« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2005-10-04 12:49:27
Temat: Re: Scypek
Użytkownik "Michal Jankowski" <m...@f...edu.pl> napisał w wiadomości
news:2n4q7xld0c.fsf@ccfs1.fuw.edu.pl...
> "Gusiek" <a...@W...onet.pl> writes:
>
> > jak ktoś jedzie na południe, żeby mi przywiózł - i tu następuje
> > długi upierdliwy wykład, jak odróżnić krowi od owczego,
>
> Jak?
Krótko mówiąc - jest zupełnie twardy i śmierdzi "kożuchem". Nie wiem czemu,
ale zawsze robiony w formie wrzeciona (te najwięsze). To główne cechy
takiego owczego oscypka. Potem dochodzą bodźce organoleptyczne podczas
smażenia i konsumpcji. Najlepiej mieć taki i taki i sobie porównać ;)
A potem powtarzam wszystko pięć razy i pytam dziesięć razy, czy jasno się
wyraziłam ;)
Również pozdrawiam ;) , Agata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2005-10-04 13:24:12
Temat: Re: Scypek"Gusiek" <a...@W...onet.pl> writes:
> takiego owczego oscypka. Potem dochodzą bodźce organoleptyczne podczas
> smażenia i konsumpcji. Najlepiej mieć taki i taki i sobie porównać ;)
Ale to już bedzie po ptokach...
MJ
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2005-10-04 14:19:50
Temat: Re: ScypekOn Tue, 4 Oct 2005 13:00:46 +0200, "Basia" <b...@o...pl>
wrote:
>
>>
>> W?a?nie z?eram. Kupi?am drugi raz, zdaje si?, ?e tym razem u innego
>> sprzedawcy. Ale nie naci??am ani razu. Teraz dosta?am do dwóch oscypków
>> ?rednich trzy malutkie, pachn? w?dzonk? rewelacyjnie, skrzypi?, nie
>sk?adaj?
>> si? z samej solanki - dla mnie bomba. zap?aci?am 20 z?otych za ca?o?? (6
>z?.
>> wysy?ka)
>
>to ju? chyba widz? na allegro od kogo kupi?a? (oferta z bonusami do zakupu?)
>
>
>
>
>> Owszem, zastanawia?am si?, czy krasnoludki do mleka z?o?liwie nie sikaj?
>;)
>> albo kto tego oscypka maca?, ale dosz?am do wniosku, ?e naprawd? to w
>sklepie
>> te? nic o tym nie wiem...
>
>jak kupuje si? w górach od jakiejs góralki czy górala to tez nic nie
>wiadomo, wi?c mo?e lepiej si? nie zastanawia?...
>
>pozdrawiam serdecznie
>Basia
>
No taaaa, trzeba zdecydowac czy sie woli sikajacego krasnoludka
czy sikajaca goralke...wieloczynnosciowe te goralki moze sa -
bryzgaja kartofle, ten tego do oscypkow....a ja dostalam od
Bettiny TAKIE oscypki, ze ho ho, z preclami wielkimi byly
paluszki lizac (paluszki bo tylko te male)
pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2005-10-04 15:06:31
Temat: Re: Scypek
Użytkownik "Michal Jankowski" <m...@f...edu.pl> napisał w wiadomości
news:2n1x31jtz7.fsf@ccfs1.fuw.edu.pl...
> "Gusiek" <a...@W...onet.pl> writes:
>
> > takiego owczego oscypka. Potem dochodzą bodźce organoleptyczne podczas
> > smażenia i konsumpcji. Najlepiej mieć taki i taki i sobie porównać ;)
>
> Ale to już bedzie po ptokach...
No to najsamprzód trza wybrać te o kształcie wrzeciona i potem sprawdzać,
czy są twarde, nie powinny się uginać w palcach. To zapewne bedą te owcze :)
Pozdrawiam, Agata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2005-10-04 17:58:54
Temat: Re: ScypekTheli <g...@w...pl> napisał(a):
> Atunia napisał(a):
> > Paskudztwo jak dla mnie straszne, bo to
> > normalny żółty uwędzony ser.
>
> Normalny zolty uwedzony ser potrafi byc bardzo dobry ;) nawet jak
> oscypka nie przypomina.
Ale podszycie się pod nazwę mnie zmyliło, nawet naklejka była przeciwko mnie,
bo w tym miejscu się zagięła. I ja chciałam oscypka, jakbym chciała bez
frytek, to bym powiedziała, że bez frytek (czy jakoś tak w tym filmie szło...).
A ten ser mi po prostu nie smakował to i przestrzegam, foliowany, słabo
wędzony, taki mdły.
Atunia
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2005-10-05 08:46:24
Temat: Re: ScypekUżytkownik "Gusiek" <a...@W...onet.pl> napisał w wiadomości
news:dhtmsh$rsm$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Szkoda, że owczych nie ma :(
Owcze będą na wiosnę na Kleparzu w Krakowie.
Margola Poinformowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2005-10-05 08:55:14
Temat: Re: ScypekUżytkownik Michal Jankowski napisał:
> Jak?
Owczy jest jasniejszy, bardziej matowy na powierzchni, twardszy od
krowiego. Po rozkrojeniu - dość suchy, kruszy się. Charakterystyczny
owczy zapach. Przechowuje się długo w temp. pokojowej.
Sa tez mieszane w rozmaitych proprcjach, te z małą domieszką krowiego
mleka podobne do owczych.
Kupować najlepiej w sprawdzonych bacówkach, jest ich kilkanascie, od
Podczerwiennego po Bukowinę :) Na placach targowych, na ulicznych
stoiskach w Zakopanem i innych miastach - wielkie ryzyko trafienia na
bejcowany serek.
--
pa, BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2005-10-05 09:31:59
Temat: Re: Scypek> Kupować najlepiej w sprawdzonych bacówkach, jest ich kilkanascie, od
> Podczerwiennego po Bukowinę :) Na placach targowych, na ulicznych
> stoiskach w Zakopanem i innych miastach - wielkie ryzyko trafienia na
> bejcowany serek.
a jak rozpoznać ten "bejcowany"? Laik w dziedzinie oscypkowej zorientuje się
że coś z nim nie bardzo czy raczej nie?
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2005-10-05 09:37:27
Temat: Re: Scypek
Użytkownik "Basia" <b...@o...pl> napisał w wiadomości
news:di06jd$doq$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > Kupować najlepiej w sprawdzonych bacówkach, jest ich kilkanascie, od
> > Podczerwiennego po Bukowinę :) Na placach targowych, na ulicznych
> > stoiskach w Zakopanem i innych miastach - wielkie ryzyko trafienia na
> > bejcowany serek.
>
> a jak rozpoznać ten "bejcowany"? Laik w dziedzinie oscypkowej zorientuje
się
> że coś z nim nie bardzo czy raczej nie?
farbuje do środka :)
Pozdrawiam, Agata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2005-10-05 09:42:23
Temat: Re: ScypekBasia napisał(a):
>>Kupować najlepiej w sprawdzonych bacówkach, [...]
> a jak rozpoznać ten "bejcowany"? Laik w dziedzinie oscypkowej zorientuje się
> że coś z nim nie bardzo czy raczej nie?
Zobacz i zgaduj:
http://www.e-gory.pl/img/mp3/oscypki.jpg
;-)
Podpowiedź:
- dobry owczy: http://nowotarski.pl/nt/www_pic/oscypki_dwa.jpg
- mieszany dla turystów: http://www.ceper.com.pl/zakopane/oscypki2.jpg
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |