« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-09-16 22:03:45
Temat: PyzyPysk dziekuje ze sie choc zainteresowales ale szkoda ze ciagle nie mam
przepisu na pyzy.A moze ktos bedzie mniej leniwy niz Ty albo bedzie mial
prostszy i krotszy przepis i to byloby wspaniale.Magdalena Dz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-09-17 01:22:09
Temat: Re: Pyzy
Pyzy drożdżowe gotowane na parze
Kuchnia poznańska.
Robimy je tak:
ok pol szklanki mleka podgrza aby bylo letnie (nie wiecej niz 30 C)
rozpuscic w nim lyzeczke do poltora drozdzy. Wlewamy to do garnuszka
wsypujemy make szczypte soli wbijamy jajo i zarabiamym Maki powinno byc
tyle, aby wyszkla konsystencja ciasta gestszego niz na nalesniki (powinno
ciagnac sie). Odstawiamy ciasto na ok 15 min do pol godziny w garnuszku, po
czym ciasto na stolnice. Szybko zarabiamy, rozwalkowujemy na grubosc ok 1 cm
i szklanka (lub czyms mniejszym) wyciskamy krazki. Im mniejsze krazki tym
lepsze pyzy, ale to kwestia gustu. Gotujemy wode w garnku i na parze pyzy.
W IKEA sa takie fajne urzadzenia, co zastepuja gaze na garnku. Pyzy te moga
byc rowniez na slodko - do srodka trzeba wrzucic np marmolade, sliwke lub
dokolwiek innego co przyjdzie do glowy. Do pyz tradycyjnych nalezy podac
miesko duszone w sosie wlasnym (najlepsza cielecina lub wolowina). Jako
jarzynke obowiazkowo nalezy podac kapuste czerwona (niebieska przez
niektorych uwazana) zasmazana na gesto. Kapusta powinna miec posmak slodko -
kwasny (bardziej kwasny). W oryginale do niej wrzuca sie m in. rodzynki
(daja slodycz), jablka (daja kwasek),
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-17 07:39:50
Temat: Re: Pyzy
"Pysk" <y...@y...com> wrote in message
news:fsSw5.118$9Ht.5046505@news.randori.com...
>
> Pyzy drożdżowe gotowane na parze
> Kuchnia poznańska.
HA,
nieporozumienie jak myślę :-)
zresztą jedno z moich ulubionych :-)
Magda pytała o pyzy z mięsem - w Poznaniu nazywacie to chyba kluskami
ziemniaczanymi :-)
u nas na Wasze pyzy mówimy różnie - np. kluski na parze lub parowce :-)
Magdo - wypróbuj ten przepis "Poznańskie pyzy" są także doskonałe (ale to
nie to samo...)
pozdrawiam serdecznie
M
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |