« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2011-11-15 19:55:58
Temat: Re: Pyzy - jestem zagubionaW dniu 2011-11-15 20:04, Paulinka pisze:
>>>> Zna ktoś SPRAWDZONY i dobry przepis na pyzy lub kluski śląskie?
>>>
>>> Ale czy to mają być prawdziwe polskie pyzy?
>>
>> Pytająca rozważa też kluski śląskie. Może chodzi o jakieś ziomkowstwa?
>
> A może po prostu chodzi o cepeliny? Wszystko by się zgadzało.
Nadlatujące z zachodu nad Śląsk? ;)
--
Pozdrawiam - Aicha
http://wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2011-11-15 19:58:20
Temat: Re: Pyzy - jestem zagubionaAicha pisze:
> W dniu 2011-11-15 20:04, Paulinka pisze:
>
>>>>> Zna ktoś SPRAWDZONY i dobry przepis na pyzy lub kluski śląskie?
>>>>
>>>> Ale czy to mają być prawdziwe polskie pyzy?
>>>
>>> Pytająca rozważa też kluski śląskie. Może chodzi o jakieś ziomkowstwa?
>>
>> A może po prostu chodzi o cepeliny? Wszystko by się zgadzało.
>
> Nadlatujące z zachodu nad Śląsk? ;)
Właśnie te :P
--
Paulinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2011-11-15 21:27:34
Temat: Re: Pyzy - jestem zagubiona
Użytkownik "Paulinka" <p...@w...pl> napisał w
wiadomości news:j9ug92$3hh$25@node2.news.atman.pl...
> Aicha pisze:
>> W dniu 2011-11-15 20:04, Paulinka pisze:
>>
>>>>>> Zna ktoś SPRAWDZONY i dobry przepis na pyzy lub kluski śląskie?
>>>>>
>>>>> Ale czy to mają być prawdziwe polskie pyzy?
>>>>
>>>> Pytająca rozważa też kluski śląskie. Może chodzi o jakieś ziomkowstwa?
>>>
>>> A może po prostu chodzi o cepeliny? Wszystko by się zgadzało.
>>
>> Nadlatujące z zachodu nad Śląsk? ;)
>
> Właśnie te :P
Błagam, nie mieszajcie pyz i zepelinów (cepelinów, morduni itp).
To są DWIE RÓŻNE POTRAWY, podobnie robione ale różne!
pozdr
Stefan
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2011-11-15 21:42:01
Temat: Re: Pyzy - jestem zagubionaVlodek wrote:
> mięsnym farszem zrobionym wedle
> swojego uznania
Jak to się robi?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2011-11-15 22:47:12
Temat: Re: Pyzy - jestem zagubionaW dniu 2011-11-15 22:27, Stefan pisze:
>>>>>>> Zna ktoś SPRAWDZONY i dobry przepis na pyzy lub kluski śląskie?
>>>>>>
>>>>>> Ale czy to mają być prawdziwe polskie pyzy?
>>>>>
>>>>> Pytająca rozważa też kluski śląskie. Może chodzi o jakieś ziomkowstwa?
>>>>
>>>> A może po prostu chodzi o cepeliny? Wszystko by się zgadzało.
>>>
>>> Nadlatujące z zachodu nad Śląsk? ;)
>>
>> Właśnie te :P
>
> Błagam, nie mieszajcie pyz i zepelinów (cepelinów, morduni itp).
> To są DWIE RÓŻNE POTRAWY, podobnie robione ale różne!
My nie mieszamy. My się odnosimy do jednej z gorących archiwalnych
dyskusji o wyższości świąt :)
--
Pozdrawiam - Aicha
http://wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2011-11-16 05:18:37
Temat: Re: Pyzy - jestem zagubionaOn 15 Lis, 20:10, "Stefan" <s...@o...pl> wrote:
> przypieczoną śmietaną na lekko złoty kolor. Ludzie!!! Boże!!! daj mi to
> zjeść jeszcze raz!. Próbowałem wiele razy zrobić taką "polewkę" ale
> nici:((((
Stefanie, można to zrobić, ale z prawdziwej, wiejskiej śmietany,
bardzo tłustej, do której jeszcze należy dodać trochę masła.
W młodości coś takiego zdarzało mi się jeść w domu, polewane tym były
kluski, typu pyzy, kopytka. Ale nie bywało to często, jako że śmietana
do tej 'polewki' musi być naprawdę specjalna, tłusta i świeża.
Najlepiej wychodziło to ze słodkiej śmietany.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2011-11-16 08:11:06
Temat: Re: Pyzy - jestem zagubiona> Znaczy, o kluski śląskie :)
Fakt, tak głodny byłem, ze jak pyzy przeczytałem to sie rozmarzyłem...:)
R
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2011-11-16 11:21:49
Temat: Re: Pyzy - jestem zagubionaJak czytam, to wydaje mi się, że to takie proste!
Spróbuję, a nóż się uda i zostanę pozytywnie zakręcona!
A tak przy okazji - zamraża się po ugotowaniu, czy przed?
Elka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2011-11-16 11:44:02
Temat: Re: Pyzy - jestem zagubionaW dniu 2011-11-16 12:21, Elka pisze:
> Jak czytam, to wydaje mi się, że to takie proste!
> Spróbuję, a nóż się uda i zostanę pozytywnie zakręcona!
>
> A tak przy okazji - zamraża się po ugotowaniu, czy przed?
Po. Tylko trzeba je lekko olejem potraktować i najlepiej mrozić
poukładane na szmatce, żeby się nie posklejały. Jak zamarzną, można
przełożyć do worka albo pojemnika.
Pozdry,
MW
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2011-11-16 11:45:38
Temat: Re: Pyzy - jestem zagubionaA jak masz jeszcze jakieś wątpliwości, to tu masz film:
http://www.youtube.com/watch?v=4Gb8GHcPjyc
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |