« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-02-05 11:28:01
Temat: Re: Ryz na sypko bez przypalenia (sprawdzone!!)Najwazniejsze jest, zeby ryzu nie mieszac. jesli jest taka koniecznosc
mozna potrzasnac garnkiem. Fajnie wychodzi ryz (dostepny w marketach)
Golden Reis czy jakos tak sie nazywa - w kilogramowych woreczkach.
Dorota
----- Wiadomość oryginalna -----
Od: <i...@y...com>
Data: 2001 Luty 2 (Piątek), 12:27
Temat: Re: Ryz na sypko bez przypalenia (sprawdzone!!)
> ja, nauczylam sie tego od mojej tesciowej (pochodzi ze Sri
> Lanki), a oni
> wiedza jak ryz smakowac powinien
>
> Krysiu, jakiej maki uzywasz do pieczenia ciast w UK, ja metoda
> prob i bledow
> White Strong Flour
>
> iza
>
> > No wiec robilam podobnie, gdzie sie zaczyna od smazenia ryzu,
> > proporcjemeidzy ryzem a woda (bulionem) bardzo precyzyjne,
> > szcelna przykrywka i..dalej mi wychodzi ohido!
> >
> > Tylko jedna metoda mi sie nie rozlatuje, przypala itp - gotuje w
> > ogromnej ilosci wody (jak makaron), dosc szybko i tak jakby nie
> > dogotowuje (ryz al dente??), na sicie cedze, zalewam jeszcze
> > gotujaca woda, niech ta maczka ryzowa sobie pojdzie precz, niech
> > bardzo dobrze obcieknie.
> >
> > I dopiero wtedy mam pewnosc, ze jest jak Uncle Ben's z torebki
> > ;oP
> >
> > Czy ktos jeszce tak robi jak ja?
> >
> > Krysia
> >
> > >Podaje przepis na gotowanie ryzu na sypko
> > >dla wszystkich meczacych sie z gotowaniem ryzu,
> > >i wielokrotnym czyszczeniem przypalonych garnkow
> > >
> > >
> > >Przepis wielokrotnie sprawdzony, gotowalem w roznych garnkach,
> > >grubosc scianek i rodzja garnkow nie ma znaczenia.
> > >----------
> > >1)Jak gotowac ryz?
> > >
> > >Oplukac ryz pod biezaca zimna woda.
> > >W garnku podgrzac troche masla lub oleju i podsmazac ryz tak
> dlugo, az sie
> > >zeszkli.
> > >Nastepnie zalac ryz osolona woda albo bulionem (po dwie
> szklanki plynu na
> > >szklanke ryzu)
> > >i gotowac na malym ogniu do miekkosci
> > >Ryz bedzie smaczniejszy, jesli ugotuje sie go z kostka
> bulionowa i listkiem
> > >bobkowym
> > >oraz cebula naszpikowana kilkoma gozdzikami (wspanialy smak i
> zapach-T.T)
> > >
> > >2) Co robic aby ryz sie nie przypalal?
> > >
> > >Zawinac pokrywe garnka sciereczka. Ryz nalezy gotowac na wolnym
> ogniu. Nie
> > >mieszac
> > >Gdy ryz wchlonie wode mozna podawac
> > >Wtedy ryz bedzie suchy i i nie prztpali sie
> > >----------
> > >
> > >Przepis pochodzi z ksiazki: Reinchard Gerer "Tajemnice dobrej
> kuchni"> >Rewlecyjna ksiazeczka (a 14 zl) szefa ekskluzywnej
> restauracji Korso przy
> > >Operze Wiedenskiej,
> > >Nie jest to ksiazka kucharska, tylko zbior wskazowek, pomyslow
> i tajemnic
> > >jak gotowac lepiej i smaczniej.
> > >Do kupienia w: "Swiat ksiazki" http://www.swiatksiazki.pl/
> > >
> > >Pozdrawiam
> > >Tomek T.
> > >t...@p...fm
> > >t...@b...pl
> > >
> > >
> > >
> >
> > K.T. - starannie opakowana
> >
> >
> > -----= Posted via Newsfeeds.Com, Uncensored Usenet News =-----
> > http://www.newsfeeds.com - The #1 Newsgroup Service in the World!
> > -----== Over 80,000 Newsgroups - 16 Different Servers! =-----
>
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
>
>
--
Archiwum grupy http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-02-05 13:30:20
Temat: Re: Ryz na sypko bez przypalenia (sprawdzone!!)Dorota Lorka wrote:
>
> Najwazniejsze jest, zeby ryzu nie mieszac. jesli jest taka koniecznosc
> mozna potrzasnac garnkiem. Fajnie wychodzi ryz (dostepny w marketach)
> Golden Reis czy jakos tak sie nazywa - w kilogramowych woreczkach.
tak jest1 ja tez go urzywam :))))))
a od kiedy zobaczylam, ze we wszystkich tureckich budach tez tylko tego
uzywaja to ani mi sie sni go zmieniac.
swoja droga: czy on jest polerowany?
bo moze jednak go zmienie kiedys ;p
pat
--
Puszatkowo http://www.puszatkowo.prv.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-05 21:58:29
Temat: Re: Ryz na sypko bez przypalenia (sprawdzone!!)
Dorota Lorka napisał(a) w wiadomości:
<3...@p...arena.pl>.
..
>Najwazniejsze jest, zeby ryzu nie mieszac. jesli jest taka koniecznosc
>mozna potrzasnac garnkiem. Fajnie wychodzi ryz (dostepny w marketach)
>Golden Reis czy jakos tak sie nazywa - w kilogramowych woreczkach.
>
>Dorota
>
Ja też go używam. Fajnie sie gotuje i smak tez dobry.
Pzdr.
Struś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |