Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Re: Ryz - jak gotowac

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Ryz - jak gotowac

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-07-29 18:21:17

Temat: Re: Ryz - jak gotowac
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora


> Stanislaw wrote:
> > Czy bylby"Ktos" w grupie kto poratowal by mnie porada jak dobrze
> > ugotowac ryz aby byl sypki do potraw chinskich. Potrafie "juz" zrobic
> > duzo roznych potraw zarowno tych chinskich jak i meksykanskich nie
> > wspomne kuchnie polska ale z ryzem mi nie wychodzi.
> > Czyzbym uzywal nie tego ryzu!!?? Uzywam miary 1 do 2 czyli 1 czesc
> > ryzu na 2 czesci wody gotuje potem "babcinym" sposobem zawijam w
> > recznik pod "pierzyne" i....klei sie brak tej sypkosci.Co robie zle?
> > Czy ktos wie??


Ja zwykle gotuje ryz w specjalnym elektrycznym garnku do gotowania ryzu.
Poniewaz w Polsce wszystko jest, wiec i te garnki tez pewnie sie znajda.
Naprawde warto kupic, bo skonczy ci sie wszelka frustracja zwiazana z
gotowaniem ryzu i bedziesz go wiecej jesc, a to bardzo zdrowe. Z braku
laku robie ryz tak:

Chinski lub japonski dlugoziarnisty ryz zalac duza iloscia wody w garnku
i poszmergac palcami, az woda bedzie metno-biala. Wode odlac pod
najblizszy kwiatek, bo to samo zdrowie dla roslin. Ryz zalac woda w
proporcji 1.5 szklanki wody na 1 szklanke ryzu. Garnek szczelnie
przykryc. Doprowadzic do wrzenia i natychmiast zmniejszyc gaz na
mozliwie najmniejszy. nie odkrywac pokrywki, nie mieszac ryzu, dusic na
tym malym ogniu 20 minut. Zdjac, w dalszym ciagu nie odkrywac, nie
podgladac, odstawic, po 10 minutach bedzie gotowy. Wody sie nie soli.

Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-07-29 18:45:24

Temat: Re: Ryz - jak gotowac
Od: "Wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Magdalena Bassett <m...@w...net> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@w...net...
>
> Chinski lub japonski dlugoziarnisty ryz zalac duza iloscia wody w garnku
> i poszmergac palcami, az woda bedzie metno-biala. Wode odlac pod
> najblizszy kwiatek, bo to samo zdrowie dla roslin.

itd. itd

ile bierzesz za lekcje gotowania i w ogóle życia w rodzinie?? Bo ja się
chętnie zapiszę na przyspieszony kurs. Ewentualnie, w razie odmowy, porwę
Cię raptownie acz cichaczem podczas gdańskiego spotkania i będę
przetrzymywać w ciemnej piwnicy aż mi zdradzisz wszystkie gospodyniowe
sekrety :)))
I nikomu nie powiem, ze ta piwnica jest na Morenie, bo jeszcze by Cię za
szybko znaleźli i z moich knowań nici ;-))) hehehe

wkn


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-07-29 23:19:30

Temat: Re: Ryz - jak gotowac
Od: "Stanislaw" <t...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


Wkn napisał(a) w wiadomości: ...
>
>
>I nikomu nie powiem, ze ta piwnica jest na Morenie, bo jeszcze by Cię za
>szybko znaleźli i z moich knowań nici ;-))) hehehe
>
>Tylko jeszcze dopisz ,ze to moze obok mojej piwnicy w bloku

Stanislaw
z Gdanska ..... Moreny - dopisze!!


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-07-30 00:20:19

Temat: Re: Ryz - jak gotowac
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



Wkn wrote:
> ile bierzesz za lekcje gotowania i w ogóle życia w rodzinie?? Bo ja się
> chętnie zapiszę na przyspieszony kurs. Ewentualnie, w razie odmowy, porwę
> Cię raptownie acz cichaczem podczas gdańskiego spotkania i będę
> przetrzymywać w ciemnej piwnicy aż mi zdradzisz wszystkie gospodyniowe
> sekrety :)))
> I nikomu nie powiem, ze ta piwnica jest na Morenie, bo jeszcze by Cię za
> szybko znaleźli i z moich knowań nici ;-))) hehehe
>
> wkn

Hi hi hi, a czy w tej piwnicy jest kuchnia? Bo ja bez kuchni to jak bez
reki (renki)

A tak na serio, to ucze gotowania, ale malo placa, robie to glownie dla
wlasnej przyjemnosci. (Edukacja dla doroslych - glownie hobbystyczne
przedmioty, zamieniam wiec zaplate za mozliwosc brania lekcji u innych
nauczycieli, w tym semestrze setnim biore "recznie robione ksiazki -
koptyczne zszywanie")

MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-07-30 08:20:40

Temat: Re: Ryz - jak gotowac OT do WKN
Od: GosiaH <g...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2002-07-29 20:45, Użytkownik Wkn napisał:
> I nikomu nie powiem, ze ta piwnica jest na Morenie, bo jeszcze by Cię za
> szybko znaleźli i z moich knowań nici ;-))) hehehe

I powiedz jeszcze, że na Dobrowolskiego ;-)
Kobieto, to byśmy były sąsiadkami ;-)
Alem się wyniosła z Gdańska przez Łódź i Częstochowę (Gliwic nie liczę,
bo tylko trochę) do Krakowa

--
Pozdrawiam z Krakowa GosiaH

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Wschod - Zachod (przeliczniki)
Tunczyk - przeisy po angielsku
Restauracje w Gdansku czy okolicach?
Trwalosc alkoholu-ile?
Placki z brokułów

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »