Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed00.sul.t-online.de!t-online.de!border2.nntp.dca.giganews.com!nntp.giganews.co
m!novia!news-out.readnews.com!news-xxxfer.readnews.com!postnews.google.com!m58g
2000cwm.googlegroups.com!not-for-mail
From: m...@y...com
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Sernik Ikselki - na zimno, z brzoskwiniami.
Date: 18 Feb 2007 07:03:07 -0800
Organization: http://groups.google.com
Lines: 54
Message-ID: <1...@m...googlegroups.com>
NNTP-Posting-Host: 83.28.255.222
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1171810995 6616 127.0.0.1 (18 Feb 2007 15:03:15 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Sun, 18 Feb 2007 15:03:15 +0000 (UTC)
User-Agent: G2/1.0
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1;
SV1),gzip(gfe),gzip(gfe)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: m58g2000cwm.googlegroups.com; posting-host=83.28.255.222;
posting-account=IXayuw0AAADt31v0m9Z0SSgSSLCnHo-c
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:291284
Ukryj nagłówki
Sernik na zimno z brzoskwiniami
=============================
Skład (na średniej wielkości tortownicę):
- Spód z ciasta biszkoptowego - grubość 1,5 do 2 cm (przepisów na
biszkopt jest dość...)
- Twaróg śmietankowy półtłusty lub tłusty "President" - 2 x 250 g lub
1 x 500 g (w kubku prostokątnym)
Zamiast twarogu "President" może być "Mascarpone" - ja wolę
"President", bo lżejszy
- 300 ml mleka (dowolny procent tłuszczu)
- 6 płaskich łyżeczek żelatyny
- 1 puszka brzoskwiń
- 5 łyżek cukru (z małym czubkiem) lub więcej, można spróbować w
trakcie roboty
- 1 małe op. cukru waniliowego
- 1 galaretka brzoskwiniowa
Brzoskwinie odcedzić, pokroić połówki jeszcze na pół, pozostawić na
sicie. Sok odlać do rondelka.
Mleko zagotować, pod koniec dodać cukier, żelatynę - i już nie
gotować, mieszać do rozpuszczenia się żelatyny. Odstawić do
wystudzenia - temp. pokojowa.
Twaróg włożyć do miski, rozluźnić widelcem.
Do twarogu wsypać cukier waniliowy, mieszać chwilę robotem, wlać
przestudzone mleko z cukrem i żelatyną - ubijać trzepaczkami robota (w
celu wtłoczenia powietrza). Masa zwiększy objętość w trakcie ubijania
i zacznie tężeć.
Tężejącą, lekko spienioną masę wylać na biszkopt, wyrównać, szybko
poukładać kawałki brzoskwiń ściśle jeden obok drugiego, lekko
WCISKAJĄC w masę.
Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
W tym czasie sok z brzoskwiń uzupełnić do 400 ml ( nie do 500 ! )
wodą, zagotować, rozpuścić w nim galaretkę, odstawić do wystudzenia do
temp. pokojowej - aby galaretka pozostała płynna/półpłynna.
Zalać galaretką sernik, polewając brzoskwinie tak, aby jak najmniej
wystawały - wystające wierzchy polewać kilkakrotnie, aby przynajmniej
powstała na nich lśniąca powłoka z galaretki.
Schłodzić w lodówce - do skrzepnięcia wnętrza sernika - tj.
przynajmniej 4 godziny, a najlepiej na noc.
W lodówce zabezpieczyć folią spożywczą, by nie przejął innych
zapachów.
Kroić jak tort.
Można przed podaniem ozdobić każdą porcję bitą śmietaną.
|