Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia pytanie w sprawie miodownika - pilne

Grupy

Szukaj w grupach

 

pytanie w sprawie miodownika - pilne

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-05-01 18:27:49

Temat: pytanie w sprawie miodownika - pilne
Od: n...@m...ch szukaj wiadomości tego autora

dobry wieczor wszystkim!
chce zrobic miodownik, przepis znalazlam w archiwum, ale mam pytanie co do masy.
Znaleziony przepis na mase do miodownika wyglada tak:

"Na mase:

1/2 litra mleka
5 lyzek manny
kostka masla
2 zoltka
1/2 szklanki cukru

Mleko gotujemy, rozprowadzamy w nim kasze manne i odstawiamy do ostygniecia.
Otrzymana manna powinna byc dosc gesta. Maslo ucieramy z 2 zoltkami i cukrem
Po utarciu laczymy z manna i starannie ucieramy. Na koniec ubijamy 2 bialka i
delikatnie laczymy z masa."

Czy te bialka sa obowiazkowe, czy takie surowe bialko nie zepsuje sie jak
placek postoi pare dni? W innym znalezionym przepisie w ogole do masy nie daje
sie jajek. Co radzicie?

Jakby ktos cos wiedzial to dajcie znac.
Ja ide robic placki.

pozdrawiam
Kalina


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-05-02 06:02:22

Temat: Re: pytanie w sprawie miodownika - pilne
Od: Netusia <n...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



n...@m...ch wrote:

> Czy te bialka sa obowiazkowe, czy takie surowe bialko nie zepsuje sie jak
> placek postoi pare dni? W innym znalezionym przepisie w ogole do masy nie daje
> sie jajek. Co radzicie?

Troche pozno, wiec ciasto pewnie juz gotowe, ale co tam...
Nigdy nie daje jajek do masy. Mam uraz dzieki mojej ciotce, dla ktorej
surowe jajka to bylo jedynie siedzisko salmonelli ;-))) (Dzieki niej,
niestety, wyleczylam sie z - ulubionego kiedys - sniegowca) Mozesz
sprobowac z tymi jajkami - dzieki jajkom krem powinien byc bardziej
puszysty i delikatny.
Poza tym co to znaczy "pare dni"? Ciasta z kremem nie powinny - IMHO -
lezec dluzej niz 2-3 dni (a te z jajkami to nawet krocej).
Reasumujac: ja robie mase bez jajek i jest jadalna; jesli dodasz jajek
tez powinna byc dobra (+puszysta), ale szybciej trzeba skonsumowac
ciasto.
Pozdrawiam
Aneta

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-02 07:44:22

Temat: Re: pytanie w sprawie miodownika - pilne
Od: n...@m...ch szukaj wiadomości tego autora

>
>
> n...@m...ch wrote:
>
> > Czy te bialka sa obowiazkowe, czy takie surowe bialko nie zepsuje sie jak
> > placek postoi pare dni? W innym znalezionym przepisie w ogole do masy nie
daje
> > sie jajek. Co radzicie?
>
> Troche pozno, wiec ciasto pewnie juz gotowe, ale co tam...
> Nigdy nie daje jajek do masy.

Dzieki za odpowiedz. Rzeczywiscie placek juz jest, dodalam do masy jedynie
zoltka, ale pewnie i bez nich bylby dobry:)
Ciasto lezakuje w chlodnym miejscu i postaram sie zeby zniknelo jak
najszybciej;)
Pomylilam sie w proporcjach na ciasto i dodatkowa porcja masla z miodem i
cukrem czeka na swoja kolej. Zrobie placki i tym razem mase bez jajek, tak
chyba rzeczywiscie bedzie bezpieczniej.


Ale mi dobry wyszedl ten miodownik!!!

pozdrawiam
Kalina




> Pozdrawiam
> Aneta


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Chleb...
Sery ??
Ajran - wyniki
[OT] kiedy archiwizacja?
Actimel

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »