Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news1.ebone.net!news.ebone.net!sunqbc.risq.
qc.ca!cyclone2.usenetserver.com!news-out.usenetserver.com!newsfeeder.randori.co
m!news.randori.com!not-for-mail
From: "Pysk" <y...@y...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <3...@h...com>
Subject: Re: Pyzy
Lines: 23
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 4.72.3155.0
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V4.72.3155.0
Message-ID: <fsSw5.118$9Ht.5046505@news.randori.com>
Organization: Information Highway.com Inc. -- http://www.ihiway.com
Date: Sat, 16 Sep 2000 18:22:09 -0700
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:33957
Ukryj nagłówki
Pyzy drożdżowe gotowane na parze
Kuchnia poznańska.
Robimy je tak:
ok pol szklanki mleka podgrza aby bylo letnie (nie wiecej niz 30 C)
rozpuscic w nim lyzeczke do poltora drozdzy. Wlewamy to do garnuszka
wsypujemy make szczypte soli wbijamy jajo i zarabiamym Maki powinno byc
tyle, aby wyszkla konsystencja ciasta gestszego niz na nalesniki (powinno
ciagnac sie). Odstawiamy ciasto na ok 15 min do pol godziny w garnuszku, po
czym ciasto na stolnice. Szybko zarabiamy, rozwalkowujemy na grubosc ok 1 cm
i szklanka (lub czyms mniejszym) wyciskamy krazki. Im mniejsze krazki tym
lepsze pyzy, ale to kwestia gustu. Gotujemy wode w garnku i na parze pyzy.
W IKEA sa takie fajne urzadzenia, co zastepuja gaze na garnku. Pyzy te moga
byc rowniez na slodko - do srodka trzeba wrzucic np marmolade, sliwke lub
dokolwiek innego co przyjdzie do glowy. Do pyz tradycyjnych nalezy podac
miesko duszone w sosie wlasnym (najlepsza cielecina lub wolowina). Jako
jarzynke obowiazkowo nalezy podac kapuste czerwona (niebieska przez
niektorych uwazana) zasmazana na gesto. Kapusta powinna miec posmak slodko -
kwasny (bardziej kwasny). W oryginale do niej wrzuca sie m in. rodzynki
(daja slodycz), jablka (daja kwasek),
|