« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-02-18 15:03:07
Temat: Sernik Ikselki - na zimno, z brzoskwiniami.Sernik na zimno z brzoskwiniami
=============================
Skład (na średniej wielkości tortownicę):
- Spód z ciasta biszkoptowego - grubość 1,5 do 2 cm (przepisów na
biszkopt jest dość...)
- Twaróg śmietankowy półtłusty lub tłusty "President" - 2 x 250 g lub
1 x 500 g (w kubku prostokątnym)
Zamiast twarogu "President" może być "Mascarpone" - ja wolę
"President", bo lżejszy
- 300 ml mleka (dowolny procent tłuszczu)
- 6 płaskich łyżeczek żelatyny
- 1 puszka brzoskwiń
- 5 łyżek cukru (z małym czubkiem) lub więcej, można spróbować w
trakcie roboty
- 1 małe op. cukru waniliowego
- 1 galaretka brzoskwiniowa
Brzoskwinie odcedzić, pokroić połówki jeszcze na pół, pozostawić na
sicie. Sok odlać do rondelka.
Mleko zagotować, pod koniec dodać cukier, żelatynę - i już nie
gotować, mieszać do rozpuszczenia się żelatyny. Odstawić do
wystudzenia - temp. pokojowa.
Twaróg włożyć do miski, rozluźnić widelcem.
Do twarogu wsypać cukier waniliowy, mieszać chwilę robotem, wlać
przestudzone mleko z cukrem i żelatyną - ubijać trzepaczkami robota (w
celu wtłoczenia powietrza). Masa zwiększy objętość w trakcie ubijania
i zacznie tężeć.
Tężejącą, lekko spienioną masę wylać na biszkopt, wyrównać, szybko
poukładać kawałki brzoskwiń ściśle jeden obok drugiego, lekko
WCISKAJĄC w masę.
Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
W tym czasie sok z brzoskwiń uzupełnić do 400 ml ( nie do 500 ! )
wodą, zagotować, rozpuścić w nim galaretkę, odstawić do wystudzenia do
temp. pokojowej - aby galaretka pozostała płynna/półpłynna.
Zalać galaretką sernik, polewając brzoskwinie tak, aby jak najmniej
wystawały - wystające wierzchy polewać kilkakrotnie, aby przynajmniej
powstała na nich lśniąca powłoka z galaretki.
Schłodzić w lodówce - do skrzepnięcia wnętrza sernika - tj.
przynajmniej 4 godziny, a najlepiej na noc.
W lodówce zabezpieczyć folią spożywczą, by nie przejął innych
zapachów.
Kroić jak tort.
Można przed podaniem ozdobić każdą porcję bitą śmietaną.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-02-18 15:14:51
Temat: Re: Sernik Ikselki - na zimno, z brzoskwiniami.
Użytkownik <m...@y...com> napisał w wiadomości
news:1171810987.441796.260220@m58g2000cwm.googlegrou
ps.com...
Sernik na zimno z brzoskwiniami
=============================
Skład (na średniej wielkości tortownicę):
- Spód z ciasta biszkoptowego - grubość 1,5 do 2 cm (przepisów na
biszkopt jest dość...)
- Twaróg śmietankowy półtłusty lub tłusty "President" - 2 x 250 g lub
1 x 500 g (w kubku prostokątnym)
Zamiast twarogu "President" może być "Mascarpone" - ja wolę
"President", bo lżejszy
- 300 ml mleka (dowolny procent tłuszczu)
- 6 płaskich łyżeczek żelatyny
- 1 puszka brzoskwiń
- 5 łyżek cukru (z małym czubkiem) lub więcej, można spróbować w
trakcie roboty
- 1 małe op. cukru waniliowego
- 1 galaretka brzoskwiniowa
Brzoskwinie odcedzić, pokroić połówki jeszcze na pół, pozostawić na
sicie. Sok odlać do rondelka.
Mleko zagotować, pod koniec dodać cukier, żelatynę - i już nie
gotować, mieszać do rozpuszczenia się żelatyny. Odstawić do
wystudzenia - temp. pokojowa.
Twaróg włożyć do miski, rozluźnić widelcem.
Do twarogu wsypać cukier waniliowy, mieszać chwilę robotem, wlać
przestudzone mleko z cukrem i żelatyną - ubijać trzepaczkami robota (w
celu wtłoczenia powietrza). Masa zwiększy objętość w trakcie ubijania
i zacznie tężeć.
