Data: 2002-05-07 18:15:38
Temat: Re: Rafaello wg sassanach!
Od: AgataW <a...@g...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Kasia" <k...@r...net.eu.org> wrote:
>....pomozcie zgubilam gdzies przepis a obiecalam kumpeli ze go jutro zrobie !
>Grzebalam w archiwum ale cos mi nie wychodzi i wcale nie moge go tam
>znalesc! Moze ktos ma i moze mi podac. Bede bardzo wdzieczna.
>
Sassanach zaprzeczala jakoby byla autorka......ale wychwalala
tort...autor nieznany blizej
Mysle ze chodzi o ten przepis
TORT RAFAELLO
1. BISZKOPT
> 5 bialek
> 5 zoltek
> 2/3 szklanki cukru
> 1 i 1/4 szklanki maki
> Rozgrzac piec do 180C/350F. Tortownice wysmarowac maslem i wysypac > maka, nie
bulka tarta. > Ubic mikserem bialka, i gdy srednio ubite, dodac po trosze 2/3
szklanki > cukru, ciagle ubijajac, az beda lsniace i geste, jak krem. Ciagle
ubijajac, > dodawac po jednym zoltku, miksujac 10 sekund pomiedzy. Dodac make i >
delikatnie wymieszac za pomoca lyzki, czy reka, juz bez miksera. Przelac > do formy,
piec az zloty i troszke zacznie odstawac od brzegow. Sprawdzic > patyczkiem.
2. MASA
1 litr Smietany 30 % (wystarczy 1/2 litra)
25 dkg bialej czekolady
Smietanfix (lub inny usztywniacz)
wiórki kokosowe
Biszkopt przekroic, jedna czesc pokruszyc. Czekolade
rozpuscic (w garnuszku na parze) i dodac 20 ml smietany. Reszte
smietany ubic ze smietanfixem, dodac do niej rozpuszczona czekolade i
pokruszony biszkopt. Mase wylac na druga czesc biszkoptu,
posypac wiórkami kokosowymi i wstawic do lodówki.
|