Data: 2000-09-17 01:22:09
Temat: Re: Pyzy
Od: "Pysk" <y...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Pyzy drożdżowe gotowane na parze
Kuchnia poznańska.
Robimy je tak:
ok pol szklanki mleka podgrza aby bylo letnie (nie wiecej niz 30 C)
rozpuscic w nim lyzeczke do poltora drozdzy. Wlewamy to do garnuszka
wsypujemy make szczypte soli wbijamy jajo i zarabiamym Maki powinno byc
tyle, aby wyszkla konsystencja ciasta gestszego niz na nalesniki (powinno
ciagnac sie). Odstawiamy ciasto na ok 15 min do pol godziny w garnuszku, po
czym ciasto na stolnice. Szybko zarabiamy, rozwalkowujemy na grubosc ok 1 cm
i szklanka (lub czyms mniejszym) wyciskamy krazki. Im mniejsze krazki tym
lepsze pyzy, ale to kwestia gustu. Gotujemy wode w garnku i na parze pyzy.
W IKEA sa takie fajne urzadzenia, co zastepuja gaze na garnku. Pyzy te moga
byc rowniez na slodko - do srodka trzeba wrzucic np marmolade, sliwke lub
dokolwiek innego co przyjdzie do glowy. Do pyz tradycyjnych nalezy podac
miesko duszone w sosie wlasnym (najlepsza cielecina lub wolowina). Jako
jarzynke obowiazkowo nalezy podac kapuste czerwona (niebieska przez
niektorych uwazana) zasmazana na gesto. Kapusta powinna miec posmak slodko -
kwasny (bardziej kwasny). W oryginale do niej wrzuca sie m in. rodzynki
(daja slodycz), jablka (daja kwasek),
|