Data: 2002-07-29 18:21:17
Temat: Re: Ryz - jak gotowac
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Stanislaw wrote:
> > Czy bylby"Ktos" w grupie kto poratowal by mnie porada jak dobrze
> > ugotowac ryz aby byl sypki do potraw chinskich. Potrafie "juz" zrobic
> > duzo roznych potraw zarowno tych chinskich jak i meksykanskich nie
> > wspomne kuchnie polska ale z ryzem mi nie wychodzi.
> > Czyzbym uzywal nie tego ryzu!!?? Uzywam miary 1 do 2 czyli 1 czesc
> > ryzu na 2 czesci wody gotuje potem "babcinym" sposobem zawijam w
> > recznik pod "pierzyne" i....klei sie brak tej sypkosci.Co robie zle?
> > Czy ktos wie??
Ja zwykle gotuje ryz w specjalnym elektrycznym garnku do gotowania ryzu.
Poniewaz w Polsce wszystko jest, wiec i te garnki tez pewnie sie znajda.
Naprawde warto kupic, bo skonczy ci sie wszelka frustracja zwiazana z
gotowaniem ryzu i bedziesz go wiecej jesc, a to bardzo zdrowe. Z braku
laku robie ryz tak:
Chinski lub japonski dlugoziarnisty ryz zalac duza iloscia wody w garnku
i poszmergac palcami, az woda bedzie metno-biala. Wode odlac pod
najblizszy kwiatek, bo to samo zdrowie dla roslin. Ryz zalac woda w
proporcji 1.5 szklanki wody na 1 szklanke ryzu. Garnek szczelnie
przykryc. Doprowadzic do wrzenia i natychmiast zmniejszyc gaz na
mozliwie najmniejszy. nie odkrywac pokrywki, nie mieszac ryzu, dusic na
tym malym ogniu 20 minut. Zdjac, w dalszym ciagu nie odkrywac, nie
podgladac, odstawic, po 10 minutach bedzie gotowy. Wody sie nie soli.
Magdalena Bassett
|