Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Scypek

Grupy

Szukaj w grupach

 

Scypek

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 26


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2005-10-04 12:49:27

Temat: Re: Scypek
Od: "Gusiek" <a...@W...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Michal Jankowski" <m...@f...edu.pl> napisał w wiadomości
news:2n4q7xld0c.fsf@ccfs1.fuw.edu.pl...
> "Gusiek" <a...@W...onet.pl> writes:
>
> > jak ktoś jedzie na południe, żeby mi przywiózł - i tu następuje
> > długi upierdliwy wykład, jak odróżnić krowi od owczego,
>
> Jak?

Krótko mówiąc - jest zupełnie twardy i śmierdzi "kożuchem". Nie wiem czemu,
ale zawsze robiony w formie wrzeciona (te najwięsze). To główne cechy
takiego owczego oscypka. Potem dochodzą bodźce organoleptyczne podczas
smażenia i konsumpcji. Najlepiej mieć taki i taki i sobie porównać ;)
A potem powtarzam wszystko pięć razy i pytam dziesięć razy, czy jasno się
wyraziłam ;)
Również pozdrawiam ;) , Agata

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2005-10-04 13:24:12

Temat: Re: Scypek
Od: Michal Jankowski <m...@f...edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

"Gusiek" <a...@W...onet.pl> writes:

> takiego owczego oscypka. Potem dochodzą bodźce organoleptyczne podczas
> smażenia i konsumpcji. Najlepiej mieć taki i taki i sobie porównać ;)

Ale to już bedzie po ptokach...

MJ

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2005-10-04 14:19:50

Temat: Re: Scypek
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Tue, 4 Oct 2005 13:00:46 +0200, "Basia" <b...@o...pl>
wrote:

>
>>
>> W?a?nie z?eram. Kupi?am drugi raz, zdaje si?, ?e tym razem u innego
>> sprzedawcy. Ale nie naci??am ani razu. Teraz dosta?am do dwóch oscypków
>> ?rednich trzy malutkie, pachn? w?dzonk? rewelacyjnie, skrzypi?, nie
>sk?adaj?
>> si? z samej solanki - dla mnie bomba. zap?aci?am 20 z?otych za ca?o?? (6
>z?.
>> wysy?ka)
>
>to ju? chyba widz? na allegro od kogo kupi?a? (oferta z bonusami do zakupu?)
>
>
>
>
>> Owszem, zastanawia?am si?, czy krasnoludki do mleka z?o?liwie nie sikaj?
>;)
>> albo kto tego oscypka maca?, ale dosz?am do wniosku, ?e naprawd? to w
>sklepie
>> te? nic o tym nie wiem...
>
>jak kupuje si? w górach od jakiejs góralki czy górala to tez nic nie
>wiadomo, wi?c mo?e lepiej si? nie zastanawia?...
>
>pozdrawiam serdecznie
>Basia
>


No taaaa, trzeba zdecydowac czy sie woli sikajacego krasnoludka
czy sikajaca goralke...wieloczynnosciowe te goralki moze sa -
bryzgaja kartofle, ten tego do oscypkow....a ja dostalam od
Bettiny TAKIE oscypki, ze ho ho, z preclami wielkimi byly
paluszki lizac (paluszki bo tylko te male)

pierz
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2005-10-04 15:06:31

Temat: Re: Scypek
Od: "Gusiek" <a...@W...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Michal Jankowski" <m...@f...edu.pl> napisał w wiadomości
news:2n1x31jtz7.fsf@ccfs1.fuw.edu.pl...
> "Gusiek" <a...@W...onet.pl> writes:
>
> > takiego owczego oscypka. Potem dochodzą bodźce organoleptyczne podczas
> > smażenia i konsumpcji. Najlepiej mieć taki i taki i sobie porównać ;)
>
> Ale to już bedzie po ptokach...

No to najsamprzód trza wybrać te o kształcie wrzeciona i potem sprawdzać,
czy są twarde, nie powinny się uginać w palcach. To zapewne bedą te owcze :)
Pozdrawiam, Agata

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2005-10-04 17:58:54

Temat: Re: Scypek
Od: "Atunia " <a...@W...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Theli <g...@w...pl> napisał(a):

> Atunia napisał(a):
> > Paskudztwo jak dla mnie straszne, bo to
> > normalny żółty uwędzony ser.
>
> Normalny zolty uwedzony ser potrafi byc bardzo dobry ;) nawet jak
> oscypka nie przypomina.
Ale podszycie się pod nazwę mnie zmyliło, nawet naklejka była przeciwko mnie,
bo w tym miejscu się zagięła. I ja chciałam oscypka, jakbym chciała bez
frytek, to bym powiedziała, że bez frytek (czy jakoś tak w tym filmie szło...).
A ten ser mi po prostu nie smakował to i przestrzegam, foliowany, słabo
wędzony, taki mdły.

Atunia

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2005-10-05 08:46:24

Temat: Re: Scypek
Od: "Margola" <m...@s...precz.kafeteria.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Gusiek" <a...@W...onet.pl> napisał w wiadomości
news:dhtmsh$rsm$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Szkoda, że owczych nie ma :(

Owcze będą na wiosnę na Kleparzu w Krakowie.

Margola Poinformowana


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2005-10-05 08:55:14

Temat: Re: Scypek
Od: BasiaBjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Michal Jankowski napisał:

> Jak?

Owczy jest jasniejszy, bardziej matowy na powierzchni, twardszy od
krowiego. Po rozkrojeniu - dość suchy, kruszy się. Charakterystyczny
owczy zapach. Przechowuje się długo w temp. pokojowej.
Sa tez mieszane w rozmaitych proprcjach, te z małą domieszką krowiego
mleka podobne do owczych.

Kupować najlepiej w sprawdzonych bacówkach, jest ich kilkanascie, od
Podczerwiennego po Bukowinę :) Na placach targowych, na ulicznych
stoiskach w Zakopanem i innych miastach - wielkie ryzyko trafienia na
bejcowany serek.
--
pa, BBjk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2005-10-05 09:31:59

Temat: Re: Scypek
Od: "Basia" <b...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Kupować najlepiej w sprawdzonych bacówkach, jest ich kilkanascie, od
> Podczerwiennego po Bukowinę :) Na placach targowych, na ulicznych
> stoiskach w Zakopanem i innych miastach - wielkie ryzyko trafienia na
> bejcowany serek.

a jak rozpoznać ten "bejcowany"? Laik w dziedzinie oscypkowej zorientuje się
że coś z nim nie bardzo czy raczej nie?

pozdrawiam
Basia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2005-10-05 09:37:27

Temat: Re: Scypek
Od: "Gusiek" <a...@W...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Basia" <b...@o...pl> napisał w wiadomości
news:di06jd$doq$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > Kupować najlepiej w sprawdzonych bacówkach, jest ich kilkanascie, od
> > Podczerwiennego po Bukowinę :) Na placach targowych, na ulicznych
> > stoiskach w Zakopanem i innych miastach - wielkie ryzyko trafienia na
> > bejcowany serek.
>
> a jak rozpoznać ten "bejcowany"? Laik w dziedzinie oscypkowej zorientuje
się
> że coś z nim nie bardzo czy raczej nie?

farbuje do środka :)
Pozdrawiam, Agata

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


20. Data: 2005-10-05 09:42:23

Temat: Re: Scypek
Od: JerzyN <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Basia napisał(a):
>>Kupować najlepiej w sprawdzonych bacówkach, [...]


> a jak rozpoznać ten "bejcowany"? Laik w dziedzinie oscypkowej zorientuje się
> że coś z nim nie bardzo czy raczej nie?

Zobacz i zgaduj:
http://www.e-gory.pl/img/mp3/oscypki.jpg
;-)

Podpowiedź:
- dobry owczy: http://nowotarski.pl/nt/www_pic/oscypki_dwa.jpg
- mieszany dla turystów: http://www.ceper.com.pl/zakopane/oscypki2.jpg
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Co do zupy rybnej?
prosze o pomoc-Plama na spodniach!!
Plama z wosku
czas na grzanca-jak go robicie?
ryby

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »