Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.nask.pl!news.us.edu.pl!newsfeed.silweb.pl!news.onet.pl!n
ot-for-mail
From: "Kasia" <k...@r...net.eu.org>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Rafaello wg sassanach!
Date: Wed, 8 May 2002 12:58:14 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 50
Sender: k...@p...onet.pl@pn110.lublin.sdi.tpnet.pl
Message-ID: <abb0fj$ad$1@news.onet.pl>
References: <ab93rf$rbd$1@news.onet.pl> <ab957h$a0$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pn110.lublin.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 1020855603 333 217.97.33.110 (8 May 2002 11:00:03 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 8 May 2002 11:00:03 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:107148
Ukryj nagłówki
Oj nie to bylo ciasto na kruchym spodzie i przykryte tez ciastem ktore po
uprzednim zamrozeniu zcieralo sie na tartce a w srodek wkladalo sie kokos i
smietanke 30% tylko ile czego to nie pamietam i w tym problem....
Pozdrawiam Kasia
Użytkownik "AgataW" <a...@g...com.pl> napisał w wiadomości
news:ab957h$a0$1@news.tpi.pl...
> "Kasia" <k...@r...net.eu.org> wrote:
>
> >....pomozcie zgubilam gdzies przepis a obiecalam kumpeli ze go jutro
zrobie !
> >Grzebalam w archiwum ale cos mi nie wychodzi i wcale nie moge go tam
> >znalesc! Moze ktos ma i moze mi podac. Bede bardzo wdzieczna.
> >
>
> Sassanach zaprzeczala jakoby byla autorka......ale wychwalala
> tort...autor nieznany blizej
>
> Mysle ze chodzi o ten przepis
>
> TORT RAFAELLO
>
> 1. BISZKOPT
> > 5 bialek
> > 5 zoltek
> > 2/3 szklanki cukru
> > 1 i 1/4 szklanki maki
> > Rozgrzac piec do 180C/350F. Tortownice wysmarowac maslem i wysypac >
maka, nie bulka tarta. > Ubic mikserem bialka, i gdy srednio ubite, dodac po
trosze 2/3 szklanki > cukru, ciagle ubijajac, az beda lsniace i geste, jak
krem. Ciagle ubijajac, > dodawac po jednym zoltku, miksujac 10 sekund
pomiedzy. Dodac make i > delikatnie wymieszac za pomoca lyzki, czy reka, juz
bez miksera. Przelac > do formy, piec az zloty i troszke zacznie odstawac od
brzegow. Sprawdzic > patyczkiem.
>
> 2. MASA
> 1 litr Smietany 30 % (wystarczy 1/2 litra)
> 25 dkg bialej czekolady
> Smietanfix (lub inny usztywniacz)
> wiórki kokosowe
> Biszkopt przekroic, jedna czesc pokruszyc. Czekolade
> rozpuscic (w garnuszku na parze) i dodac 20 ml smietany. Reszte
> smietany ubic ze smietanfixem, dodac do niej rozpuszczona czekolade i
> pokruszony biszkopt. Mase wylac na druga czesc biszkoptu,
> posypac wiórkami kokosowymi i wstawic do lodówki.
>
|