| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-05-02 11:04:27
Temat: Ser feta
Miałam ser feta z Mlekowity. Postanowiłam użyć go do sałatki, no i
muszę przyznać, że się trochę zaskoczyłam jego konsystencją. Na
opakowaniu tak ładnie wyglądał pokrojony w kostkę. Natomiast mój był
bardzo miękki, prę dzej do smarowania niż krojenia, gdy chciałam
pokroić to się rozsypywał i przyklejał do noża, rąk i wszystkiego
wokół. jak w takim razie pokroić go ładnie w kostkę do sałatki??
Możecie zaproponować coś z czym się dobrze skomponuje taki ser? Jak
mój mały alergik nie dostanie w przeciągu kilku dni wysypki, to może
ten ser na dłużej u nas zagości.
Elżbieta
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-05-02 11:42:25
Temat: Re: Ser feta
Elżbieta <w...@g...pl> wrote:
> Miałam ser feta z Mlekowity. Postanowiłam użyć go do sałatki, no i
> muszę przyznać, że się trochę zaskoczyłam jego konsystencją. Na
> opakowaniu tak ładnie wyglądał pokrojony w kostkę. Natomiast mój był
> bardzo miękki, prę dzej do smarowania niż krojenia, gdy chciałam
> pokroić to się rozsypywał i przyklejał do noża, rąk i wszystkiego
> wokół. jak w takim razie pokroić go ładnie w kostkę do sałatki??
> Możecie zaproponować coś z czym się dobrze skomponuje taki ser? Jak
> mój mały alergik nie dostanie w przeciągu kilku dni wysypki, to może
> ten ser na dłużej u nas zagości.
>
> Elżbieta
nastepnym razem poszukaj fety produkowanej przez niemiecki Hochland, co prawda
z krowiego mleka ale genialnie sie kroi gdyz ser jest twardawy
--
Mariusz a.k.a MaZi at m...@h...pl
GG 1199353
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-02 13:23:06
Temat: Re: Ser feta
Użytkownik "MaZi" <m...@h...pl> napisał w wiadomości
news:b8tlmq$sl$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
>
> Elżbieta <w...@g...pl> wrote:
> > Miałam ser feta z Mlekowity. Postanowiłam użyć go do sałatki, no i
> > muszę przyznać, że się trochę zaskoczyłam jego konsystencją. Na
> > opakowaniu tak ładnie wyglądał pokrojony w kostkę. Natomiast mój był
> > bardzo miękki, prę dzej do smarowania niż krojenia, gdy chciałam
> > pokroić to się rozsypywał i przyklejał do noża, rąk i wszystkiego
> > wokół. jak w takim razie pokroić go ładnie w kostkę do sałatki??
> > Możecie zaproponować coś z czym się dobrze skomponuje taki ser? Jak
> > mój mały alergik nie dostanie w przeciągu kilku dni wysypki, to może
> > ten ser na dłużej u nas zagości.
> >
> > Elżbieta
>
> nastepnym razem poszukaj fety produkowanej przez niemiecki Hochland, co
prawda
> z krowiego mleka ale genialnie sie kroi gdyz ser jest twardawy
>
> --
> Mariusz a.k.a MaZi at m...@h...pl
> GG 1199353
> witam
ja bardzo lubie z Mlekovity bo jest smaczny i polski a do slatatki to go
poprostu niekroje tylko krusze palcami.
pzdrawiam
paula
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-02 15:59:13
Temat: Re: Ser feta
Użytkownik "Elżbieta" <w...@g...pl> napisał w wiadomości
news:01e801c3109a$93516960$a70d4cd5@h0o1t0...
>
> Miałam ser feta z Mlekowity. Postanowiłam użyć go do sałatki, no i
> muszę przyznać, że się trochę zaskoczyłam jego konsystencją. Na
> opakowaniu tak ładnie wyglądał pokrojony w kostkę. Natomiast mój był
> bardzo miękki, prę dzej do smarowania niż krojenia, gdy chciałam
> pokroić to się rozsypywał i przyklejał do noża, rąk i wszystkiego
> wokół. jak w takim razie pokroić go ładnie w kostkę do sałatki??
> Możecie zaproponować coś z czym się dobrze skomponuje taki ser? Jak
> mój mały alergik nie dostanie w przeciągu kilku dni wysypki, to może
> ten ser na dłużej u nas zagości.
>
> Elżbieta
Kup prawdziwa grecka fete, jest w takich foliowych niepozornych opakowaniach
w hipermarketach (zdaje sie, ze na opakowaniu jest owca), jest twarda i
smakuje tak jak powinna smakowac feta, nie rozpada sie. Jest z owczego
mleka, nie podam niestety firmy, bo akurat nie mam w domu. To cos z
Mlekoiwity, to nie jest feta tylko jakis twarozek fetopodobny.
Chalek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-02 19:03:42
Temat: Re: Ser feta
> Kup prawdziwa grecka fete, jest w takich foliowych niepozornych
opakowaniach
> w hipermarketach (zdaje sie, ze na opakowaniu jest owca), jest twarda i
> smakuje tak jak powinna smakowac feta, nie rozpada sie. Jest z owczego
> mleka, nie podam niestety firmy, bo akurat nie mam w domu.
Służe bo akurat mam w domu :
Producent: SHM Hellas S.A.
Importer: Eurial Polska sp. z o.o.
Na gorze napis feta potem w kółku niebieskim owca, na tym czerwona naklejka
"Prawdziwa feta Z Grecji"
> To cos zMlekoiwity, to nie jest feta tylko jakis twarozek fetopodobny.
Pełna zgoda. Do sałatki to może i czasem jak nie mam innej to ją dodaję ale
np. do pomidorów z fetą i bazylią (moja ulubiona potrawa) to już kompletnie
się w mojej ocenie nie nadaje.
Generalnie jest tak, nasze fety niewiele albo nic nie m,ają wspólnego z
prawdziwym smakiem i konsystencją fety. Co nie znaczy że są nie smaczne. Ale
moja opinia jako wielbiciela tej potrawy jest taka, że lepiej kupić fetę
grecką, duńską czy francuską (to moja ulubiona ale nie łatwo ją dostać) niż
z Mlekowity.
Aha, bardzo lubiłam fetę w puszce firmy Moogle ale zniknęła z gdańskich
sklepów.
Pozdrawiam
Dorota
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-02 19:46:27
Temat: Re: Ser feta
Użytkownik "Ismail" <a...@g...onet.pl> napisał w wiadomości
news:b8ufer$olc$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Generalnie jest tak, nasze fety niewiele albo nic nie m,ają wspólnego z
> prawdziwym smakiem i konsystencją fety. Co nie znaczy że są nie smaczne.
Ale
> moja opinia jako wielbiciela tej potrawy jest taka, że lepiej kupić fetę
> grecką, duńską czy francuską (to moja ulubiona ale nie łatwo ją dostać)
niż
> z Mlekowity.
To kto w UE ma jeszcze prawo do nazwy "feta" poza Grecją ?
Jak produkuja ją Dania i Francja to Mlekovita nie może?
Karol
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-03 06:02:03
Temat: Re: Ser fetaFetę z Mlekovity przed krojeniem połóż w lodówce na najwyższej półce - musi
być zimna. Krojenie przeprowadzaj cienkim nożem bez ząbków - płaskim - rób
to delikatnie i powoli - najpierw na grube plastry 1 cm i każdy plaster już
w kostkę - przemywając od czasu do czasu nóż gorącą wodą - fetę dodaj na sam
koniec do sałatki - już po wymieszaniu - bo feta jest trochę marząca
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-03 07:13:00
Temat: Re: Ser feta
> > Generalnie jest tak, nasze fety niewiele albo nic nie m,ają wspólnego z
> > prawdziwym smakiem i konsystencją fety. Co nie znaczy że są nie smaczne.
> Ale
> > moja opinia jako wielbiciela tej potrawy jest taka, że lepiej kupić fetę
> > grecką, duńską czy francuską (to moja ulubiona ale nie łatwo ją dostać)
> niż
> > z Mlekowity.
>
> To kto w UE ma jeszcze prawo do nazwy "feta" poza Grecją ?
> Jak produkuja ją Dania i Francja to Mlekovita nie może?
>
Oczywiście że może. Ja nie mówię kto ma prawo produkować a kto nie. Szczerze
mówiąc nie wiele mnie to obchodzi. Była to tylko moja osobista opinia i
porada dotycząca smaków. Ktoś inny może lubić tę z Mlekowity. Kwestia gustu.
Ja wolę inne. Dużo bardziej przypominają mi tą orginalną jedzoną w Grecji
Pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-03 13:49:47
Temat: Re: Ser fetaChalek wrote:
>
> Kup prawdziwa grecka fete, jest w takich foliowych niepozornych opakowaniach
> w hipermarketach (zdaje sie, ze na opakowaniu jest owca), jest twarda i
> smakuje tak jak powinna smakowac feta, nie rozpada sie. Jest z owczego
> mleka, nie podam niestety firmy, bo akurat nie mam w domu. To cos z
> Mlekoiwity, to nie jest feta tylko jakis twarozek fetopodobny.
> Chalek
Dodatkowo, opakowanie tej fety Mlekovity jest beznadziejne.... kartonik
jak od soczków, ani tego sera wyjąć, ani wycisnąć, wydłubać... o
przechowaniu na później nie wspomnę. Ogólnie - smakowo w miarę ok, ale
zupełnie niepraktyczne toto.
Pozdrawiam,
Tomek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-03 14:02:10
Temat: Re: Ser feta
Użytkownik "Elżbieta" <w...@g...pl> napisał w wiadomości
news:01e801c3109a$93516960$a70d4cd5@h0o1t0...
>
> Miałam ser feta z Mlekowity.
> opakowaniu tak ładnie wyglądał pokrojony w kostkę. Natomiast mój był
> bardzo miękki, prę dzej do smarowania niż krojenia, gdy chciałam
> pokroić to się rozsypywał i przyklejał do noża, rąk i wszystkiego
> wokół. jak w takim razie pokroić go ładnie w kostkę do sałatki??
Wiesz co Ci powiem Elu? Wydaje mi sie, ze mialas pecha ... :) Ja kupuje od
roku Fete (Kazdy rodzaj "zawartosci tluszczu") z Mlekovity i jest zawsze
twarda, i super kroi sie w kostke, a rozwala dopieor, jak sie ja za dlugo
belta (z sosem salata, pomidorem, ogorkami, rzodkiewka)
A z czym sie komponuje, wlansie z pomidoramia, w roznych kombinacjach salaty
lodowej z sosami i warzywami.
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |