Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Re: Sarnina

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Sarnina

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-05-30 04:48:16

Temat: Re: Sarnina
Od: b...@d...com.pl (Herbatka) szukaj wiadomości tego autora

-----Original Message-----
From: Agnieszka Tomaszewska <a...@d...depfa-it.com>
To: p...@n...pl <p...@n...pl>
Date: 29 maja 2000 17:01
Subject: Sarnina


>Witam Szanownych Grupowiczow,
>Stalam sie posiadaczka sporego kawalka sarniny, niestety nie mam zadnych
>pomyslow co z nia uczynic. Za wszelkie porady z gory serdecznie dziekuje.
>Pozdrawiam
>Agnieszka
>
sarna na dziko
udziec sarni (ok. 1.5 kg)
mielony jałowiec 0,5 lyzki
sok z cytryny lub ocet winny 1 lyzka
boczek lub sloninka 15 dag
maslo 1 lyzka
smietana 0.5 szklanki
sol
marynata: wino biale wytrawne 1 szklanka
jalowiec 8-10 jagod
rozmaryn, melisa, tymianek (po cwierc lyzeczki)
ziele angielskie 2-3 ziarna
pieprz 2-3 ziarna
cukier - szczypta
Marynate zagotowujemy. Umyte i osuszone mieso mocno wygniatamy reka,
ukladamy w kamiennym garnku i zalewamy goraca marynata, stawiamy w chlodnym
miejscu na 4-5 dni. Mieso codziennie obracamy, aby sie rowno zamarynowalo (a
nie zmarnowalo ;-) Po 5 dniach wyjmujemy, lekko osuszamy, nacieramy sola,
mielonym jalowcem, skrapiamy sokiem z cytryny lub octem, szpikujemy
boczkiem/slonina i ukladamy w wysmarowanej maslem blasze, polewamy stopionym
maslem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy czesto podlewajac
przecedzona marynata a pozniej wytworzonym podczas pieczenia sosem. Pod
koniec pieczenia podlewamy smietana. A do tego np. kluski francuskie.

kotlety z sarny
poledwica z sarny 60 dag
czerwone wino (najlepiej domowe - porzeczkowe byloby nie od rzeczy) 1
szklanka
1 lyzka sproszkowanych przypraw (ziele angielskie, pieprz, cynamon, papryka,
gozdziki, szalwia, bazylia, estragon)
maka 1 lyzka
sok z cytryny
maslo szczypiorkowe 1 lyzka
slonina

Oczyszczamy poledwice z blon i zyl, nacieramy przyprawami wymieszanymi ze
sola, ukladamy w misce, zalewamy winem, przykrywamy i wstawiamy do zimnej
piwniczki na 48 godzin (moze byc piwniczka w postaci lodowki :-)) Nastepnie
kroimy mieso na porcje, lekko zbijamy tluczkiem, formujemy owalne kotlety i
opruszamy je maka. Smazymy na tluszczu wytopionym ze sloniny, zrumieniamy ze
wszystkich stron. Gotowe kotlety ukladamy na polmisku, skrapiamy cytryna i
na kazdym kladziemy krazek masla szczypiorkowego.

zrazy z sarny
szynka sarnia 50-75 dag
slonina wedzona 5-10 dag
oliwa 4 lyzki
maka 1 lyzka
grzanki (takie z bulki wroclawskiej lub bagietki, pokrojonych w "plastry")
madera 1 kieliszek
sos worcester (dla niektorych worcestershire ;-) 1 lyzeczka
bulion z warzyw - kilka lyzek
sol i pieprz

Mieso pluczemy, osuszamy, szpikujemy paskami sloniny i kroimy na rowne
platy - porcje. Zbijamy tluczkiem, opruszamy maka i rumienimy z obu stron na
oliwie. Skrapiamy bulionem warzywnym, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu a
po kilkunastu minutach dodajemy sos worcester i madere. Sos przyprawiamy do
smaku sola i pieprzem. Gotowe zrazy ukladamy na goracych grzankach z bulki,
obkladamy czerwona kapsuta duszona we winie lub fasolka szparagowa na
przyklad.
Smacznego
Herbatka


--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

truskawki z pieprzem
Wino na kwiatach mniszka
Sarnina
amoniak
Śmietanka - pytanie...

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »