« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-12-01 11:54:27
Temat: RosolMoze ktos ma jakis patent na rosol ,dzisiaj dostalem polecenie ugotowac
rosol i chce "blysnac" .Znalazlem przepis z dodatkiem glowki czosnku
,ciekawe co z tego wyjdzie
juras
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-12-01 11:58:17
Temat: Re: Rosol
Użytkownik "juras" <j...@m...ru> napisał w wiadomości
news:cokbka$hju$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Moze ktos ma jakis patent na rosol ,dzisiaj dostalem polecenie ugotowac
> rosol i chce "blysnac" .Znalazlem przepis z dodatkiem glowki czosnku
Oczywiscie zabek czosnku ,dodalem tez opalana cebulke -;)))
juras
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-01 12:10:58
Temat: Re: RosolDnia 2004-12-01 12:54, Użytkownik juras napisał:
> Moze ktos ma jakis patent na rosol ,dzisiaj dostalem polecenie ugotowac
> rosol i chce "blysnac" .Znalazlem przepis z dodatkiem glowki czosnku
> ,ciekawe co z tego wyjdzie
> juras
Ziele angielskie, listek laurowy i odrobinę pieprzu też?
--
"Gdyby marzycieli brać serio, musiano by wydatnie rozbudować Izby
Wytrzeźwień." (Horacy Safrin)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-01 13:04:29
Temat: Re: Rosolkawałek wołowego + korpus kurczaka
włoszczyzna
cebula,
kilka ząbków czosnku,
pepperoncino czy jak to zwał - taka mała, wsciekle ostra papryczka (można
pominąć)
listki laurowe, pieprz czarny w ziarenkach, ziele angielskie, sól
- wołowe i korpus zagotować, zebrac szumowiny
- następnie posolić i dodać włoszczyznę, laur, pieprz, ziele, obraną ale nie
opaloną cebulę, czosnek i papryczke
- gotować na małym ogniu ok 2-3 godzin - ma być na granicy wrzenia i
gotowania się.
Na koniec doprawić ew. solą i pieprzem mielonym (jak jeszcze potrzeba:-))
Smacznego :-)
--
Pozdrawiam,
gdaMa (Magda)
adres nadawczy to spampułapka... odbieram z mmmki(małpa)wp(kropka)pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-01 13:27:26
Temat: Re: Rosol
Użytkownik "gdaMa" <s...@w...pl> napisał w wiadomości
news:cokfdc$ec1$1@atlantis.news.tpi.pl...
, obraną ale nie
> opaloną cebulę, czosnek i papryczke
Wszystko zrobilem jak napisalas ,ale cebulke jednak opalilem ,rosol ma
ciemniejszy kolor.
Mam nadzieje ze bede mial dodatkowe punkty za dobry rosol ,dziekuje za pomoc
Pozdrawiam
juras
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-01 14:09:23
Temat: Re: Rosol
> kawałek wołowego + korpus kurczaka
polecam korpus z kaczki lub gesi (trzeba wywalic tluszcz)
oczywiscie moze byc perliczka lub kurczak ktory sobie biegal
po polu i skubal robaczki i trawke
do tego szponder lub late i kawalek wieprzowiny (np. od szynki)
wolno gotowac ok. godziny zbierajac szumowiny (wolno doprowadzac do wrzenia)
potem dac wloszczyzne i przypalona cebule i znowu wolniutko gotowac ok.
godziny
pozdrawiam WM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-01 17:41:46
Temat: Re: Rosol> kilka ząbków czosnku,
> pepperoncino czy jak to zwał - taka mała, wsciekle ostra papryczka (można
> pominąć)
> listki laurowe, pieprz czarny w ziarenkach, ziele angielskie, sól
papryke, czosnek, ziele i listek?
Tożto nie rosół z wywar do galaretki :(
Najzwyklejszy w świecie rosół, z kury, takiej wsiowej plus wołowinka.
Do tego kawałeczek pieruszki i selera w korzeniu, marchewka, cebula (broń boze
spalona!) i dla smaku jak ktoś lubi kawałek kapusty włoskiej (ja daje bo lubie
gotowaną kapustke) bez spalonej cebuli jest piękny złoty a smak o niebo lepszy.
Sól, pieprz, natka pietruszki i gotowe!
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-02 00:44:40
Temat: Re: Rosolharpia wrote:
>> kilka ząbków czosnku,
>> pepperoncino czy jak to zwał - taka mała, wsciekle ostra papryczka
>> (można pominąć)
>> listki laurowe, pieprz czarny w ziarenkach, ziele angielskie, sól
>
> papryke, czosnek, ziele i listek?
> Tożto nie rosół z wywar do galaretki :(
>
> Najzwyklejszy w świecie rosół, z kury, takiej wsiowej plus wołowinka.
> Do tego kawałeczek pieruszki i selera w korzeniu, marchewka, cebula
> (broń boze spalona!) i dla smaku jak ktoś lubi kawałek kapusty
> włoskiej (ja daje bo lubie gotowaną kapustke) bez spalonej cebuli
> jest piękny złoty a smak o niebo lepszy. Sól, pieprz, natka
> pietruszki i gotowe!
===
Znać fachowca. :-)
Czosnek do rosołu? Paprykę? A tfuj!
waldek (Wielbiciel czosnku. Tam, gdzie jego miejsce.)
===
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-02 08:47:07
Temat: Re: RosolUżytkownik "harpia" <h...@o...pl> napisał w wiadomości
news:5d7a.00000d29.41ae0258@newsgate.onet.pl...
> papryke, czosnek, ziele i listek?
> Tożto nie rosół z wywar do galaretki :(
Nie każę tego jeśc tym co nie lubią wersji zmodyfikowanej ;)
Małżonek teraz woli zjeść mój, jak to zwiesz _wywar do galaretki_ niż
mamusiny rosołek :D a wcześniej to z zup tylko schabowy ;)
--
Pozdrawiam,
gdaMa (Magda) eksperymentująca :)
adres nadawczy to spampułapka... odbieram z mmmki(małpa)wp(kropka)pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-02 14:42:04
Temat: Re: Rosol1 Dec 2004 18:41:46 +0100, na pl.rec.kuchnia, harpia napisał(a):
>> kilka ząbków czosnku,
>> pepperoncino czy jak to zwał - taka mała, wsciekle ostra papryczka (można
>> pominąć)
>> listki laurowe, pieprz czarny w ziarenkach, ziele angielskie, sól
>
> papryke, czosnek, ziele i listek?
> Tożto nie rosół z wywar do galaretki :(
Taki rosół ma mocny smak, a jak mi zostanie to dodaję łyżkę octu, trochę
dosalam, żelatyna i kura w galarecie też super!
--
pozdrawiam
MEva :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |