Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.astercity.net!news.task.gda.pl!aotearoa.belnet
.be!news.belnet.be!snoopy.risq.qc.ca!torn!news-out.cwix.com!newsfeed.cwix.com!n
ewsfeed.avtel.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ryz - jak gotowac
References: <ai3n7h$svb$1@news.tpi.pl> <ai3v5m$kvo$1@news.onet.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 28
Date: Mon, 29 Jul 2002 11:21:17 -0700
NNTP-Posting-Host: 4.60.143.83
X-Complaints-To: a...@n...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 1027966878 4.60.143.83 (Mon, 29 Jul 2002 11:21:18 PDT)
NNTP-Posting-Date: Mon, 29 Jul 2002 11:21:18 PDT
Organization: None
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:117851
Ukryj nagłówki
> Stanislaw wrote:
> > Czy bylby"Ktos" w grupie kto poratowal by mnie porada jak dobrze
> > ugotowac ryz aby byl sypki do potraw chinskich. Potrafie "juz" zrobic
> > duzo roznych potraw zarowno tych chinskich jak i meksykanskich nie
> > wspomne kuchnie polska ale z ryzem mi nie wychodzi.
> > Czyzbym uzywal nie tego ryzu!!?? Uzywam miary 1 do 2 czyli 1 czesc
> > ryzu na 2 czesci wody gotuje potem "babcinym" sposobem zawijam w
> > recznik pod "pierzyne" i....klei sie brak tej sypkosci.Co robie zle?
> > Czy ktos wie??
Ja zwykle gotuje ryz w specjalnym elektrycznym garnku do gotowania ryzu.
Poniewaz w Polsce wszystko jest, wiec i te garnki tez pewnie sie znajda.
Naprawde warto kupic, bo skonczy ci sie wszelka frustracja zwiazana z
gotowaniem ryzu i bedziesz go wiecej jesc, a to bardzo zdrowe. Z braku
laku robie ryz tak:
Chinski lub japonski dlugoziarnisty ryz zalac duza iloscia wody w garnku
i poszmergac palcami, az woda bedzie metno-biala. Wode odlac pod
najblizszy kwiatek, bo to samo zdrowie dla roslin. Ryz zalac woda w
proporcji 1.5 szklanki wody na 1 szklanke ryzu. Garnek szczelnie
przykryc. Doprowadzic do wrzenia i natychmiast zmniejszyc gaz na
mozliwie najmniejszy. nie odkrywac pokrywki, nie mieszac ryzu, dusic na
tym malym ogniu 20 minut. Zdjac, w dalszym ciagu nie odkrywac, nie
podgladac, odstawic, po 10 minutach bedzie gotowy. Wody sie nie soli.
Magdalena Bassett
|