Tężejącą, lekko spienioną masę wylać na biszkopt, wyrównać, szybko
poukładać kawałki brzoskwiń ściśle jeden obok drugiego, lekko
WCISKAJĄC w masę.
Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
W tym czasie sok z brzoskwiń uzupełnić do 400 ml ( nie do 500 ! )
wodą, zagotować, rozpuścić w nim galaretkę, odstawić do wystudzenia do
temp. pokojowej - aby galaretka pozostała płynna/półpłynna.
Zalać galaretką sernik, polewając brzoskwinie tak, aby jak najmniej
wystawały - wystające wierzchy polewać kilkakrotnie, aby przynajmniej
powstała na nich lśniąca powłoka z galaretki.
Schłodzić w lodówce - do skrzepnięcia wnętrza sernika - tj.
przynajmniej 4 godziny, a najlepiej na noc.
W lodówce zabezpieczyć folią spożywczą, by nie przejął innych
zapachów.
Kroić jak tort.
Można przed podaniem ozdobić każdą porcję bitą śmietaną.
Mozesz zrobic i przeslac mi kurierem.Nie obraze sie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-02-18 15:31:55
Temat: Re: Sernik Ikselki - na zimno, z brzoskwiniami.On 18 Lut, 15:14, "asiczka" <a...@n...mx> wrote:
>
> Mozesz zrobic i przeslac mi kurierem.Nie obraze sie.
Podaj adres :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-02-18 16:35:17
Temat: Re: Sernik Ikselki - na zimno, z brzoskwiniami.On 18 Lut, 15:31, m...@y...com wrote:
> On 18 Lut, 15:14, "asiczka" <a...@n...mx> wrote:
>
>
>
> > Mozesz zrobic i przeslac mi kurierem.Nie obraze sie.
>
> Podaj adres :-)
To jak będzie?
:-)))))))))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-02-18 16:57:55
Temat: Re: Sernik Ikselki - na zimno, z brzoskwiniami.On 18 Lut, 16:35, m...@y...com wrote:
> On 18 Lut, 15:31, m...@y...com wrote:
>
> > On 18 Lut, 15:14, "asiczka" <a...@n...mx> wrote:
>
> > > Mozesz zrobic i przeslac mi kurierem.Nie obraze sie.
>
> > Podaj adres :-)
>
> To jak będzie?
> :-)))))))))
Ona nie chce podać adresu, a przecież bym jej wysłała ten
sernik :-))))))))))))))))))))))))))))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-02-18 17:31:50
Temat: Re: Sernik Ikselki - na zimno, z brzoskwiniami.m...@y...com napisał(a):
>>>> Mozesz zrobic i przeslac mi kurierem.Nie obraze sie.
>>> Podaj adres :-)
>> To jak będzie?
>> :-)))))))))
>
> Ona nie chce podać adresu, a przecież bym jej wysłała ten
> sernik :-))))))))))))))))))))))))))))
>
Nie siadaj do kompa po pijaku.
E.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-02-18 17:36:15
Temat: Re: Sernik Ikselki - na zimno, z brzoskwiniami.Nie radze robic tego sernika.W przepisie jest błąd ale oczywiscie zostane
zakrzyczany przez kochanice kozaka (ktory nie chce sie przyznac do paszteta :-
))
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-02-18 17:36:16
Temat: Re: Sernik Ikselki - na zimno, z brzoskwiniami.E. napisał(a):
> Nie siadaj do kompa po pijaku.
Albo po innych wynalazkach.
--
Paulinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-02-18 17:41:02
Temat: Re: Sernik Ikselki - na zimno, z brzoskwiniami.On 18 Lut, 17:31, "E." <e...@o...pl> wrote:
> Nie siadaj do kompa po pijaku.
Jak możesz - mój mąż nie jest pijakiem!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-02-18 17:42:14
Temat: Re: Sernik Ikselki - na zimno, z brzoskwiniami.On 18 Lut, 17:36, Paulinka <paulinka503@precz_ze_spamem.wp.pl> wrote:
> E. napisał(a):
>
> > Nie siadaj do kompa po pijaku.
>
> Albo po innych wynalazkach.
> --
>
> Paulinka
Nie wiedziałam, że Paulinkom też wolno :-o
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |