« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-05-07 17:43:31
Temat: Rafaello wg sassanach!...pomozcie zgubilam gdzies przepis a obiecalam kumpeli ze go jutro zrobie !
Grzebalam w archiwum ale cos mi nie wychodzi i wcale nie moge go tam
znalesc! Moze ktos ma i moze mi podac. Bede bardzo wdzieczna.
Pozdrawiam Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-05-07 18:15:38
Temat: Re: Rafaello wg sassanach!"Kasia" <k...@r...net.eu.org> wrote:
>....pomozcie zgubilam gdzies przepis a obiecalam kumpeli ze go jutro zrobie !
>Grzebalam w archiwum ale cos mi nie wychodzi i wcale nie moge go tam
>znalesc! Moze ktos ma i moze mi podac. Bede bardzo wdzieczna.
>
Sassanach zaprzeczala jakoby byla autorka......ale wychwalala
tort...autor nieznany blizej
Mysle ze chodzi o ten przepis
TORT RAFAELLO
1. BISZKOPT
> 5 bialek
> 5 zoltek
> 2/3 szklanki cukru
> 1 i 1/4 szklanki maki
> Rozgrzac piec do 180C/350F. Tortownice wysmarowac maslem i wysypac > maka, nie
bulka tarta. > Ubic mikserem bialka, i gdy srednio ubite, dodac po trosze 2/3
szklanki > cukru, ciagle ubijajac, az beda lsniace i geste, jak krem. Ciagle
ubijajac, > dodawac po jednym zoltku, miksujac 10 sekund pomiedzy. Dodac make i >
delikatnie wymieszac za pomoca lyzki, czy reka, juz bez miksera. Przelac > do formy,
piec az zloty i troszke zacznie odstawac od brzegow. Sprawdzic > patyczkiem.
2. MASA
1 litr Smietany 30 % (wystarczy 1/2 litra)
25 dkg bialej czekolady
Smietanfix (lub inny usztywniacz)
wiórki kokosowe
Biszkopt przekroic, jedna czesc pokruszyc. Czekolade
rozpuscic (w garnuszku na parze) i dodac 20 ml smietany. Reszte
smietany ubic ze smietanfixem, dodac do niej rozpuszczona czekolade i
pokruszony biszkopt. Mase wylac na druga czesc biszkoptu,
posypac wiórkami kokosowymi i wstawic do lodówki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-08 10:58:14
Temat: Re: Rafaello wg sassanach!Oj nie to bylo ciasto na kruchym spodzie i przykryte tez ciastem ktore po
uprzednim zamrozeniu zcieralo sie na tartce a w srodek wkladalo sie kokos i
smietanke 30% tylko ile czego to nie pamietam i w tym problem....
Pozdrawiam Kasia
Użytkownik "AgataW" <a...@g...com.pl> napisał w wiadomości
news:ab957h$a0$1@news.tpi.pl...
> "Kasia" <k...@r...net.eu.org> wrote:
>
> >....pomozcie zgubilam gdzies przepis a obiecalam kumpeli ze go jutro
zrobie !
> >Grzebalam w archiwum ale cos mi nie wychodzi i wcale nie moge go tam
> >znalesc! Moze ktos ma i moze mi podac. Bede bardzo wdzieczna.
> >
>
> Sassanach zaprzeczala jakoby byla autorka......ale wychwalala
> tort...autor nieznany blizej
>
> Mysle ze chodzi o ten przepis
>
> TORT RAFAELLO
>
> 1. BISZKOPT
> > 5 bialek
> > 5 zoltek
> > 2/3 szklanki cukru
> > 1 i 1/4 szklanki maki
> > Rozgrzac piec do 180C/350F. Tortownice wysmarowac maslem i wysypac >
maka, nie bulka tarta. > Ubic mikserem bialka, i gdy srednio ubite, dodac po
trosze 2/3 szklanki > cukru, ciagle ubijajac, az beda lsniace i geste, jak
krem. Ciagle ubijajac, > dodawac po jednym zoltku, miksujac 10 sekund
pomiedzy. Dodac make i > delikatnie wymieszac za pomoca lyzki, czy reka, juz
bez miksera. Przelac > do formy, piec az zloty i troszke zacznie odstawac od
brzegow. Sprawdzic > patyczkiem.
>
> 2. MASA
> 1 litr Smietany 30 % (wystarczy 1/2 litra)
> 25 dkg bialej czekolady
> Smietanfix (lub inny usztywniacz)
> wiórki kokosowe
> Biszkopt przekroic, jedna czesc pokruszyc. Czekolade
> rozpuscic (w garnuszku na parze) i dodac 20 ml smietany. Reszte
> smietany ubic ze smietanfixem, dodac do niej rozpuszczona czekolade i
> pokruszony biszkopt. Mase wylac na druga czesc biszkoptu,
> posypac wiórkami kokosowymi i wstawic do lodówki.
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-09 20:11:05
Temat: Re: Rafaello wg sassanach!
RAFAELLO
Składniki:
1 biszkopt
2 paczki "Śnieżki"
2 paczki wiórków kokosowych (razem 200 g)
2-3 białe czekolady
1 paczka płatków migdałowych (lub startych migdałów) - 100 g
Przepis:
Śnieżki ubić z mlekiem. Czekoladę stopić i po lekkim przestudzeniu dodać do
ubitej śmietany. Do masy dodać 1 ? paczki wiórków oraz migdały.
Masę wylać na biszkopt włożony do formy, posypać pozostałymi wiórkami i
wstawić do lodówki.
Wskazówki i uwagi:
Rafaello najlepsze jest następnego dnia.
Nadesłał(a): Rena , dnia: 2001-02-02
Źródło / autor: gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor:"damen"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-10 19:48:55
Temat: Re: Rafaello wg sassanach!Wielkie dzieki za przepisy ale nie o tort mi chodzilo.......a swoja droga
ten przepisik ktorego poszukiwalam juz mi sie znalazl...
Pozdrawiam Kasia
Użytkownik "Rena" <r...@p...pl> napisał w wiadomości
news:abektj$1llk$1@pingwin.acn.pl...
>
> RAFAELLO
>
> Składniki:
>
> 1 biszkopt
> 2 paczki "Śnieżki"
> 2 paczki wiórków kokosowych (razem 200 g)
> 2-3 białe czekolady
> 1 paczka płatków migdałowych (lub startych migdałów) - 100 g
> Przepis:
> Śnieżki ubić z mlekiem. Czekoladę stopić i po lekkim przestudzeniu dodać
do
> ubitej śmietany. Do masy dodać 1 ? paczki wiórków oraz migdały.
> Masę wylać na biszkopt włożony do formy, posypać pozostałymi wiórkami i
> wstawić do lodówki.
> Wskazówki i uwagi:
> Rafaello najlepsze jest następnego dnia.
> Nadesłał(a): Rena , dnia: 2001-02-02
> Źródło / autor: gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor:"damen"
>
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-10 19:58:26
Temat: Re: Rafaello wg sassanach!Użytkownik Kasia <k...@r...net.eu.org> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisała:
> ten przepisik ktorego poszukiwalam juz mi sie znalazl...
To moze podasz go na grupie? Wydaje mi sie, ze takiego jeszcze tu nie bylo.
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |