Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Rosol

Grupy

Szukaj w grupach

 

Rosol

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-12-01 11:54:27

Temat: Rosol
Od: "juras" <j...@m...ru> szukaj wiadomości tego autora

Moze ktos ma jakis patent na rosol ,dzisiaj dostalem polecenie ugotowac
rosol i chce "blysnac" .Znalazlem przepis z dodatkiem glowki czosnku
,ciekawe co z tego wyjdzie
juras


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-12-01 11:58:17

Temat: Re: Rosol
Od: "juras" <j...@m...ru> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "juras" <j...@m...ru> napisał w wiadomości
news:cokbka$hju$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Moze ktos ma jakis patent na rosol ,dzisiaj dostalem polecenie ugotowac
> rosol i chce "blysnac" .Znalazlem przepis z dodatkiem glowki czosnku
Oczywiscie zabek czosnku ,dodalem tez opalana cebulke -;)))
juras



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-12-01 12:10:58

Temat: Re: Rosol
Od: ideogram <i...@h...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2004-12-01 12:54, Użytkownik juras napisał:
> Moze ktos ma jakis patent na rosol ,dzisiaj dostalem polecenie ugotowac
> rosol i chce "blysnac" .Znalazlem przepis z dodatkiem glowki czosnku
> ,ciekawe co z tego wyjdzie
> juras

Ziele angielskie, listek laurowy i odrobinę pieprzu też?


--
"Gdyby marzycieli brać serio, musiano by wydatnie rozbudować Izby
Wytrzeźwień." (Horacy Safrin)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-12-01 13:04:29

Temat: Re: Rosol
Od: "gdaMa" <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

kawałek wołowego + korpus kurczaka
włoszczyzna
cebula,
kilka ząbków czosnku,
pepperoncino czy jak to zwał - taka mała, wsciekle ostra papryczka (można
pominąć)
listki laurowe, pieprz czarny w ziarenkach, ziele angielskie, sól

- wołowe i korpus zagotować, zebrac szumowiny
- następnie posolić i dodać włoszczyznę, laur, pieprz, ziele, obraną ale nie
opaloną cebulę, czosnek i papryczke
- gotować na małym ogniu ok 2-3 godzin - ma być na granicy wrzenia i
gotowania się.

Na koniec doprawić ew. solą i pieprzem mielonym (jak jeszcze potrzeba:-))

Smacznego :-)

--
Pozdrawiam,
gdaMa (Magda)
adres nadawczy to spampułapka... odbieram z mmmki(małpa)wp(kropka)pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-12-01 13:27:26

Temat: Re: Rosol
Od: "juras" <j...@m...ru> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "gdaMa" <s...@w...pl> napisał w wiadomości
news:cokfdc$ec1$1@atlantis.news.tpi.pl...
, obraną ale nie
> opaloną cebulę, czosnek i papryczke

Wszystko zrobilem jak napisalas ,ale cebulke jednak opalilem ,rosol ma
ciemniejszy kolor.
Mam nadzieje ze bede mial dodatkowe punkty za dobry rosol ,dziekuje za pomoc
Pozdrawiam
juras


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-12-01 14:09:23

Temat: Re: Rosol
Od: "Wlodzimierz Macewicz" <w...@i...pw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora


> kawałek wołowego + korpus kurczaka


polecam korpus z kaczki lub gesi (trzeba wywalic tluszcz)
oczywiscie moze byc perliczka lub kurczak ktory sobie biegal
po polu i skubal robaczki i trawke
do tego szponder lub late i kawalek wieprzowiny (np. od szynki)

wolno gotowac ok. godziny zbierajac szumowiny (wolno doprowadzac do wrzenia)
potem dac wloszczyzne i przypalona cebule i znowu wolniutko gotowac ok.
godziny

pozdrawiam WM


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-12-01 17:41:46

Temat: Re: Rosol
Od: "harpia" <h...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

> kilka ząbków czosnku,
> pepperoncino czy jak to zwał - taka mała, wsciekle ostra papryczka (można
> pominąć)
> listki laurowe, pieprz czarny w ziarenkach, ziele angielskie, sól

papryke, czosnek, ziele i listek?
Tożto nie rosół z wywar do galaretki :(

Najzwyklejszy w świecie rosół, z kury, takiej wsiowej plus wołowinka.
Do tego kawałeczek pieruszki i selera w korzeniu, marchewka, cebula (broń boze
spalona!) i dla smaku jak ktoś lubi kawałek kapusty włoskiej (ja daje bo lubie
gotowaną kapustke) bez spalonej cebuli jest piękny złoty a smak o niebo lepszy.
Sól, pieprz, natka pietruszki i gotowe!


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-12-02 00:44:40

Temat: Re: Rosol
Od: "waldek" <A...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

harpia wrote:
>> kilka ząbków czosnku,
>> pepperoncino czy jak to zwał - taka mała, wsciekle ostra papryczka
>> (można pominąć)
>> listki laurowe, pieprz czarny w ziarenkach, ziele angielskie, sól
>
> papryke, czosnek, ziele i listek?
> Tożto nie rosół z wywar do galaretki :(
>
> Najzwyklejszy w świecie rosół, z kury, takiej wsiowej plus wołowinka.
> Do tego kawałeczek pieruszki i selera w korzeniu, marchewka, cebula
> (broń boze spalona!) i dla smaku jak ktoś lubi kawałek kapusty
> włoskiej (ja daje bo lubie gotowaną kapustke) bez spalonej cebuli
> jest piękny złoty a smak o niebo lepszy. Sól, pieprz, natka
> pietruszki i gotowe!
===
Znać fachowca. :-)

Czosnek do rosołu? Paprykę? A tfuj!

waldek (Wielbiciel czosnku. Tam, gdzie jego miejsce.)
===

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-12-02 08:47:07

Temat: Re: Rosol
Od: "gdaMa" <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "harpia" <h...@o...pl> napisał w wiadomości
news:5d7a.00000d29.41ae0258@newsgate.onet.pl...
> papryke, czosnek, ziele i listek?
> Tożto nie rosół z wywar do galaretki :(

Nie każę tego jeśc tym co nie lubią wersji zmodyfikowanej ;)
Małżonek teraz woli zjeść mój, jak to zwiesz _wywar do galaretki_ niż
mamusiny rosołek :D a wcześniej to z zup tylko schabowy ;)


--
Pozdrawiam,
gdaMa (Magda) eksperymentująca :)
adres nadawczy to spampułapka... odbieram z mmmki(małpa)wp(kropka)pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-12-02 14:42:04

Temat: Re: Rosol
Od: MEva <x...@x...pl> szukaj wiadomości tego autora

1 Dec 2004 18:41:46 +0100, na pl.rec.kuchnia, harpia napisał(a):

>> kilka ząbków czosnku,
>> pepperoncino czy jak to zwał - taka mała, wsciekle ostra papryczka (można
>> pominąć)
>> listki laurowe, pieprz czarny w ziarenkach, ziele angielskie, sól
>
> papryke, czosnek, ziele i listek?
> Tożto nie rosół z wywar do galaretki :(
Taki rosół ma mocny smak, a jak mi zostanie to dodaję łyżkę octu, trochę
dosalam, żelatyna i kura w galarecie też super!
--
pozdrawiam
MEva :-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

czy sa takie urzadzenia
Faworki - ilość
smalec domowy
Konkurs kuchenny na pl.rec.ksiazki
Czekolada gorąca

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »