| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-05-01 18:27:49
Temat: pytanie w sprawie miodownika - pilnedobry wieczor wszystkim!
chce zrobic miodownik, przepis znalazlam w archiwum, ale mam pytanie co do masy.
Znaleziony przepis na mase do miodownika wyglada tak:
"Na mase:
1/2 litra mleka
5 lyzek manny
kostka masla
2 zoltka
1/2 szklanki cukru
Mleko gotujemy, rozprowadzamy w nim kasze manne i odstawiamy do ostygniecia.
Otrzymana manna powinna byc dosc gesta. Maslo ucieramy z 2 zoltkami i cukrem
Po utarciu laczymy z manna i starannie ucieramy. Na koniec ubijamy 2 bialka i
delikatnie laczymy z masa."
Czy te bialka sa obowiazkowe, czy takie surowe bialko nie zepsuje sie jak
placek postoi pare dni? W innym znalezionym przepisie w ogole do masy nie daje
sie jajek. Co radzicie?
Jakby ktos cos wiedzial to dajcie znac.
Ja ide robic placki.
pozdrawiam
Kalina
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-05-02 06:02:22
Temat: Re: pytanie w sprawie miodownika - pilne
n...@m...ch wrote:
> Czy te bialka sa obowiazkowe, czy takie surowe bialko nie zepsuje sie jak
> placek postoi pare dni? W innym znalezionym przepisie w ogole do masy nie daje
> sie jajek. Co radzicie?
Troche pozno, wiec ciasto pewnie juz gotowe, ale co tam...
Nigdy nie daje jajek do masy. Mam uraz dzieki mojej ciotce, dla ktorej
surowe jajka to bylo jedynie siedzisko salmonelli ;-))) (Dzieki niej,
niestety, wyleczylam sie z - ulubionego kiedys - sniegowca) Mozesz
sprobowac z tymi jajkami - dzieki jajkom krem powinien byc bardziej
puszysty i delikatny.
Poza tym co to znaczy "pare dni"? Ciasta z kremem nie powinny - IMHO -
lezec dluzej niz 2-3 dni (a te z jajkami to nawet krocej).
Reasumujac: ja robie mase bez jajek i jest jadalna; jesli dodasz jajek
tez powinna byc dobra (+puszysta), ale szybciej trzeba skonsumowac
ciasto.
Pozdrawiam
Aneta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-02 07:44:22
Temat: Re: pytanie w sprawie miodownika - pilne>
>
> n...@m...ch wrote:
>
> > Czy te bialka sa obowiazkowe, czy takie surowe bialko nie zepsuje sie jak
> > placek postoi pare dni? W innym znalezionym przepisie w ogole do masy nie
daje
> > sie jajek. Co radzicie?
>
> Troche pozno, wiec ciasto pewnie juz gotowe, ale co tam...
> Nigdy nie daje jajek do masy.
Dzieki za odpowiedz. Rzeczywiscie placek juz jest, dodalam do masy jedynie
zoltka, ale pewnie i bez nich bylby dobry:)
Ciasto lezakuje w chlodnym miejscu i postaram sie zeby zniknelo jak
najszybciej;)
Pomylilam sie w proporcjach na ciasto i dodatkowa porcja masla z miodem i
cukrem czeka na swoja kolej. Zrobie placki i tym razem mase bez jajek, tak
chyba rzeczywiscie bedzie bezpieczniej.
Ale mi dobry wyszedl ten miodownik!!!
pozdrawiam
Kalina
> Pozdrawiam
> Aneta
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |