Data: 2002-05-08 10:58:14
Temat: Re: Rafaello wg sassanach!
Od: "Kasia" <k...@r...net.eu.org>
Pokaż wszystkie nagłówki
Oj nie to bylo ciasto na kruchym spodzie i przykryte tez ciastem ktore po
uprzednim zamrozeniu zcieralo sie na tartce a w srodek wkladalo sie kokos i
smietanke 30% tylko ile czego to nie pamietam i w tym problem....
Pozdrawiam Kasia
Użytkownik "AgataW" <a...@g...com.pl> napisał w wiadomości
news:ab957h$a0$1@news.tpi.pl...
> "Kasia" <k...@r...net.eu.org> wrote:
>
> >....pomozcie zgubilam gdzies przepis a obiecalam kumpeli ze go jutro
zrobie !
> >Grzebalam w archiwum ale cos mi nie wychodzi i wcale nie moge go tam
> >znalesc! Moze ktos ma i moze mi podac. Bede bardzo wdzieczna.
> >
>
> Sassanach zaprzeczala jakoby byla autorka......ale wychwalala
> tort...autor nieznany blizej
>
> Mysle ze chodzi o ten przepis
>
> TORT RAFAELLO
>
> 1. BISZKOPT
> > 5 bialek
> > 5 zoltek
> > 2/3 szklanki cukru
> > 1 i 1/4 szklanki maki
> > Rozgrzac piec do 180C/350F. Tortownice wysmarowac maslem i wysypac >
maka, nie bulka tarta. > Ubic mikserem bialka, i gdy srednio ubite, dodac po
trosze 2/3 szklanki > cukru, ciagle ubijajac, az beda lsniace i geste, jak
krem. Ciagle ubijajac, > dodawac po jednym zoltku, miksujac 10 sekund
pomiedzy. Dodac make i > delikatnie wymieszac za pomoca lyzki, czy reka, juz
bez miksera. Przelac > do formy, piec az zloty i troszke zacznie odstawac od
brzegow. Sprawdzic > patyczkiem.
>
> 2. MASA
> 1 litr Smietany 30 % (wystarczy 1/2 litra)
> 25 dkg bialej czekolady
> Smietanfix (lub inny usztywniacz)
> wiórki kokosowe
> Biszkopt przekroic, jedna czesc pokruszyc. Czekolade
> rozpuscic (w garnuszku na parze) i dodac 20 ml smietany. Reszte
> smietany ubic ze smietanfixem, dodac do niej rozpuszczona czekolade i
> pokruszony biszkopt. Mase wylac na druga czesc biszkoptu,
> posypac wiórkami kokosowymi i wstawic do lodówki.
>
|