukryj nagłówki
Uzytkownik "Panslavista" <p...@p...onet.pl> napisal w wiadomosci
news:e60g8o$69u$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> "Misiek" <p...@o...pl> wrote in message
> news:e60ees$21e$1@atlantis.news.tpi.pl...
> >
> > Uzytkownik "Panslavista" <p...@p...onet.pl> napisal w
wiadomosci
> > news:e5ukl9$lk3$1@nemesis.news.tpi.pl...
> >> "aga" <j...@c...pl> wrote in message
> >> news:1149404333.818527.273090@y43g2000cwc.googlegrou
ps.com...
> >> > Pytanko na sniadanko, bo o tej porze juz mysle, co zrobic na obiad.
> >> > Jak gotujecie mlodego kalafiora?.
> >> > Rozne sa szkoly. Jedna z nich mowi, ze trzeba wylewac
> >> > pierwsza wode i gotowac w nastepnej.
> >> > Troche szkoda mi tych mikro i makro, ktore laduja do zlewu.
> >> > Okazuje sie, ze to jest dla mnie zagadka.
> >> >
> >> > Pozdrawiam, zyczac milej porannej kawy. aga
> >>
> >> Na wodzie, ze szczypta sody oczyszczonej - zachowa kolor - wode wylac.
> >> Bez
> >> sody kalafior zszarzeje, ale mozna wywar uzyc do gotowania jarzynowej -
> >> wrzucic warzywa, ryz i ugotowac do miekka, Mozna dodac oczyszczone
> >> skrzydelka lub nózki kurze... Na czysto, lub z dobra smietana, duzo
> >> pietruszki i koperku.
> >
> > Z ta soda oczyszczona obawial bym sie gotowac zupe potem...
>
> Przeczytaj ze zrozumieniem - od "Bez sody"...
1. nigdy nie zdarzylo Ci sie stracic watku?
2. zwracam honor... napisales ze jak sie bez sody gotuje to m,ozna potem
uzyc...
3. jednak moje pytanie bylo (zawolaowane) co zrobic z ta woda (wywarem?)
kiedy dodamy jednak sody
4. czesto gesto czytalem zeby na "wywarze" po gotowaniu ziemniakow ugotowac
wlasnie zupe. Pomysl ze wszech miar godzien polecenia, bo w tej "wodzie"
zostaje sporo cennych makro, mikro (itp) elementow (celowo nie pisze o
witam,inach gdyz obrobka w taj wysokiej temperaturze spora ilosc witamin
niszczy)
Tyle ze ta metyoda jest w Polsce... bardzo malo powszechna (zreszta
gotowanie na parze rowniez malo popularne).
Swoja droga zadam tu pytanko (zeby nie rozpoczynac nowego, podobnego watku)
Jak szacowne gremium gotuje takie niby prozaiczne warzywo jak ziemniaki ?
(kiedys gdzies nawiasem mowiac przeczytalem ze ziemniaki, marchewka,
pietruszka to nie warzywa a owoce... mialo to ponoc cos wspolnego z
przepisami Unii Europejskiej ale nie pamietam o co dokladniej tam
chodzilo... dla mnie t o sa warzywa... chyba ze przepisy mowia inaczej heh)
|