Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pyzy

Grupy

Szukaj w grupach

 

Pyzy

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-09-16 22:03:45

Temat: Pyzy
Od: "Magdalena Dz." <m...@h...com> szukaj wiadomości tego autora

Pysk dziekuje ze sie choc zainteresowales ale szkoda ze ciagle nie mam
przepisu na pyzy.A moze ktos bedzie mniej leniwy niz Ty albo bedzie mial
prostszy i krotszy przepis i to byloby wspaniale.Magdalena Dz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-09-17 01:22:09

Temat: Re: Pyzy
Od: "Pysk" <y...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Pyzy drożdżowe gotowane na parze
Kuchnia poznańska.
Robimy je tak:
ok pol szklanki mleka podgrza aby bylo letnie (nie wiecej niz 30 C)
rozpuscic w nim lyzeczke do poltora drozdzy. Wlewamy to do garnuszka
wsypujemy make szczypte soli wbijamy jajo i zarabiamym Maki powinno byc
tyle, aby wyszkla konsystencja ciasta gestszego niz na nalesniki (powinno
ciagnac sie). Odstawiamy ciasto na ok 15 min do pol godziny w garnuszku, po
czym ciasto na stolnice. Szybko zarabiamy, rozwalkowujemy na grubosc ok 1 cm
i szklanka (lub czyms mniejszym) wyciskamy krazki. Im mniejsze krazki tym
lepsze pyzy, ale to kwestia gustu. Gotujemy wode w garnku i na parze pyzy.
W IKEA sa takie fajne urzadzenia, co zastepuja gaze na garnku. Pyzy te moga
byc rowniez na slodko - do srodka trzeba wrzucic np marmolade, sliwke lub
dokolwiek innego co przyjdzie do glowy. Do pyz tradycyjnych nalezy podac
miesko duszone w sosie wlasnym (najlepsza cielecina lub wolowina). Jako
jarzynke obowiazkowo nalezy podac kapuste czerwona (niebieska przez
niektorych uwazana) zasmazana na gesto. Kapusta powinna miec posmak slodko -
kwasny (bardziej kwasny). W oryginale do niej wrzuca sie m in. rodzynki
(daja slodycz), jablka (daja kwasek),



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-09-17 07:39:50

Temat: Re: Pyzy
Od: "Michal Andruszkiewicz" <m...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Pysk" <y...@y...com> wrote in message
news:fsSw5.118$9Ht.5046505@news.randori.com...
>
> Pyzy drożdżowe gotowane na parze
> Kuchnia poznańska.

HA,
nieporozumienie jak myślę :-)
zresztą jedno z moich ulubionych :-)


Magda pytała o pyzy z mięsem - w Poznaniu nazywacie to chyba kluskami
ziemniaczanymi :-)
u nas na Wasze pyzy mówimy różnie - np. kluski na parze lub parowce :-)


Magdo - wypróbuj ten przepis "Poznańskie pyzy" są także doskonałe (ale to
nie to samo...)

pozdrawiam serdecznie

M


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Marynowanie grzybow
ROZNICA
Kuchenka siemensa
Pyzy
Dostalem w sowije rece ksiazke kucharska z 1935 roku

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »